Pe parcursul celor 543 de ani de muncă în mass-media, Poliția nu s-a numărat printre instituțiile cu care să am de-a face prea mult, întrucât alți colegi o aveau (au) „în domeniu”, cum ne mai exprimăm noi, prin presă. Odată cu apariția #podcast de Vrancea însă, am avut ocazia să stau de vorbă cu inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean, domnul comisar-șef Remus Nica, și cu doamna comisar-șef Mirela Chiriac, șefa Centrului Operațional din cadrul IPJ Vrancea. Omul de legătură a fost permanent doamna subcomisar Paula Enache, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.
Vrem, nu vrem, conștientizăm sau nu, acceptăm sau nu, fiecare dintre noi avem opinii despre foarte multe lucruri, bazate pe experiențe, influențe, împrejurări, întâmplări, istorii personale sau universale…. De multe ori, ne este greu să trecem peste anumite convingeri cimentate în timp, peste prejudecăți, astfel încât să vedem schimbarea.
„Perioada Garcea a trecut de foarte multă vreme, eu nici n-am prins-o. Se poate vedea asta și la polițiștii din stradă: atitudine, comportament, ținută și așa mai departe”, mi-a spus la podcast domnul inspector-șef Remus Nica.
„Suntem polițiști chiar și în timpul liber. Asta scrie și în statutul nostru. Probitatea morală, corectitudinea, ținuta, totul trebuie să te caracterizeze ca polițist; să fii un om demn, pentru că reprezinți legea, până la urmă”, a fost mesajul transmis în #podcast de Vrancea de doamna comisar-șef Mirela Chiriac.
Cei doi comisari-șefi au lăsat o impresie puternică asupra mea, mi-au dat speranța că instituțiile acestui stat pot fi schimbate în bine prin oameni dăruiți profesiei, comunității din care fac parte și unui bine mai mare decât binele propriu.
Doamna subcomisar Paula Enache este însă feblețea mea. Nu vă închipuiți acum că nu am avut și dispute, nici nu se poate altfel în relația ziarist – purtător de cuvânt. De multe ori presa vrea informații care, conform reprezentanților instituțiilor, nu pot fi făcute publice, și de aici ies scântei. Dar doamna Enache a făcut cumva să fie bine. A sunat, a explicat, am căzut la un acord.
Iar doamna Enache nu e doar purtător de cuvânt; e purtător de bine: de la campanii de ajutorare a unor familii în nevoie, la campanii de donare de sânge; de la campanii de promovare a meseriei de polițist, la campanii de conștientizare a pericolului reprezentat de consumul de droguri și/sau alcool la volan; de la campanii de combatere a violenței domestice, a bullying-ului în rândul copiilor și tinerilor, la cele privind riscurile pe internet; și câte și mai câte. Desigur, toate astea alături de colegii și colegele sale, oameni cu propriile greutăți, cu familii și rate, dar prezenți și dedicați.
Au dispărut „băieții răi” din Poliție? Îmi este greu să cred asta, însă, ca să-i dau cuvântul din nou doamnei comisar-șef Mirela Chiriac: „Nu există pădure fără uscături, dar sunt foarte mulți colegi ai mei care muncesc foarte mult și e păcat să anulăm activitatea lor și toate rezultatele obținute, prin prisma unui eveniment negativ apărut la un moment dat”.
Dar ce mi-a venit cu toate astea? Păi, ieri a fost ziua lor, a polițiștilor. Duminică și luni au avut loc foarte multe activități dedicate Zilei Poliției Române, așa că las Biroul de presă al IPJ Vrancea să vă povestească:
25 MARTIE 2024, 202 ANI DE ATESTARE A POLIȚIEI ROMÂNE
Fiecare zi din viața unui adolescent este o călătorie spre descoperirea de sine și a lumii din jur. Tinerii caută modele și direcții în care să-și îndrepte pasiunile și aspirațiile. Către ei și pentru ei ne-am canalizat energia, bucurându-ne că putem sărbători, împreună, Ziua Poliției Române. În această căutare de identitate și sens, colegii noștri le-au venit în întâmpinare promovând meseria de polițist și explorarea posibilităților de carieră.
În Crângul Petrești, polițiști din cadrul Biroului Pregătire Profesională, alături de Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității le-au oferit informații despre meseria de polițist, traseul aplicativ pentru admiterea la școlile de poliție dar și cu privire la siguranța lor, pe stradă, la școală sau acasă. Celor mai mari, colegii de la Resurse Umane le-au vorbit despre înscrierea la concursul de ocupare a postului vacant de conductor câini, oferindu-le pliante cu informații utile. În cadrul evenimentului, au fost prezenți și colegi din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Rutier care și-au împărtășit experiența și au prezentat o parte din tehnica din dotare.
Nu au lipsit ochelarii care simulează consumul de droguri sau alcool, pentru a-i ajuta să conștientizeze efectele negative şi riscurile la care se expun. Polițiștii care lucrează alături de partenerii noștri necuvântători, TEM și JESSEY, au subliniat frumusețea și satisfacția de a lucra alături de camarazii patrupezi, în cadrul unor exerciții demonstrative. Ne-am bucurat să vedem interes din partea celor cu care am interacționat, aceștia participând la eveniment în număr considerabil, dar mai ales de zâmbetele celor mici.
Luni, 25 martie, Poliția Română a împlinit 202 ani de la înființare. Nu întâmplător, ziua Poliției Române este de Sărbătoarea Bunei Vestiri. Pentru că, în tradiția creștină, această sărbătoare înseamnă, printre altele, și împlinirea făgăduințelor. Iar noi, polițiștii, ne-am împlinit și ne vom îndeplini mereu jurământul și datoria de a ne apăra țara, de a proteja cetățeanul.
În sala mare a IPJ Vrancea, festivităţile de luni au debutat cu intonarea imnului României, urmată de păstrarea unui moment de reculegere în memoria poliţiştilor căzuţi la datorie. Activitățile au continuat cu o şedinţă festivă, în cadrul căreia au fost avansaţi în gradul profesional următor înainte de împlinirea stagiului minim 15 poliţişti, dintre care 4 ofiţeri şi 11 agenţi de poliţie, pentru merite deosebite în activitate. De asemenea, alţi 23 de ofiţeri şi 93 de agenţi de poliţie au fost avansaţi în gradul profesional următor la îndeplinirea stagiului minim. În aceeași ședință, au fost premiaţi colegii care au participat la competiţiile sportive organizate cu această ocazie de către Asociația Sportivă ”Tomiță Lazăr”. Din partea Corpului Național al Polițiștilor – Consiliul Teritorial Vrancea, au fost înmânate diplome polițiștilor care s-au remarcat în activitățile desfășurate.
Primul care a pășit luni la evenimentul Ziua Porților Deschise a fost micul polițist Nicholas. Îmbrăcat în costumul său de polițist, Nicholas a salutat exemplar fiecare coleg, gest în care a pus tot respectul și admirația sa, iar apoi a preluat inițiativa de a dirija traficul pe covorașul rutier.
Cei prezenți la sediul IPJ Vrancea, la Poliția Municipiului Adjud și la Poliția Orașului Panciu au făcut cunoștință cu polițiștii mai multor structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea care le-au prezentat în cadrul atelierelor respective, principalele activități desfășurate zilnic, mijloace tehnice din dotarea poliției și echipamente de autoapărare, dar și o selecție de arme folosite în misiuni sau exerciții demostrative.
De asemenea, participanții au putut vedea câteva dintre autospecialele de poliție și au fost invitați să parcurgă câteva reguli de circulație, pe covorul rutier, special conceput pentru familiarizarea cu cele mai importante reguli de circulație. Un alt moment a fost cel al exercițiilor demonstrative făcute de câinii polițiști, spre marea încântare a celor mici.
Pe parcursul activității, copiii au primit legitimația ”Polițist pentru o zi” și materiale informative, iar pentru o amintire frumoasă, s-au fotografiat cu polițiștii și câinii polițiști, precum și cu autospecialele din dotarea polițiștilor.
Evenimentele au fost organizate cu sprijinul Asociației Cultural-Educative ”Poliția Vrânceană” și al CNP Vrancea.
Cu speranța că am reușit să le creăm o amintire de neuitat celor mici, vă dorim zile însorite, pline de bucurii și fără evenimente neplăcute!
Cu ocazia Zilei Poliţiei Române, poliţiştii vrânceni adresează sincere mulţumiri tuturor cetățenilor județului, precum și instituțiilor partenere în asigurarea unui climat de siguranță publică și transmitem salutul nostru călduros tuturor polițiștilor români!
Iată și câteva mesaje transmise polițiștilor, de ziua lor:
Jandarmeria Vrancea:
25 martie – Ziua Poliției Române
Astăzi, la ceas aniversar, cadrele Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea transmit polițiștilor vrânceni gânduri bune, sănătate, sincere felicitări și înalta noastră apreciere pentru efortul continuu și susținut depus pentru asigurarea și garantarea unui climat de ordine și siguranță publică, pentru profesionalismul și implicarea cu care execută fiecare misiune încredințată, însoțite de tradiționalul „La mulți ani!”. Lucrăm împreună în fiecare zi, ne sprijinim reciproc, iar în aceste zile, #MAI mult ca oricând, vă asigurăm de sprijinul nostru în realizarea obiectivului comun: siguranța cetățenilor !
La mulți ani, Poliția Română!
La mulți ani, polițiștilor vrânceni!
ISU Vrancea:
25 Martie – Ziua Poliției Române
Legătura strânsă dintre principiile ”Lege și ordine” și ”Curaj și devotament” se reflectă în numeroasele misiuni îndeplinite cu succes. În situații limită pentru ceilalți, polițiștii și pompierii își unesc forțele pentru salvarea semenilor din fața pericolelor și asigurarea unui climat propice conviețuirii în societate. Colaborarea fructuoasă pe care o avem la nivel local aduce un plus de operativitate și, totodată, contribuie la îndeplinirea aceluiași obiectiv: siguranța cetățenilor. Dragi colegi polițiști, de ziua voastră, pompierii militari vrânceni vă transmit cele mai alese gânduri de prețuire și respect, alături de un sincer: La mulți ani!
Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă:
În fiecare an, la 25 martie, odată cu sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, sărbătorim Ziua Poliţiei Române. Simbolul creștin al Bunei Vestiri se afla pe primul steag al Marii Agii și a fost preluat pe actualul drapel al Poliţiei Române.
Sărbătoarea Poliției Române înseamnă un omagiu adus tuturor cadrelor care se implică în acțiunile derulate pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice. Îi sărbătorim pe agenții de poliție care patrulează pe stradă pentru a preveni și descoperi infracțiuni astfel încât noi, cetățenii, să ne simțim și să trăim în siguranță. Tuturor cadrelor din Poliția Română le suntem recunoscători pentru eforturile depuse. La mulți ani Poliției Române!
SRI – Serviciul Român de Informații:
Promitem că dorințele puse astăzi rămân între noi 🤐
#ZiuaPolițieiRomâne #202ani
Din partea mea, La mulți ani tuturor polițiștilor onești, oriunde s-ar afla! (Chiar și-n Armenia…)