Pe portalul bacalaureat.edu.ro au fost afișate rezultatele inițiale ale examenului de Bacalaureat, susținut de absolvenții clasei a XII-a.
Rezultatele din Vrancea în ordinea mediilor pot fi accesate AICI.
Niciun absolvent din Vrancea nu a reușit să obțină media 10, cele mai bune rezultate fiind 9,96; 9,95; 9,93; 9,91 aparținând unor absolvenți ai Colegiilor Unirea, Cuza și Economic din Focșani. E posibil ca mediile să crească totuși, după contestații.
În conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – GDPR), rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).
Contestațiile pot fi depuse/transmise astăzi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Luni, 1 iulie, a avut loc prima probă scrisă, la Limba și literatura română. Pentru susținerea acestei probe, în Vrancea s-au înscris 2.100 de candidați, din care s-au prezentat 2.066.
La a doua probă scrisă a examenului, matematică/istorie, la nivelul județului Vrancea, au participat 2080 de candidați, din cei 2125 înscriși. La această probă, un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Joi, 4 iulie, candidații au susținut proba la alegere a profilului și a specializării.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:
– susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
– susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
– obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).
În perioada 9 – 11 iulie 2024 are loc rezolvarea contestațiilor, iar în data de 12 iulie 2024, afișarea rezultatelor finale.
Statistici la nivel național
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, luni, că rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat este de 76,4% în creştere cu 3,6% faţă de anul trecut (72,8%). 39 de candidaţi au încheiat probele scrise cu media 10. Potrivit ministrului, probele scrise s-au desfăşurat în 477 de centre de examen şi toţi cei care au solicitat să susţină examenul de Bacalaureat în condiţii adaptate au putut face acest lucru, fiind aprobate, în total, cazuri speciale pentru 772 candidaţi.
Pentru promoţia curentă, rata de succes este de 81,5%, în creştere cu peste 3% faţă de prima sesiune din anul anterior (78,4%), în timp ce pentru promoţiile din anii trecuţi procentul se situează la 31,9%, superior cu peste 3%, comparativ cu anul trecut (28,5%).
Au absentat 4.373 de candidaţi, iar 103 au fost eliminaţi.
Numărul notelor de 10 pe probe/discipline de examen:
* Limba şi literatura română – 408;
* Limba şi literatura maternă – 21;
* Proba obligatorie a profilului – 3.279: Matematică – 2.424, Istorie – 855;
* Proba la alegere a profilului şi a specializării – 4.866; cele mai multe note de 10 au fost obţinute la disciplina Logică şi argumentare – 1.234.
Foto: Agerpres – Liviu Sova