Muncitorii de la Laminorul vor să recupereze în instanță peste o sută de mii de euro, valoarea salariilor pe care nu le-au încasat, aferente lunilor decembrie 2015 și ianuarie 2016. Liderul sindicatului din Laminorul, Emil Răvoiu, spune că oamenii au recurs la această soluție deoarece nu mai au încredere în promisiunile patronilor italieni de la STG Steel, firma care deține Laminorul. „Oamenii au de plătit rate la bănci, utilități și nu mai pot aștepta până când patronii vor achita salariile restante. Au primit deja notificări de la bănci pentru neplata ratelor. Am făcut această acțiune în instanță pentru a încerca să recuperăm banii care li se cuvin muncitorilor. Vom solicita și despăgubiri, penalizări pentru perioada în care nu le-au fost achitate salariile, iar oamenii au înregistrat restanțe la creditele bancare”, ne-a spus liderul de sindicat.
Emil Răvoiu a adăugat că unii dintre muncitorii din Laminorul, respectiv electricieni și sudori, s-au săturat să tot aștepte reluarea activității și au plecat din firmă. Cât despre promisiunile patronilor italieni, aceștia spun că așteaptă obținerea codului de TVA pentru noua firmă care va închiria utilajele de la Laminorul. Este o procedură de durată, deoarece Fiscul a schimbat regulile de înregistrare în scop de TVA, iar patronii trebuie să ofere informații prin care să îi convingă pe inspectorii fiscali că vor să desfășoare activitate economică.
Pe de altă parte, problemele financiare ale grupului STG Steel s-au agravat în ultimele săptămâni. Sunt probleme atât în Italia, la firma mamă, cât și la firma din București. Pentru a se proteja în fața debitorilor, STG Steel a cerut deschiderea procedurilor de insolvență, iar dosarul se află pe rolul Tribunalului București. „De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai în cadrul procedurii insolvenței, prin depunerea cererilor de admitere a creanțelor”, se arată în Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
Firmă cu filiale în mai multe țări
La Laminorul lucrează circa 180 de muncitori, iar firma a fost preluată în 2012 de compania italiană STG Steel. Problemele la Laminorul au apărut anul trecut, după ce o fabrică din Serbia, care aparținea tot grupului italian, a intrat în insolvență. De la fabrica respectivă trebuia să fie virată țaglă (semifabricat de oțel cu secțiunea dreptunghiulară sau circulară, din care se laminează bare, sârme-n.r.), adică materia primă pentru Laminorul Focșani, în valoare de opt milioane euro.
Situația s-a complicat când și firma din Italia a început să aibă probleme financiare, creditorii solicitând falimentul. Cei de la STG Steel au demarat deja procedurile pentru a înființa o nouă societate prin care să aducă țaglă de la Odessa. Ar fi vorba despre doi parteneri cu origine arabă sau rusă, nu se știe foarte clar. Noua firmă ar urma să închirieze utilajele de la Laminorul și să repornească fabrica.
Prefectura vrea comisie de verificare a situației
Situația de la Laminorul a fost discutată și într-o ședință extraordinară a Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Vrancea, în prezența unei delegații a salariaților de la fabrică. La propunerea prefectului Nicușor Halici a fost votată înființarea unei comisii interinstituționale, care va demara verificări la Laminorul. Instituții precum Inspectoratul Teritorial de Muncă, Administrația Județeană a Finanțelor Publice și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă vor face verificări în domeniul lor de acțiune la Laminorul, pentru a vedea ce se întâmplă la societate.
În fața prefectului Nicușor Halici și a subprefectului Cristi Misăilă, salariații de la Laminorul au recunoscut că o secție întreagă de la fabrică a fost tăiată și ulterior vândută, de către patronat. Marfa ar fi fost dusă ca fier vechi la o altă fabrică a grupului italian STG, din Serbia. „Echipamentul de la toată secția Laminorul 2 a fost tăiat și l-au dus în Serbia. A rămas betonul. Dacă se făcea o revizie corespunzătoare, acel echipament putea fi repornit”, a arătat unul dintre salariații prezenți la ședința de Dialog Social.
Surse oficiale au arătat că există informații despre vânzarea a tone de cupru și bare de aluminiu de la motoarele din fabrică. Mai mult, nici investiția realizată de patronii italieni de la Laminorul nu este definitivă, echipamentul putând fi demontat în câteva luni și trimis în altă locație. „Ceea ce se întâmplă la Laminorul seamănă cu experiența din alte fabrici, unde patronii au cumpărat la prețuri mici activele, au vândut tot pentru profit și apoi au plecat. Instituțiile statului trebuiau să se sesizeze de mult despre ceea ce se întâmplă acolo, nu să vină salariații, sindicatele să arate ce se face la Laminorul”, au spus surse oficiale.
Ulterior, patronii italieni de la STG Steel au solicitat sprijinul Prefecturii pentru ca activitatea să fie reluată cât mai repede. Solicitarea patronilor vizează un ajutor pentru obținerea cât mai repede a tuturor avizelor și înregistrării în scop de TVA a noii firme. „Muncitorii nu au de unde să știe toate eforturile făcute. Pozițiile oficiale au fost comunicate prin intermediul sindicatului, unde au reprezentanți. Li s-au comunicat pașii realizați, tot ceea ce se face pentru a fi reluată activitatea societății”, spunea la acea dată reprezentantul patronatului italian.