Peste trei mii de elevi de clasele a VIII-a au participat, ieri, la simularea Examenului de Evaluare Națională. Potrivit reprezentanților biroului de presă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, în anul școlar 2015-2016 sunt înscriși 3.246 elevi de clasa a VIII-a, dintre care 3.052 s-au prezentat la simulare, absentând 194 elevi. Astăzi, ei vor simula examenul la matematică. Ca o noutate, în acest an, dacă elevii doresc, notele pot fi trecute în catalog, dar nu pot fi contestate.
Simularea examenelor de Evaluare Națională este organizată cu scopul de a-i familiariza pe viitorii liceeni cu rigorile unei evaluări reale. „Acțiunea are drept scop familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale și optimizarea rezultatelor obținute de aceștia la finalul studiilor gimnaziale. La nivelul județului Vrancea, simularea Evaluării Naționale se desfășoară în 94 de centre de examen, fiind implicați 3246 de elevi din clasa a VIII-a. Dintre aceștia, la simularea probei scrise de limba și literatura română au fost prezenți 3052 de elevi, înregistrându-se astfel doar 194 de absenți. Lucrările elevilor vor fi evaluate în cadrul comisiilor constituite la nivelul unităților de învățământ care funcționează ca centre de examen. Simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul școlar 2015-2016, respectă metodologia de susținere a examenului și este coordonată, la nivel județean, de comisia județeană de organizare a evaluării naționale”, transmit reprezentanții ISJ.
Potrivit comunicatului transmis de reprezentanții inspectoratului, „subiectele pentru simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a sunt elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și sunt similare modelelor publicate pe site-ul specializat, destinat examenelor naționale, încă din luna noiembrie a anului trecut. Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de evaluare, dar parcurse până la această dată”.
Potrivit metologiei, rezultatele obținute de elevi la simularea celor două probe, limba și literatură română și matematică, vor fi publicate în data de 4 martie. Vor fi analizate împreună cu elevii și părinții acestora, dar și la nivelul consiliilor profesorale, „în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”.
Examenul real de Evaluare Națională a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc la sfârșitul lunii iunie: pe 27 iunie la Limba și literatura română – probă scrisă, iar pe 29 iunie Matematica – probă scrisă. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate în data de 5 iulie.
Șefa comisiei județene a examenului de Evaluare Națională va fi inspectoarea Corina Giurcă.