Siguranța alimentară a vrâncenilor trebuie să fie o prioritate a instituțiilor și autorităților responsabile, transmite, printr-un comunicat de presă, prefectul județului Vrancea, Marius Iorga.
Reacția vine ca urmare a unei anchete epidemiologice efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Mai exact, „pe 23.06.2024, o persoană a cumpărat caș de oaie din Boxa Lactate, Piața Moldovei Focșani, și l-a consumat împreună cu familia (mamă, tată și fiu) la ora 13:30. Aproximativ 2 ore după consum, toți membrii familiei au prezentat simptome specifice toxiinfecțiilor alimentare: febră, frisoane, cefalee, vertij, vărsături, crampe abdominale și diaree. Aceștia s-au prezentat la UPU și au fost internați în secția de Boli Infecțioase până la data de 25.06.2024.(…) Echipa DSP a verificat domiciliul pacienților și Piața Moldovei, de unde a fost cumpărat cașul, pentru a recolta probe de sanitație și o probă din cașul de oaie. S-a efectuat și un control la stâna de unde provenea produsul lactat. Toate cele 7 teste de sanitație (suprafețe de lucru, vitrină frigorifică, cântar, cuțit, mâini) au arătat depășiri ale parametrilor microbiologici, fiind identificate bacterii coliforme și stafilococ coagulazo-pozitiv. În proba de caș de oaie s-au găsit stafilococ coagulazo-pozitiv, enterobacteriaceae si alte colonii”, se arată într-un comunicat transmis marți de DSP Vrancea.
Conform comunicatului de presă remis miercuri de Prefectură, „în urma suspiciunii privind apariția unui episod de toxiinfecție alimentară ca urmare a consumului unor produse lactate, respectiv caș de oaie, cumpărat în data de 23 iunie a.c. din sectorul de comercializare brânzeturi-lactate din Piața Moldovei Focșani, inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au întreprins o serie de investigații și acțiuni conform competențelor specifice. În urma verificărilor efectuate au fost dispuse măsuri aplicându-se inclusiv sanțiuni contravenționale, atât producătorului și comerciantului, cât și Unității „Piața Agroalimentară” aparținând SC Administrația Piețelor Focșani SA”.
„Fac apel la instituțiile abilitate, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor să ia măsurile care se impun pentru efectuarea unor controale în toate piețele agro-alimentare din județ.
Cele mai grave abateri constatate de către specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică privesc modul de organizare, de către SC Administrația Piețelor Focșani SA, a activității de comercializare a produselor lactate.
Având în vedere faptul că siguranța alimentară a tuturor cetățenilor județului trebuie să reprezinte o prioritate pentru toți factorii responsabili, solicit Consiliului Local al Municipiului Focșani acțiuni concrete care să nu mai facă posibile asemenea incidente cauzate de un management defectuos”, a transmis prefectul Marius Iorga.
Conform comunicatului DSP Vrancea, „cele mai grave abateri constatate sunt totuși cele privind organizarea activității de comercializare a acestor produse de către Administrația Piețelor Focșani.
Constatări în Piața Moldovei:
Lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii în vitrinele frigorifice.
Curățenia insuficientă în zona adiacentă boxelor și vitrinelor frigorifice, efectuată de personalul de curățenie al Administrației Pieței.
Lipsa produselor biocide necesare pentru dezinfectarea suprafețelor și pavimentelor.
Personalul de curățenie nu a urmat cursurile de igienă.
Oficiul pentru prelucrarea ustensilelor de curățenie necesită lucrări de igienizare (lavoar insalubru, pereți și pavimente insalubre).
Lipsa serviciilor de dezinfectare și deratizare.
În vestiarul personalului de curățenie a fost găsită o ladă frigorifică cu brânză de oaie congelată, cu acceptul administrației pieței.
Sancțiuni și măsuri:
Unității „Piața Agroalimentară” aparținând SC Administrația Piețelor Focșani SA i s-a aplicat o sancțiune contravențională de 39.000 lei.
Producătorul și comerciantul au fost sancționați contravențional cu suma de 8.600 lei.
Măsurile de remediere a deficiențelor constatate trebuie implementate imediat și menținute permanent”.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cristian Bălosu, directorul de la Administrația Piețelor Focșani, acuză că el este „ținta celor care sunt în spatele acestor „șicane””:
„Este regretabil faptul că unii cetățeni au avut de suferit în urma consumului de alimente achiziționate din Piața Moldovei. Administrația Piețelor nu comercializează produse și nici nu este responsabilă de calitatea produselor comercializate de către comercianți. Responsabilitatea noastră este să asigurăm condiții salubre de comercializare în spațiul pieței iar raportul DSP apărut public induce faptul că nu am fi făcut acest lucru. Există diferențe mari între ceea ce a apărut public și ce s-a întâmplat în realitate, diferențe pe care le vom prezenta după cum urmează:
1. Referitor la acuzațiile privind lipsa serviciilor de deratizare și dezinsecție, precizăm cǎ în anul 2023 Administratia Pietelor Focsani S.A. a efectuat activități de deratizare și dezinsecție în lunile iunie și noiembrie cu o societate autorizată, așa cum reiese clar din achizițiile de pe SiCAP, din procesele-verbale de efectuare a acestor lucrări dar şi din contractul de prestări servicii. În 2024, APF a încheiat un nou contract pentru deratizare și dezinsecție (trimestrial/semestrial sau la nevoie) cu o firmă autorizată și specializată, contract prezentat și organelor de control. https://www.facebook.com/share/p/gdG6DhjTHjb4Zvqr/?mibextid=WC7FNe
2. În ceea ce privește depozitarea unor produse alimentare în condiții necorespunzătoare, menționăm faptul cǎ APF nu a depozitat nimic, nici corespunzător, nici necorespunzător, respectiv niciun produs alimentar sau ambalaj, întrucât APF NU COMERCIALIZEAZĂ produse alimentare, obiectul de activitate fiind închirierea de spații comerciale, așa cum reiese și din codul CAEN.
3. Referitor la lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii în vitrinele frigorifice, APF nu are în atribuție acest lucru, reprezentații DSVSA din incinta piețelor au acest rol și execută zilnic aceste activități.
4. În privința lipsei de substanțe biocide necesare pentru dezinfectarea suprafețelor și pavimentelor, menționăm cǎ acuzația este neadevărată, la sediul APF existǎ facturi și fişe de magazie care atestǎ achiziționarea și stocul suficient al acestor produse biocide de la firme avizate, în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătății nr. 10/368/11/2010. Aceste produse sunt folosite zilnic la efectuarea curățeniei și au fost prezentate și puse la dispoziția reprezentanților DSP.
5. Inspectorii DSVSA care au punct de lucru în Piața Moldovei din Focșani, verificǎ respectarea condițiilor de igienă în care sunt valorificate produsele de origine animală în piețele administrate de noi și modul în care operatorii economici respectă normele în vigoare din domeniul alimentar. Până la data prezentei, aceștia nu ne-au semnalat nicio abatere prin niciun mijloc de comunicare (notǎ de control, informare, șamd).
În final vreau să menționez că acest incident este doar începutul, sunt convins că vor mai exista și alte controale de la diverse instituții care vor încerca să creeze imaginea unui management defectuos la Administrația Piețelor pentru că ținta celor care sunt în spatele acestor „șicane” sunt eu, Cristian Balosu. Sunt persoane care ori din interese politice, ori de altă natură, caută să mă „demisioneze” de la Administrația Piețelor încă de la preluarea mandatului dar am știut tot timpul acest lucru și activitatea mea de aici s-a desfășurat în consecință. Mǎ voi strădui ca astfel de demersuri să nu găsească fundamentul unor sancțiuni ulterioare, știu că e greu dar eu dorm liniștit noaptea și sunt împăcat din punct de vedere moral și profesional cu ceea ce fac aici.”.