Biroul de presă al IPJ Vrancea:
„ACTIVITĂȚI DE INFORMARE A ELEVILOR ÎN CADRUL PROGRAMULUI NAȚIONAL ”SĂPTĂMÂNA VERDE”
Și în această săptămână, polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au făcut echipă cu cadrele didactice în cadrul Programului naţional ”Săptămâna Verde”.
Activităţile poliţiştilor au încurajat dialogul în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul şcolar, social sau familial.
Polițiștii de la siguranță școlară au discutat cu elevii despre conduitele sănătoase în mediul școlar sau în familie. Aceștia au aflat cum să identifice pericolele la orice vârstă și cum trebuie să procedeze pentru a proteja viața și integritatea psihică sau fizică.
Interacțiunile au avut drept scop conștientizarea de către elevi a faptului că violenţa în unităţile de învăţământ sau în afara acestora este interzisă şi pedepsită conform legii, dar şi faptul că efectele violenţei pot fi foarte grave şi le pot influenţa în mod negativ viaţa, chiar şi atunci când vor deveni adulţi.
Astfel, au fost desfășurate activități pe linie de siguranță adaptate pe categorii de vârstă (sesiuni de informare, dezbateri, jocuri, concursuri) care au avut ca obiectiv conștientizarea riscurilor, identificarea problemelor cu care se confruntă aceștia și prezentarea unor teme cu caracter educativ-preventiv privind prevenirea portului sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, bullying-ul, dar şi informarea elevilor asupra răspunderii penale, analizarea unor cazuri concrete în care copiii și tinerii au fost implicați, drepturile copiilor și modalități de sesizare a unor situații neplăcute. Elevii au fost interesaţi şi receptivi la mesajele şi recomandările poliţiştilor, context în care au formulat întrebări, având loc discuţii libere pe aceaste teme.
Beneficiari ai activităților au fost cei peste 600 de elevi de la Colegiul ”Al. I. Cuza” din municipiul Focșani, Liceul cu Program Sportiv, Școlile Gimnaziale ”Ion Basgan”, ”Duiliu Zamfirescu”, ”Oana Diana Renea”, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Nănești și la Grădinițele 2 și 8 din municipiul Focșani.
Preșcolarii și elevii de gimnaziu au fost vizitați și de câinele polițist ”TEM”, care le-a captat atenția cu exercițiile demonstrative.
La ceas aniversar, la împlinirea a 40 de ani de la înființare, pentru buna colaborare pe linie de siguranță școlară, Școala Gimnazială ”Ion Basgan” a oferit Biroului Siguranță Școlară distincția ”Steaua recunoștinței”.
Și polițiștii de la prevenire alături de jandarmi au desfășurat un atelier practic și o activitate informativ-preventivă la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”, în cadrul cărora aproximativ 100 de elevi au primit informații utile despre cum să circule în siguranță pe drumurile publice și să reducă riscul de implicare în evenimente rutiere, în calitate de pietoni. Elevilor le-au fost reamintite regulile de circulaţie şi importanţa abordării unui comportament corect, pentru prevenirea implicării acestora în evenimente rutiere.Activitățile au avut loc in cadrul proiectului ”Școala Siguranței Tedi”.
O altă activitate a polițiștilor de la Biroul Siguranța Școlară din această săptămână a fost desfășurată în mediul rural, pentru a bucura trei frați, elevi la o școală gimnazială, care au grijă unul de altul, vegheați în mare parte a timpului de bunică, care le este ca o a doua mamă.
Într-un sat de pe Valea Milcovului, Maria, în vârstă de 12 ani, Petrică, de 11 ani și Adelin, în vârstă de 10 ani nu își doresc să călătorească în vacanța de primăvară și nu așteaptă daruri de la ”Iepurașul de Paște”, dar s-au bucurat nespus de vizita neașteptată a polițiștilor, care i-au găsit la joacă, la capătul punții către căsuța lor de pe deal. Timizi, frumoși, îngrijiți, preocupați de învățătură chiar dacă lipsurile sunt nenumărate, au reușit să zâmbească când au primit alimente, îmbrăcăminte și rechizite, potrivite pentru vârsta fiecăruia dintre ei.
Pe prispa casei zugrăvită în roz, polițiștii au stat ”la povești” cu elevii, pentru a le afla frământările și temerile dar au vorbit și despre siguranță, fie la școală sau pe stradă. Cei trei frați vor cu orice preț să termine studiile iar Petrică știe sigur că va deveni polițist.
Deși nu au o situație materială bună, cei trei frați știu să aprecieze cu adevărat tot ce au! Sperăm ca viața să le fie binecuvântată cu sănătate și multe realizări, să le fie ”roz” precum căsuța în care locuiesc.
Subcomisar de poliție Enache Paula
Comunicat de presă, Jandarmeria Vrancea:
Activități preventiv – informative la unitățile de învățământ din județul Vrancea
Pe parcursul acestei săptămâni, cadrele Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea au desfășurat activități preventiv – informative în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea și Penitenciarul Focșani, în cadrul campaniilor „O singură dată, poate deveni mereu”, „Școala în Siguranță” și „Împreună pentru Siguranță”.
Aceste campanii au următoarele scopuri:
– „O singura dată, poate deveni mereu” – informarea și educarea elevilor asupra efectelor nocive ale substanțelor psihoactive, prevenirea evenimentelor negative asociate cu efectele consumului de substanțe interzise, crearea unor abilități de a răspunde în situații de risc sau consum.
– „Școala în siguranță” – prevenirea faptelor antisociale în zona instituțiilor de învățământ, îmbunătățirea disciplinei în școală, reducerea violențelor și absenteismului școlar, conștientizarea consecințelor unor comportamente antisociale.
– „Împreună pentru siguranță” – informarea elevilor cu privire la principalele drepturi și libertăți, principalele drepturi și obligații ce decurg din normele de conviețuire socială.
Mulțumim celor peste 600 de elevi de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Focșani, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” și Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu pentru participare și cadrelor didactice pentru inițiativă!