Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

FOTO: Preoți buzoieni și vrânceni, prezenți la conferința Patriarhiei Române despre credință și știința medicală

          Patriarhia Română și Antibiotice SA Iași au organizat miercuri, 10 aprilie 2024, conferința interdisciplinară Credință și știință – izvor de sănătate, care se înscrie în seria de manifestări dedicate Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al Sfinților tămăduitori fără de arginți. Evenimentul a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, reunind reprezentanți ai Guvernului României și ai unor companii farmaceutice, precum prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și ec. Ioan Nani, directorul general al Antibiotice SA, medici, farmaciști și preoți de caritate, printre care s-au numărat și cinci clerici din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

          În cuvântul de binecuvântare, intitulat „Credință și știință pentru sănătate”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că „Biserica este «spital duhovnicesc», iar credința este ancora prin care rugăciunea sinceră și smerită primește de la Dumnezeu harul vindecării, prin Sfintele Taine și ierurgii. Slujirea pastorală are valoare profilactică pentru poporul binecredincios și este însoțită de grija față de cei bolnavi prin fapte concrete de iubire: așezăminte social-filantropice și social-medicale administrate de unități bisericești, cooperarea cu medicii și farmaciștii din instituții de sănătate publice sau private, cuvintele de mângâiere și ajutoarele caritabile oferite celor bolnavi și neajutorați. Avem slujitori bisericești care îmbină vocația sacerdotală cu profesia medicală și asigură o legătură directă între cele două domenii. Sfântul Vasile cel Mare considera că știința medicală pusă în slujba vindecării oamenilor este rânduită de Dumnezeu ca ajutor pentru slăbiciunile firii umane (Regulile mari, Regula 55)”, a spus Preafericirea Sa.

          De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că Sfinții tămăduitori fără de arginți – modele de jertfelnicie și slujire a celor suferinzi – „sunt ocrotitori ai instituțiilor socio-medicale ale Bisericii și inspiră tuturor medicilor și farmaciștilor creștini noi căi de cercetare și aplicare în care se îmbină credința și știința: promovarea medicinei preventive, colaborarea între medici și preoți pentru cultivarea încrederii și speranței, promovarea valorilor de frățietate și îngrijire comunitară, creșterea accesibilității tuturor pacienților la servicii medicale de calitate”, a subliniat Preafericitul Părinte Daniel.

          Preoții de caritate din Eparhia Buzăului și Vrancei care au participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, la conferința Credință și știință – izvor de sănătate, sunt următorii: pr. Iulian Raicovici – capela Spitalului Județean de Urgență Buzău; pr. Marian Banu – capela Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca; pr. Cosmin Roșu – capela Spitalului Municipal Râmnicu Sărat; pr. Cristian Niță – capela Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni; pr. Daniel Ene – Spitalul Orășenesc Nehoiu.

Foto: Ziarul Lumina

Pr. Cosmin Roșu

Capela Spitalului Municipal Râmnicu Sărat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?