Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Continuă demersurile pentru construirea Palatului de Justiție Vrancea

Societatea Artehnis va elabora Studiul geotehnic pentru obiectivul de investiții „Palat de Justiție Vrancea (Sediu Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani)”, str. Lupeni nr.7, Municipiul Focșani, județul Vrancea. Este vorba despre un contract scos la licitație de Compania Națională de Investiții (CNI) care asigură finanțarea la obiectivul de investiții mai sus amintit.

Conform documentației, Palatul de Justiție Vrancea va fi format din trei corpuri de clădire cu demisol, parter și mansardă, care să ajungă până la 6 etaje, pe principiul că sediul unei instanțe de judecată trebuie să fie o clădire reprezentativă pentru oraș, care trebuie să se bucure de vizibilitate. În cadrul imobilului vor funcționa Tribunalul Vrancea – pe o suprafață de 6.225 metri pătrați, dar și Judecătoria Focșani pe o suprafață de 5.809 metri pătrați.

 Ansamblul propus poate fi alcătuit din corpuri cu înălțime mai mică, adaptate funcțiunii, dar se recomandă realizarea unui corp-accent de înălțime care să facă vizibilă construcția de pe străzile adiacente și care să se ridice până la înălțime de 30 metri, dominând construcțiile din imediata vecinătate a ansamblului, a căror înălțime este de P+3, P+4+M, P+5. Se vor proiecta pe cât posibil sălile de judecată ale tribunalului și judecătoriei la parterul instanței, eventual etajul I”, se arată în tema de proiectare a viitorului Palat de Justiție din Focșani.

În total, Tribunalul Vrancea va avea 8 săli de judecată, în timp ce Judecătoria Focșani va avea 9 săli de judecată. Imobilul mai prevede ca avocații să aibă camere separate, cu băi proprii pentru fiecare dintre aceste două instanțe, în timp ce birourile președinților de la tribunal și judecătorie ar urma să aibă inclusiv spații de protocol, spații de așteptare și chicinete. Potrivit planului, și președinții de secții ar urma să aibă birouri proprii, însă birouri individuale sunt planificate și pentru magistrații care soluționează dosare – 6 individuale și câte 8 pentru doi judecători la tribunal, în timp ce la judecătorie trebuie prevăzute 11 birouri individuale și 7 în care să își desfășoare activitatea câte doi judecători.

Și primul grefier al fiecărei instanțe ar trebui să aibă birou individual, dar și grefierii șefi de secții. În schimb, în tema de proiectare se arată că grefierii de ședință pot lucra câte doi, respectiv câte patru în birou, grupați astfel încât grefierii aceluiași (acelorași) judecător(i) să lucreze în același birou, iar acel birou va fi amplasat adiacent biroului judecătorului cu care lucrează grefierii respectivi.

Totodată, în viitorul Palat de Justiție va exista și o cameră de audiere pentru minori, la care va fi adăugată adiacent o cameră de vizualizare, de unde procurorii și avocații vor avea posibilitatea să asiste la procedură. În documentație se fac referiri și la vestiare și oficii pentru jandarmii care asigură paza, cu grup sanitar propriu cu duș, un atelier de reparații și adăposturi de protecție civilă, dar și bibliotecă sau cantină cu catering la subsol, posibil chiar și spații de bufet-cafetării, dotate cu automate de cafea, răcoritoare și gustări reci.

De reținut că viitorul Palat de Justiție din Focșani ar urma să aibă un stil arhitectural asemănător cu vechiul sediu în care Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani și-a desfășurat activitatea până la intrarea acelui imobil în reabilitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?