În urma votului de duminică, PSD Vrancea a câștigat funcțiile de primar în municipiul Focșani și municipiul Adjud, în orașele Odobești și Mărășești, precum și în 35 de comune; PNL – orașul Panciu și 29 de comune, Alianța Dreapta Unită – 3 comune, iar o primărie a revenit unui candidat independent. Rezultatele nu sunt oficiale, ci ca urmare a numărătorii paralele a partidelor.
Primării câștigate de PSD:
Municipii:
Focșani – Cristi Valentin Misăilă
Adjud – Claudiu George Nica
Orașe:
Odobești – Daniel Nicolaș
Mărășești – Adrian Toderașc
Comune:
Andreiașu de jos – Cristian Vasilică
Boghești – Ionuț-Daniel Spulber
Cârligele – Ștefan Moscu
Câmpineanca – Tudorel Ivan
Câmpuri – Ion Vlad
Dumitrești – Adrian Banaurs
Dumbrăveni – Valentin Tîlvăr
Fitionești – Iordache Cazacu
Gologanu – Neculai Riciu
Golești – Alexandru Zar
Gugești – Vasile Vatră
Jitia – Ion Păun
Milcovul – Mihai Neață
Nereju – Radu Beteringhe
Năruja – Grigore Mihăieș
Nistorești – Teodor Dobre
Paltin – Ion Cocioabă
Ploscuțeni – Ștefan Solomon
Pufești – Nicolae Damian
Poiana Cristei – Petruș Vlad
Păulești – Dănuț Soare
Popești – Nicolae Ciocănel
Reghiu – Cătălin Valisăreanu
Ruginești – Ion Avram
Răcoasa – Vladimir Păun
Slobozia-Ciorăști – Elena Gîrneață
Străoane – Vasile Zbârciog
Tătăranu – Bănel Bărbieru
Vârteșcoiu – Viorel Mîrza
Vulturu – Nicușor Păcuraru
Vânători – Dănuț Cristian
Valea Sării – Valentin Marcu
Vintileasca – Tudorel Vâlcociu
Vidra – Silviu Pintilie
Vrâncioaia – Ionică Danțiș
Primării câștigate de PNL:
Orașul Panciu – Neculai Mărăscu
Comune:
Biliești – Vasile Chirilă
Bolotești – Fănică Popa
Broșteni – Emilian Dumitriu
Bordești – Adrian Gavrilă
Bălești – Silviu Stoica Gheorghe
Bârsești – Ștefan Caba
Chiojdeni – Constantin Grigore
Ciorăști – Nicolae Braicău
Corbița – Gheorghiță Lupu
Garoafa – Laurențiu Diaconu
Gura Caliței – Gică Grosu
Homocea – Vasile Petrea
Jariștea – Marius Grama
Măicănești – Răzvan Pascu
Mera – Florin Vasilache
Nănești – Florin Bucșă
Obrejița – Adrian Anița–Enache
Păunești – Gheorghe Popa
Răstoaca – David Chiriță
Slobozia-Bradului – Merlin Ivancea
Soveja – Ionuț Filimon
Sihlea – Radu Modreanu
Suraia – Maria Stroe
Spulber – Sorin Gicu Vulcan
Tâmboești – Mariean Pleșea
Tulnici – Aurel Boțu
Țifești – Gabriel Postolache
Urechești – Nistor Bratosin
Vizantea-Livezi – Ciprian Olariu
Primării Alianța Dreapta Unită:
Cotești – Ionel Croitoru (FD)
Movilița – Adrian Grigoraș (USR)
Tănăsoaia – Melania Mocanu (FD)
Candidați Independenți:
Negrilești – Răzvan Pantazică
Din păcate, incidentele din ultimele zile au atins punctul culminant luni, când a fost nevoie de intervenția jandarmilor și polițiștilor pentru ca Nicușor Halici să poată ieși dintr-o secție de votare. Candidatul PSD Vrancea la funcția de președinte al Consiliului Județean, Nicușor Halici, liderul formațiunii social-democrate, a fost acuzat de contra-candidatul său, Dragoș Ciobotaru, președinte al PNL Vrancea, că încearcă să influențeze rezultatul alegerilor prin prezența sa în interiorul unei secții de votare. Aceasta în condițiile în care presa centrală a transmis pe parcursul zilei de luni că Halici ar fi cel care a câștigat, la diferență mică de voturi, funcția dorită și de Ciobotaru. Mai mult, liderul PNL Vrancea a postat pe pagina sa de facebook că „după numărarea a 90% din voturi”, el avea 37,10%, iar Halici – 37,40. „Pentru că nu obișnuiesc să renunț la luptă așa ușor, am hotărât să fim extrem de atenti în următoarele ore și să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca votul de astăzi sa reflecte dorinta dumneavoastră! Dacă vom pierde, o vom face onorabil”, a mai scris Dragoș Ciobotaru pe facebook.
Într-un comunicat de presă, Nicușor Halici a precizat că a ajuns la secția de votare numărul 21 din Focșani „ca urmare a unor suspiciuni rezonabile care mi-au parvenit în această după-amiază că la această secție și la alte patru secții din municipiul Focșani unde, la mai bine de 20 de ore de la închiderea urnelor, încă nu s-au completat procesele verbale de constatare a alegerilor. În plus, informațiile primite vizau o posibilă fraudare a votului în detrimentul competitorilor PSD. Nu mi-a fost mare surprinderea să constat la momentul intrării în secția de votare că președintele secției de votare mi-a cerut să nu staționez acolo, cu toate că la fața locului poliția și jandarmeria sesizate de noi erau prezente. Am solicitat în acel moment organelor de ordine să-mi permită exercitarea unui drept prevăzut de articolul 83 alineatul 5 din Legea 115 conform căreia candidații pot asista pe tot parcursul procesului electoral acesta cuprinzând atât secțiunea efectiv alocată votării cat și perioada ulterioară în care se consemnează rezultatele votării”.
Dragoș Ciobotaru a găsit ușile secției de votare închise, el cerând insistent ca Nicușor Halici și cei care îl însoțeau să părăsească incinta, considerând că este ilegal ca ei să se afle acolo. La ceva timp, a fost invitat de reprezentanți ai MAI să intre în secție, dar a refuzat. Potrivit lui Halici, acest refuz de a asista „la identificarea buletinelor de vot pentru fiecare competitor de la consiliul județean ne spune foarte multe. Ciobotaru nu încearcă doar să blocheze un drept constituțional ci să ascundă urmele unei posibile fraude electorale. Acesta a ales să își adune grupările care levitează în jurul lor pentru a face circ și pentru a ne împiedica să vedem dacă votul focșănenilor care au votat la Secția 21 a fost fraudat sau nu!”.
Dacă la început, alături de Dragoș Ciobotaru se aflau câțiva membri de partid și câțiva ziariști, până spre seară, în fața secției de votare 21 s-a adunat o mulțime de oameni, care au adresat injurii și au împiedicat ieșirea din secție a social-democraților.
Acuzații de încălcare a legii și de influențare a votului au existat din ambele tabere pe parcursul zilei de duminică și luni. Rămâne de văzut ce vor stabili instituțiile competente să soluționeze astfel de situații.
Conform numărătorii paralele/parțiale, Nicușor Halici avea aseară un avans în fața lui Dragoș Ciobotaru.
Biroul de presă al IPJ Vrancea, 11 iunie 2024:
PRECIZARE
În urma intervenției polițiștilor la sediul Secției de vot nr. 21 din municipiul Focșani, facem precizarea că nu au fost constatate fapte de natură penală sau contravențională.
Efectivele MAI continuă să asigure climatul de ordine și siguranță publică dar și măsurile de protecție la ultimele două secții de vot din județ.
Subliniem faptul că orice sesizare cu caracter electoral este gestionată corespunzător și echidistant, fiind verificate cu celeritate, în limitele atribuțiilor conferite de legislația în vigoare .
Acționăm cu imparțialitate pentru respectarea cu strictețe a normelor legale, indiferent de persoanle implicate.
Subcomisar de poliție
Enache Paula