Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Societăți de „tip tampon” și „tip bidon” au adus un prejudiciu de peste 21 de milioane de euro la bugetul statului


Zeci de percheziții au fost efectuate ieri în Vrancea, Galați, Brăila și București, într-un dosar de evaziune fiscală cu cereale. S-au făcut percheziții la domiciliile mai multor suspecți și la sediile unor societăți comerciale, dosarul fiind instrumentat de oamenii legii din județul Galați. Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții DIICOT, în județul Vrancea s-a făcut o singură percheziție, la Focșani, la domiciliul unui suspect născut în Galați.
    Anchetatorii vorbesc despre un grup infracțional organizat, care ar fi creat un circuit de societăți comerciale de „tip bidon” și „tip tampon”, prin intermediul cărora emiteau facturi și documente care atestau, în mod nereal, că au vândut mărfuri către alte societăți controlate tot de ei. Practic este vorba despre societăți de „tip fantomă”. „La data de 24.02.2016, procurorii  DI.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați au efectuat un număr de 39 de percheziții  domiciliare, precum și la sediile unor societăți comerciale de pe raza județelor Galați, Brăila, Vrancea și a municipiului București în scopul destructurării unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.  În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011 – 2015 membrii grupului infracțional organizat au creat un circuit de societăți comerciale de «tip bidon» și «tip tampon» prin intermediul cărora s-au emis facturi și documente contabile prin care se atesta, în mod nereal, achiziționarea de mărfuri și servicii de către alte 16 societăți comerciale controlate de aceștia”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
    Anchetatorii precizează că societățile beneficiare ar fi primit facturi din cuprinsul cărora ar reieși că au fost cumpărate mărfuri de către o societate care era coordonată de cei din vârful grupării. Pentru ca totul să pară real și legal, aceiași membri ai grupului s-au ocupat și de „alimentarea” cu facturi și documente a societății comerciale de „tip tampon” de la un lanț de 14 societăți comerciale de „tip bidon”, controlate tot de ei. „Practic, societățile comerciale beneficiare erau «alimentate» cu facturi ce atestau, în mod nereal, achiziția de mărfuri și servicii de o societate comercială de «tip tampon», coordonată de membrii din nucleul de conducere al grupului infracțional organizat. Pentru a crea o aparență de legalitate, membrii din nucleul de conducere al grupului infracțional au organizat «alimentarea» cu facturi și documente a societății comerciale de «tip tampon» de la un lanț de 14 societăți comerciale de «tip bidon», controlate de aceștia, prin intermediul altor membri ai grupului infracțional cărora le revenea acest rol, în ierarhia angrenajului infracțional”, se mai arată în informarea DIICOT.

Sesizarea, făcută de inspectorii Antifraudă

    Membrii grupării ar fi pus la punct, spun anchetatorii, și detalii legate de partea financiară. Procurorii susțin că prin crearea circuitului financiar paralel, administratorii societăților comerciale beneficiare virau sumele de bani către societatea comercială de „tip tampon” pentru a crea o aparență de legalitate a circuitului economic. Aceste sume de bani erau retrase, în numerar, din conturile deținute de acest din urmă tip de societate comercială.
În alte cazuri, banii erau redirecționați către conturile societățile comerciale de „tip bidon”, de unde erau retrași, în numerar, de membrii grupului infracțional care controlau aceste societăți comerciale. „Prejudicial cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96.000.000 lei, respectiv peste 21.300.000 euro. În vederea audierii și a dispunerii măsurilor legale, vor fi conduse la sediul DIICOT ST Galați un număr de peste 85 de persoane. Cauza a fost formată ca urmare a sesizării Direcției Generale Antifraudă Fiscală. Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații. Acțiunea este desfășurată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul DCCO, BCCO Bacău, BCCO Constanța și IPJ Galați. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se mai arată în informarea DIICOT.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?