Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Nicușor Halici: Încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan

Prefectul demisionar Nicușor Halici a anunțat că în perioada imediat următoare vor începe lucrările la Canalul Siret-Bărăgan. Anunțul a fost făcut la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România (ACoR) Filiala Vrancea care a avut loc ieri și la care au participat mai mulți primari din județ. Canalul Siret Bărăgan este considerat ca fiind una din cele mai importante surse de apă pentru irigarea culturilor.

În perioada imediat următoare vor începe lucrările la arhicunoscutul și abandonatul Canal Siret-Bărăgan, până în zona localității Garoafa”, a afirmat Nicușor Halici. În această etapă se vor realiza lucrări pentru realizarea a încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan, un proiect important care va aduce beneficii agricultorilor din zonă, în condițiile în care aproape trei amenajări de irigații din Ialomița, Brăila și Buzău vor putea fi alimentate gravitațional, după cum a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Acesta a subliniat că pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații au fost alocate fonduri de peste 500 de milioane de euro din Planul Strategic PAC 2023 – 2027, respectiv 400 de milioane pentru organizațiile de udători și 100 de milioane de euro pentru amenajări locale. În momentul de față doar 5 kilometri din Canalul Siret-Bărgan sunt finalizați și totodată funcționali, deservind 7.000 de hectare.

Primele studii pentru realizarea unui Canal Siret-Bărăgan datează din anul 1912 și au fost continuate în perioada interbelică de inginerul Dimitrie Leonida. După instaurarea comunismului, această idee i-a fost prezentată lui Nicolae Ceaușescu, în perioada anilor 1972 – 1974. Acesta a aprobat demararea lucrărilor de construcție în anul 1986, iar în 1987 a început construcția propriu-zisă.

Potrivit specialiştilor, cel mai important beneficiu va fi irigarea a aproximativ 700.000 de hectare de teren agricol din judeţele Vrancea, Buzău,  Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi. Canalul va reduce simţitor costurile cu energia electrică folosită la irigaţii şi va face posibilă aducerea apei pe terenuri neirigate în prezent. În plus, proiectul Canalului Siret-Bărăgan are şi potenţial turistic, prin cele cinci porturi ce ar putea fi construite pe canal, în oraşele Mărăşeşti, Focşani, Râmnicu Sărat, Buzău şi la Dridu.

Construcţia primului tronson al Canalului Siret-Bărăgan a început în 1987, în lungime de 50 km. Acest tronson este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea, asigurând apa pentru irigarea unei suprafeţe de 154.283 hectare. Până în prezent, au fost construiţi 11 kilometri, iar pentru finalizarea a 50 de kilometri sunt necesare aproximativ 350 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?