Consiliul Județean Vrancea continuă demersurile pentru implementarea proiectului de investiții ,,Construire Parc Industrial Vrancea”. În acest sens, plenul Consiliului Județean s-a reunit ieri în ședință extraordinară având pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre ce au vizat investiția amintită mai sus, Este vorba de proiectele de hotărâre: „Aprobarea încheierii protocolului între Administraţia Naţională “Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Siret și Unitatea Administrativ – Teritorială Judeţul Vrancea prin Consiliul Judeţean Vrancea în scopul realizării obiectivului de investiții ,,Construire Parc Industrial Vrancea”; „Constituirea dreptului de superficie, uz și servitute de trecere cu titlu gratuit asupra terenului în suprafață de 582,0 m2 în favoarea Distribuție Energie Electrică România S.A. – Sucursala Focșani, aferent obiectivului de investiții ,,Construire Parc Industrial Vrancea”.
Parcul Industrial Vrancea a obținut calitatea de membru principal în cadrul Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR). Este un proiect amplu și complex, care urmează să fie construit pe un teren în suprafață de 47 hectare situat pe raza comunei Garoafa, cu ieșire la DN 2 E85. În prezent, Consiliul Județean Vrancea a obținut titlul de Parc Industrial de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, sunt elaborate toate documentațiile la nivel de Plan Urbanistic Zonal și Studiu de Fezabilitate, inclusiv toate avizele pentru utilități. Dosarul pentru construirea Parcului Industrial este pregătit pentru depunerea spre finanțare din fonduri europene, în cadrul Programului Regional, apel care urmează să fie lansat în această primăvară.
În interiorul Parcului industrial se propun următoarele zone funcționale: Zona pentru Logistică; Zona pentru Industrie mare; Zona pentru Industrie medie; Zona pentru Industrie ușoară; Zona pentru Ateliere industriale; Zona pentru Instituții și servicii, comerț; Zona administrativă; Zona Tehnico-edilitară.
Au fost făcute demersuri pentru asigurarea tuturor utilităților necesare: canalizarea și apa sunt asigurate prin proiectul de extindere a acestor utilități în comuna Garoafa, pentru energia electrică a fost obținut avizul de racordare în data de 22.09.2023, în baza studiului de racordare, iar la sistemul de gazele naturale Parcul urmează să fie racordat în cadrul proiectului depus de Primăria comunei Garoafa. Accesul în Parcul industrial va fi realizat printr-un sens giratoriu pe E85, conform avizului CNAIR din data de 24.04.2023. De asemenea, parcul va cuprinde o parcare cu 80 locuri pentru tiruri și 300 de locuri pentru autovehicule. Nu în ultimul rând, operatorii economici care se vor instala în Parc vor beneficia de facilități fiscale potrivit legislației în vigoare, precum și de ajutoare de stat prinscheme de minimis.
Crearea unui parc industrial în județul Vrancea reprezintă una dintre principalele căi pentru dezvoltarea economiei județului, prin atragerea și stimularea investițiilor private, care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă și la dezvoltarea infrastructurii. Valoarea estimată a investiției este de 46 milioane euro.