Nicușor Halici, liderul social democraților vrânceni, este oficial viitorul președinte al Consiliului Județean Vrancea. După scandaluri, contestații, renumărări și zile întregi scurse de la data alegerilor – 9 iunie – Biroul Electoral Județean Vrancea a încheiat procedura centralizării rezultatelor la alegerile locale și cele europarlamentare și vineri după-amiază au fost semnate procesele verbale finale. Și, potrivit votului exprimat majoritar de vrânceni, Nicușor Halici este cel ales să conducă CJ Vrancea în mandatul 2024 – 2028.
Conform datelor finale, la CJ Vrancea au mandate egale de consilieri PSD și PNL – câte 13, iar câte trei Alianța Dreapta Unită și AUR. Ce urmează, este greu de spus, cum nicio formațiune politică nu are majoritate. Nicușor Halici a asigurat însă că este deschis la discuții, dacă va fi cazul, și va face „tot ce este legal, corect, în interesul nostru, ca partid, dar mai mult în interesul vrâncenilor”.
Până atunci, viața continuă, iar Halici a asigurat că, după ce își va prelua mandatul, va continua proiectele „fezabile”, „toate investițiile începute înainte de anul 2020 și fizic – nu doar administrativ”. „Analizăm datele, încercăm să creionăm alianțele. Deja mă contactează funcționari din Consiliul Județean și îmi spun de problemele care sunt în proiectele foarte „volubil” expuse vrâncemilor în ultimii ani, și care nu sunt de fapt decât anumite dosărele care par că nu ar fi în regulă. Ei îmi spun.
Știu că sunt tot felul de reacții și vreau să transmit un lucru foarte clar: La fel voi face în continuare, voi acționa pe litera și spiritul legii. Și le cer funcționarilor din Consiliul Județean să fie extrem de atenți și să nu facă rabat de acest lucru”, a atras atenția Halici.
Ce au decis vrâncenii
Conform datelor prezentate vineri într-o conferință de presă, social democrații au avut și victorii clare, dar și „la mustață”. Prima victorie asupra căreia a punctat liderul social democraților vrânceni a fost, așa cum era de așteptat, președinția CJ Vrancea, ca fiind „cea mai importantă funcție administrativă la nivelul fiecărui județ”. „Și vreau să mulțumesc tuturor pentru tot ceea ce ați făcut în această campanie. Dumneavoastră, dragi vrânceni, ne-ați arătat nouă, politicienilor, că viața trebuie să evolueze, și inclusiv această viață politică.
Spre deosebire de anul 2019, anul 2020 am văzut o altfel de campanie. Am văzut o altfel de abordare – din partea dumneavoastră – o abordare mult mai constructivă, mult mai obiectivă, prin întrebările pe care ni le puneați, prin problemele pe care le ridicați. Și pentru asta vreau să vă mulțumesc foarte mult, pentru că eram convins că doar prin redescoperirea spiritului civic a fiecăruia dintre dumneavoastră îi veți capacita și pe politicieni să se întoarcă la popor, acolo unde le este locul, între dumneavoastră.
Prezența mare la vot e unul din criteriile care pot fi cel mai ușor observate și analizate. Și această prezență la vot ne-a demonstrat, pe de altă parte, că noi politicienii trebuie să avem24 de ore din 24, 7 zile din 7 o responsabilitate activă continuă, și sub nici o formă întreruptă, cu dumneavoastră”, a spus Nicușor Halici vineri, în conferința de presă, cu referire la procentul de aproape 50% pe care l-a înregistrat județul nostru.
O altă analiză a fost făcută de Halici pe alte cifre, cele ale rezultatelor oficiale. Și tocmai cifrele, a arătat viitorul președinte al CJ Vrancea, i-au dat de bănuit în urmă cu mai bine de o săptămână: „În Vrancea, peste 66.000 de români au votat candidații Partidului Social Democrat la funcțiile de primar în special, unde a fost cel mai mare vot politic (…).
În ceea ce privește votul pe Consiliul Județean, Partidul Social Democrat a luat pentru consilierii județeni undeva la 58.857 de voturi, iar Partidul Național Liberal 54.540 de voturi. La președintele de Consiliu Județean, subsemnatul a luat 55.884 de voturi. Următorul competitor, 54.602 voturi. Vedem diferențele dintre consiliul județean și președinte Consiliul Județean. La Consiliul Județean avem un procent de 39,92 la sută din voturi, pe când următorul competitor 36,99 %, diferența fiind vizibilă, peste 4.000 de voturi.
În ceea ce privește președintele de Consiliul Județean, deasemenea subsemnatul – 37,35 % adică 55.884 de voturi, iarurmătorul competitor, 36,49 % – 54.602 voturi. O diferență de 1.282 de voturi, dacă am calculat eu bine. Și aici vedem ceva foarte interesant. Vedem diferența de -2.973 de voturi pe care le-am avut eu ca președinte în raport cu partidul social-democrat pentru consilieri județeni.
La PNL dferența a fost de plus 62 de voturi, la Alianța Dreapta Unită vedem diferența de plus 3.154 de voturi, la AUR o diferență cu -76 de voturi, și SOS 169 și la PUSL -11 voturi. Eu cred că e unul din subiectele care vor suscita interes. Cu siguranță din partea noastră, dar sunt convins că și din partea dumneavoastră a opiniei publice și a presei. Că vedem diferența între mine și Consiliul Județean și acolo am avut, de fapt, niște suspiciuni. Inițial, în ziua de luni după-amiază, după vot, pe 10 iunie;
care după aceea au fost tot mai mult confirmate și tot mai mult justificate. Mai ales începând din data de 12 iunie, de miercuri. Când am regăsit de la reprezentanții noștri, în timp ce făceam acea numărătoare paralelă, câteva exemple cu voturi care erau pentru candidatul PSD, pentru subsemnatul și erau duse către alți competitori”, a explicat liderul PSD Vrancea, în sprijinul afirmațiilor sale venind cu cifrele de acum oficiale, parafate de BEJ Vrancea.
Spre deosebire de discuțiile din spațiul public, Halici însă nu a făcut acuzații. A explicat însă că, după primele suspiciuni în ceea ce privește votul pentru conducerea CJ Vrancea, a mers la – de acum celebra – Secție 21, de la Colegiul „Cotea”. De aici, „jihadul”. În plus, președintele Halici a mai explicat că, în ceea ce privește partidul pe care îl conduce, solicitările ulterioare votului au fost depuse în termenul legal, de 48 de ore.
„Văd o retorică fără sfârșit în spațiul public. 11.06, ora 23:59, conform legii, conform deciziilor BEC, era data la care se puteau depune cererile pentru renumărarea votului. Orice cerere după acest termen era inadmisibilă pe lege, că tot văd că unii se raportează la lege. De miercuri am început să vedem niște lucruri. Unele dintre ele, dacă le-am fi văzut mai de mult, acea diferență de -2.973 de voturi ar fi fost mai mică. Pentru că știți cum e, hoțul neprins e negustor cinstit. Mai rău este că unii strigă hoții, dar am văzut cine a furat sau cine e pe minus și cine pe plus.
Vă spuneam de 2020, (…) acele cifre între candidați și partidul nu erau diferite, erau mici fluctuații. Și în 2016, la fel și în 2012. E prima dată când există o astfel de diferență. (…) Vreau să mai fac o singură remarcă. În secție, aveam dreptul să intrăm. Și în perioada votului și după vot, până se ieșea din secție. Ca și candidat aveam aceste drepturi, fiecare dintre noi. Eu nu am intrat în cursul zilei de duminică în nicio secție, am intrat doar luni după-amiază, la Secția 21, unde trebuia să depun o cerere și, cum nu puteam băga nici pe ușă, nici să trimit vreun poștaș … după ce mi-am trimis colegii candidați consilieri județeni și nu au fost primiți în secție, a trebuit să merg personal ca să depun acea solicitare.
Și am văzut după aceea cum unii se duceau la patru-cinci zile în Biroul de Circumscripție, unde se numărau voturi pentru primar. Dar atunci era permis la 5 zile… În momentul în care Secția 21 era singura din municipiul Focșani, care nu se închise și nu ieșise încă din secție cu rezultatele, era normal să mă duc să-mi preconserv acest drept de a fi ales”, a punctat Halici.
Cifrele zilei de 9 iunie
Președintele PSD Vrancea a vorbit la conferința de presă și despre cei care au câștigat orașele și municipiile din județ, dar și despre alte rezultate obținute de candidații social democrați. Cele mai clare victorii sunt ale lui Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani, cu 51,13%, și a lui Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești, cu peste 83%. Primari PSD au fost aleși și în Mărășești și Adjud, în timp ce candidatul PNL a obținut continuitate la Primăria Panciu. „Noi am primit doar de câteva zeci de minute rezultatele finale. De abia acum am început să le analizăm”, a spus vineri, Nicușor Halici.
Până la un rezultat al analizei, acesta a dat câteva exemple vizavi de probleme a căror rezolvare s-a găsit până la închiderea procedurilor legate de vot. În sprijinul afirmațiilor legate de modificarea numărului de voturi, Halici a venit cu procesele verbale: „Aici avem un mod în care s-a încercat – și în multe părți, din păcate, s-a și reușit. Inițial în procesul-verbal al secției de votare, PSD avea 39, Alianța Dreapta Unită 159.
Reprezentantul nostru a văzut, a făcut întâmpinare și după ce au verificat din nou toate voturile, au văzut că cele 159 de fapt aparțineau Partidului Social Democrat și au îndreptat eroarea. Și la următoarea localitate, la Păunești, la fel. S-au găsit în totalul voturilor valabile exprimate 10 voturi în plus la Partidul Social Democrat. Și 2 minus la Partidul Național Liberal. De asemeni la o altă secție, diferențe de 31 de voturi în defavoarea Partidului Social Democrat.
Aici sunt doar câteva. (…) Nu toți politicienii înțeleg că, dincolo de proiecte de dezvoltare, dincolo de tot felul de lucruri pe care trebuie să le facem în toate comunitățile din județul Vrancea, trebuie să rămânem în primul rând uniți. Trebuie să înțelegem că aceste competiții trebuie să se desfășoare într-o manieră corectă, dar mai ales constructivă. N-am reacționat și nici nu o să reacționez decât atunci când va fi nevoie și cât va fi nevoie sau necesar – la mizerii, la atacuri, la tot felul de etichete. Funcțiile sunt ceva vremelnic. Noi trebuie să rămânem în primul rând oameni, cu credință în Dumnezeu”, a atras atenția președintele PSD Vrancea.
Iar pe această temă, răspunzând unei întrebări, Nicușor Halici a precizat că, pentru prima dată în viață, va face o plângere penală vizavi de ceea ce s-a întâmplat la Colegiul „Cotea”. Nu doar pentru sine, ci pentru toți ceilalți colegi de-ai săi, care au fost afectați de evenimentele din data de 10 iunie. „N-am făcut niciodată o plângere penală personal, dar de data asta, da o să fac, pentru că la Secția 21 viața mea a fost pusă în pericol. Dincolo de faptul că am fost amenințat, scuipat…
Toate acele persoane care au venit și s-au comportat într-un mod extrem de civilizat, – cu ghilimelele de rigoare – după cum ați văzut cu toții, au fost aduse acolo, li s-a cerut liderilor „sunați-vă gărzile ca să venim peste Halici”. Când și contra-candidatul meu, președintele interimar al PNL Vrancea, putea foarte bine să intre în secție, în zona unde eram și eu ... Și foarte bine putea să fie acolo. A ales o altă cale.
Sunt mai multe articole de Cod penal. De incitare la ură,la violență, de punerea în pericol a persoanelor și așa mai departe. Pentru că n-am fost doar eu, au fost și alți colegi de ai mei. Și tot acel mecanism care n-are legătură cu democrația, (…). Da, a fost o anumită stare de temere. Nu atât pentru mine, pentru că eu mi-am asumat dinainte de campania electorală, când am luat decizia de a candida, știind grupurile de interese și interesele care levitează în jurul unor partide din județul Vrancea. Nu m-am lăsat intimidat, n-o să mă las niciodată intimidat. Singurul de care îmi este frică este Dumnezeu”, a asigurat Nicușor Halici.