Washington – Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi, la Washington, acordul bilateral de securitate între cele două ţări. Preşedintele român a fost însoţit la ceremonia de semnare de ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, de ministrul apărării, Angel Tîlvăr, şi de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. Alături de preşedintele Ucrainei, s-a aflat, printre alţii, şi ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.
Textul acordului politic semnat de România cu Ucraina este asemănător cu cele semnate de alte state, vizând domenii de cooperare cu relevanţă pentru consolidarea capacităţii Ucrainei de a se apăra şi de a combate agresiunea rusă, în conformitate cu prevederile Cartei ONU, şi pentru întărirea securităţii României.
Acordul sistematizează, practic, cooperarea existentă între România şi Ucraina în diverse domenii, stabilind, în acelaşi timp, un cadru politic pentru continuarea acestei cooperări şi identificând o serie de direcţii de acţiune prioritare, în beneficiul ambelor părţi şi în beneficiul securităţii regionale. Liniile de negociere au fost aprobate de preşedintele şi prim-ministrul României, iar acordul reafirmă angajamentele politice din declaraţiile semnate de preşedinţii celor două state în iunie şi, respectiv, octombrie 2023.
Acordul semnat de România include şi domenii de interes specific în relaţia bilaterală, inclusiv aspecte legate de angajamentul Ucrainei de a continua reformele necesare în parcursul său european şi euroatlantic, de respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, de cooperare în combaterea criminalităţii transfrontaliere.
Documentul semnat la Washington are strict valoare politică, nu juridică.
Declaraţia prevede în mod expres faptul că implementarea angajamentelor şi a cooperării se face în conformitate cu legislaţia naţională, europeană şi internaţională aplicabilă. În acelaşi timp, toate activităţile ce decurg din acest acord se desfăşoară în limitele resurselor existente, ţinând cont de interesele părţii române. Acordurile semnate de Ucraina cu semnatarii Declaraţiei G7+, între care şi România, au fost lansate public, pe marginea Summitului aniversar al NATO de la Washington, la 11 iulie 2024. Cu această ocazie a fost lansat şi un Pact pentru Ucraina (Ukraine Compact) la care participă toate statele care s-au asociat la Declaraţia G7+ şi ulterior au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina.
Numărul mare de state participante confirmă soliditatea sprijinului internaţional pentru Ucraina în actualul context de securitate, dar şi pe termen lung. Semnarea acordului politic bilateral şi participarea României la acest pact sunt dovada poziţiei consecvente de sprijin pentru Ucraina şi corespund interesului de securitate al României ca Ucraina să respingă agresiunea rusă.
Ucraina a încheiat acorduri cu 22 de semnatari ai Declaraţiei G7+, inclusiv Uniunea Europeană, şi continuă negocierile cu toţi ceilalţi semnatari. Aceste acorduri confirmă relevanţa şi importanţa deosebită a Declaraţiei şi a sprijinului internaţional pentru Ucraina. Toate aceste acorduri au o structură asemănătoare, prezentând sprijinul deja oferit şi identificând priorităţi pentru cooperarea viitoare cu Ucraina, cu accent asupra cooperării în domeniul militar şi de securitate, în sens larg, dar fără a se limita strict la aceasta.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat joi pe o reţea de socializare, după semnarea acordului bilateral de securitate cu România, că este „recunoscător pentru fiecare expresie de solidaritate cu ţara şi poporul” său. ‘Împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis, la Washington, am semnat un acord de securitate între cele două ţări. Am stabilit puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. Ucraina va primi din partea României sistemul Patriot şi sprijin pentru industria noastră de apărare. În plus, România, împreună cu partenerii noştri, va sprijini centrul de pregătire F-16 pentru piloţii ucraineni. Sunt recunoscător pentru fiecare expresie de solidaritate cu ţara şi poporul nostru”, a scris Zelenski pe X.
La rândul său, preşedintele român a postat pe aceeaşi reţea de socializare că „împreună cu preşedintele Zelenski am semnat astăzi (joi – n.r.), la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securităţii”. „Ne alăturăm altor aliaţi şi parteneri, respectând angajamentul pe care ni l-am luat prin declaraţia #G7 de la Vilnius”, a mai menţionat Iohannis. „România a fost un susţinător puternic al Ucrainei şi vom continua cu fermitate pe această cale, astfel încât Ucraina să se poată apăra, să câştige acest război, să obţină o pace justă şi să se îndrepte spre redresare, stabilitate economică şi rezilienţă, precum şi spre integrarea în UE şi NATO, în beneficiul tuturor cetăţenilor săi”, a mai scris Iohannis pe platforma X.