Fermierii pot depune, de la începutul lunii martie, cererile unice de plată către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Solicitările pentru subvențiile europene oferite agricultorilor pot fi depuse până la 16 mai, la centrele județene sau locale ale APIA fără penalizări. Solicitările depuse după data de 10 iunie nu mai sunt admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin.
Cererile unice de plată pot fi depuse și după data de 16 mai 2016, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul, dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 16 mai. „Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol și la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă dețin suprafețe de teren în diferite localități sau județe. Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii, este necesar ca fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați”, se arată în anunțul de la APIA.
Pe de altă parte, APIA a anunțat că va derula o campanie de informare a fermierilor cu privire la fondurile destinate schemelor/ măsurilor de plată în anul 2016, precum și la modalitatea de accesare a acestora. APIA spune că se pune accent în continuare pe informarea eficientă a fermierilor cu privire la modul de utilizare a aplicației de identificare a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii își pot vizualiza propriile parcele digitizate în campania anterioară și își pot digitiza și măsura cu exactitate parcelele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA. „Pe durata Campaniei, centrele județene și locale ale Agenției vor organiza sesiuni de informare și instruire a fermierilor și respectiv a administrației agricole din primării, cu privire la perioada de depunere a cererilor unice de plată în anul 2016, modalitatea de completare a acestora, condițiile de eligibilitate impuse de legislația europeană și națională, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum și la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor/schemelor de plată”, precizează APIA.
Fermierilor li se va explica procedura de completare electronică a declarației de suprafață, de identificare a parcelelor agricole utilizate, respectiv de digitizare corectă a acestora, utilizând aplicația IPA Online. De asemenea, APIA precizează că se va pune accent pe obligativitatea agricultorilor de a respecta normele de ecocondiționalitate pe toate suprafețele agricole utilizate.