Mii de mărțișoare, felicitări, origami și coliere, realizate de copii din Vrancea și Galați, îi așteaptă pe focșăneni la tradiționala expoziție organizată de Muzeul Unirii. Expoziția, care a ajuns la a șaptea ediție, este organizată până în data de 9 martie, sub genericul „Mărțișorul – tradiție și simbol”. Mărțișoarele pot fi cumpărate, la prețuri modice, iar la expoziția de la muzeu pot fi găsite obiecte făcute din suflet de copil, care pot constitui un cadou deosebit la început de primăvară.
Reprezentanții Muzeului spun că și-au anunțat participarea un număr de 35 de unități de învățământ din Vrancea. Sunt 94 de panouri cu mărțișoare realizate de copii de la grădinițe, școli gimnaziale, licee din Vrancea și Galați, respectiv Liceul Tehnologic Tudor Vladimirescu. Mai sunt expuse mărțișoare și felicitări realizate de copiii de la Centrul de zi „Maria – Ajutorul Copiilor”, Clubul de pictură „Stropi de culoare” sau DGASPC Vrancea. Cele mai multe panouri, 17, cu origami și alte obiecte deosebite, au fost realizate de copiii Centrului Åžcolar pentru Educația Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani. În total, în proiect au fost implicate 195 de cadre didactice și aproape două mii de copii. „Oricine poate veni și cumpăra obiecte din expoziție, la prețuri modice, între orele 9.00 și 16.00. Avem mărțișoare, felicitări, origami, multe lucruri care pot fi făcute cadou mămicilor, soțiilor. Ne adresăm tuturor celor care doresc un altfel de mărțișor. Decât să dați un ban pentru un kitsch, mai bine veniți la muzeu și cumpărați un lucru făcut din suflet și pentru suflet”, a spus muzeograful Corina Duca de la Muzeul Vrancei.
Printre mărțișoarele expuse la muzeu se află și cele realizate de copii din Centrul Focșani al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea. Mărțișoarele au fost realizate în cadrul unui proiect care a implicat circa 30 de copii. Este vorba despre Atelierul de creație Mărțișoare cu noroace, care se derulează în Promenada Mall Focșani. „Toate mărțișoarele sunt făcute manual, cu mare drag. Ne-am implicat foarte mult, ne place să le realizăm. Este și o oportunitate să putem cunoaște lumea”, ne-a spus Camelia Măciucă.
Atelierul de creație Mărțișoare cu noroace a început pe 19 februarie și va continua până la 3 martie. Este un proiect în care au fost implicați voluntari, în special de la Liceul de Artă, dar și de la alte licee și școli din Focșani, sunt ateliere unde copii mici sunt învățați să facă mărțișoare, dar și să le picteze. „În cadrul acestui proiect am făcut mărțișoare pictate pe lut și lemn. Am adus și aici un panou, cu circa 60 de mărțișoare. Ne-am gândit la tradițiile românești, iar pictura pe lut, pe lemn, ni s-a părut mai apropiată de spiritul mărțișorului, de această tradiție în acest spațiu precreștin”, ne-a spus șefa Centrului de la Focșani, Mihaela Lovin.