Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

FOTO: Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea” Focșani vă prezintă proiectul „Competențe profesionale europene prin mobilități VET 2023-1-RO01-KA122-VET- 000144130”

Comunicat de presă:

      Competențe profesionale europene prin mobilități VET este un proiect Erasmus+ care a oferit oportunitatea elevilor de la filiera tehnologică, ce studiază în domeniile Servicii, Turism și alimentație, Industrie alimentară, calificările Tehnician în gastronomie, Tehnician in industria alimentară și Bucătar, să participe la mobilități în Paphos- Cipru.
     Scopul proiectului a fost acela de a facilita cooperarea interinstituțională la nivel european, în vederea creșterii calității educației oferite, prin dezvoltarea competențelor-cheie, profesionale și personale ale elevilor, într-un mediu de lucru real, în vederea sprijinirii și orientării lor către o carieră în industria ospitalității.

      Proiectul a fost implementat pe o perioada de 12 de luni și a implicat 30 de elevi participanți la două mobilități, pe parcursul cărora care și-au consolidat cunoștințele, valorificat și verificat prin practică, în cadrul hotelurilor și restaurantelor cu experiență pe piața turistică internațională, achizițiile dobândite în școală. Pe parcursul stagiului de practică efectuat la organizațiile partenere, elevii au dobândit competențe de specialitate în realizarea preparatelor culinare, efectuarea rezervărilor, primirea clienților și au dezvoltat competențele lingvistice, sociale și interculturale necesare integrării pe piața muncii și adaptării la schimbările survenite în contextul socio-economic național şi internațional.

     Proiectul Erasmus+ ”Competențe profesionale europene prin mobilități VET” a fost aprobat pentru finanțare în contextul programului Erasmus+, Acţiunea cheie 1 (KA122) – Proiecte de mobilitate, domeniul – Formare profesională (VET), în cadrul Apelului la propuneri 2023, cu numărul de referință 2023-1-RO01-KA122-VET- 000144130.

          Scopul proiectului: de a îmbunătăți nivelul de formare profesională a participanților, precum şi dezvoltarea personală a acestora prin participarea la stagii de pregătire practică în cadrul unor hoteluri și restaurante cu experiență pe piața turistică internațională și de formare a competențelor cheie şi tehnice necesare absolvenților la locul de muncă în vederea adaptării la schimbările survenite în contextul socio-economic național şi internațional.

Obiectivele proiectului:


O1
:  Creșterea nivelului de competențe profesionale și abilități practice pentru 30 de beneficiari de mobilități VET, în concordanță cu solicitările pieței europene a muncii în domeniile de formare.

O2: Dezvoltarea de competențe personale și chei transferabile: lingvistice, digitale, antreprenoriale, civice și de expresie culturală pentru 30 de participanți, pentru integrarea cu succes pe piața muncii din Europa.

O3:  Creșterea dimensiunii europene și a prestigiului Colegiului prin crearea de parteneriate cu instituții și agenți economici europeni, pentru schimb de bune practici și cooperare internațională.

În perioada de implementare, octombrie 2023  – octombrie 2024, se derulează:

  • 2 fluxuri de mobilități cu durata de 3 săptămâni;
  • 15 zile de activităti practice, 3 zile cu vizite culturale și 2 zile de călătorie la care au participat cursanți VET;
  • 2 mobilități cu durata de 3 săptămâni pentru 4 profesori însoțitori
  • o mobilitate  la care a participat un membru  din echipa VET.

          Mobilitățile au fost organizate în două fluxuri , la care au participat câte 15 elevi stagiari. conținuturile învățării parcurse în stagiile de instruire practică au fost cuprinse în Acorduri de Învățare ECVET încheiate de către organizația de trimitere – Rivensco Consulting LTD Cyprus cu partenerii de primire din Cipru și au vizat dezvoltarea de competențe și abilități relevante pentru locurile de muncă actuale și viitoare.

          Participanții au beneficiat de transferul rezultatelor învățării dobândite în mobilitate prin ECVET și echivalarea perioadelor petrecute în străinătate cu pregătirea practică comasată iar un număr de 30 participanți din grupul țintă, cursanți VET care la finalizarea studiilor vor avea recunoscute și incluse rezultatele învățării dobândite în mobilitate în Suplimentul Europass al certificatului de calificare.

          Monitorizarea și mentoratul participanților au fost asigurate în timpul mobilităților atât de organizațiile de primire, prin tutorii de stagiu, cât și de organizația de trimitere, prin profesorii însoțitori și monitor.

          Înainte de mobilitate, participanții din grupul țintă cursanți VET au beneficiat de pregătire lingvistică la clasă și pe platforma OLS, pregătire de specialitate, interculturală, pedagogică și de management al riscului. În timpul stagiului cu toții și-au îmbogățit competențele lingvistice de limbă engleză dar și orizontul de cunoaștere prin vizitele și excursiile organizate la obiective reprezentative pentru istoria, cultura și civilizația poporului cipriot.

       Validarea și recunoașterea rezultatelor învățării din timpul stagiului s-a realizat pe baza rezultatelor consemnate din teste, fișe de lucru, caiet de practică și probă practică. Notele obținute în timpul mobilității reflectă însușirea competențelor, abilităților rezultatelor învățării înscrise în Certificatul de Mobilitate Europass și în Contractul de Învățare în concordanță cu cele menționate în SPP-urile pentru domeniul Turism și alimentație, calificarea Tehnician în gastronomie, Tehnician in industria alimentară, respectiv Bucătar.

Elevii Colegiului Tehnic ”Valeriu D. Cotea” Focșani au beneficiat și de vizite culturale organizate la Limassol area, Limassol Marina, Kouria Amphitheater, Palepaphfos area, Aphrodite s birthplace, Tomb of the Kings, Paphos archaeological park, Petra tou Romiou, locuri pline de farmec,istorie și legende

           Participanții la mobilitate au apreciat că stagiul de practică realizat în Cipru le va facilita desfășurarea activității într-un mediu concurențial internațional deoarece a contribuit atât la formarea lor profesională, cât și personală, dezvoltându-le abilitățile sociale, adaptabilitatea, acceptarea, toleranța, capacitatea de autoevaluare realistă. Experiența Erasmus+ a fost o poveste remarcabilă despre asimilare, implicare, prietenie şi curaj, care i-a maturizat şi îmbogățit profesional şi spiritual.

Coordonator de proiect, prof.ing. COMAN Nicolaie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?