Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Dispar copacii de pe DN 11A și DN 2N

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA este interesată să găsească operatori economici pricepuți să taie arborii din zona drumurilor naționale și să transporte mai apoi materialul lemnos astfel rezultat. Este vorba despre o intervenție propusă în mai multe județe, care vizează arborii care pun în pericol circulația, contractul fiind împărțit pe mai multe loturi, aferente SDN Buzău, SDN Focșani, SDN Galați și SDN Brăila. Lotul care vizează județul nostru, cu numărul 2, vizează „tăierea arborilor pe picior marcați și transportul masei lemnoase aferentă plantației ajunsă la maturitate și care pune în pericol siguranța circulației la sediul districtelor de pe raza de activitate a SDN Focșani”.

Adică în câteva sectoare administrate de Districtul Adjud – DN 11A km 34+000-km 37+000 26 arbori – volum brut 57,74 metri cubi; 52+000-km 54+000 24 arbori – volum brut 51,55 mc; km 62+000-km 65+000 38 arbori – volum brut 72,39 mc și DN 2N km 25+000-km 31+000 25 arbori – volum brut 55,09 mc. Totalul masei lemnoase ajunge astfel la 236,77 mc, costul total al tăierii și transportul fiind estimat la suma de 63.500 lei. Mai precis, pe DN 11A este vorba despre arțar tătăresc, plop alb, plop piramidal și ulm de câmp, iar pe DN 2N – plop euroamerican.

Transportul materialul lemnos de pe DN 11A se face la Canton Haret (…), la o distanță medie de 50 de km; transportul materialului lemnos de pe DN 2N se va face la Canton Popești (…), la o distanță medie de 25 km. În scopul sporirii gradului de circulație, se prestează servicii de defrișare a plantației rutiere pe unele sectoare de drumuri naționale din administrare, care reprezintă un pericol pentru traficul rutier”, se detaliază în caietul de sarcini.

Însă lucrările nu vor fi efectuate oricum și oricând, pentru că „predarea amplasamentului plantației se va efectua după obținerea avizelor necesare tăierii arborilor, avize obținute și achitate de către agentul economic” și, în plus, „este interzisă prestarea serviciilor de tăiere a arborilor în perioadele de timp cu vizibilitate redusă (ceață, ploaie etc) sau vânt puternic, perioada respectivă adăugându-se la termenul final al perioadei de exploatare”.

Firește, datele trebuie introduse în SUMAL 2.0, tăierile putând fi efectuate numai în ceea ce privește arborii marcați, iar „în zona de prestare a serviciilor se va asigura în permanență circulația autovehiculelor pe o bandă de circulație (…). În cazul când, în mod excepțional, condițiile locale impun doborârea arborilor pe platforma drumului, se va recurge la oprirea circulației din ambele sensuri un timp cât mai scurt posibil, numai în prezența delegatului împuternicit cu siguranța circulației din cadrul SDN Focșani și cu avizul Inspectoratului de Poliție Județean”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Aleksey Kuprikov – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?