Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Profesorii vor să fie autoritate publică. O SUTĂ DE MII de cadre didactice au semnat pentru asta


O inițiativă legislativă privind învestirea personalului didactic de predare, conducere, îndrumare și de control cu exercițiul autorității publice pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, care este propusă de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și preluată de senatorul Liviu Marian Pop, fiind susținută în momentul depunerii de 47 de parlamentari, a ajuns pe masa Parlamentului.
Conform acestui proiect de lege, cadrele didactice ar putea să fie învestite cu exercițiul autorității publice în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, pentru creșterea respectului copiilor și părinților față de această categorie socială. „Eu am depus inițiativa FSLI la Senat, însă intră în dezbateri la Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată. Așa sunt prevederile legale, așa trebuie să procedăm. Sunt de părere că având 100 de mii se semnături din partea profesorilor din România, inițiativa trebuie să se concretizeze. Nu suntem noi primii care aplicăm așa ceva și ținând cont de actualul context din România se impune o astfel de învestire a cadrelor din învățământ cu statutul de autoritate publică, fără să afectăm alte sectoare de activitate”, a declarat senatorul Marian Liviu Pop, pentru „Monitorul de Vrancea”.
Pe lângă modificarea de statut, inițiatorii propun majorarea sancțiunilor împotriva celor care supun cadrele didactice la agresiuni de orice fel, cele mai multe dintre acestea cu o treime din pedepsele actuale. Proiectul, înregistrat la sfârșitul anului trecut la Senat, intră în dezbateri la Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată, urmând ca în martie să fie solicitat punct de vedere de la Guvern. Această inițiativă legislativă este susținută, potrivit președintelui FSLI Simion Hancescu, de studiile făcute la cererea Ministerului Educației, studii care arată că în anii trecuți, peste 70.000 de profesori sau educatori au fost jigniți, amenințați sau loviți de elevi sau părinți, din numărul total al cadrelor didactice intervievate, de 586.000.
De asemenea, inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că un proces de educație de calitate, așa cum ne dorim cu toții, nu se poate desfășura decât într-un mediu de respect reciproc între corpul profesoral și beneficiarii educației. Potrivit propunerii legislative, personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuțiilor specific funcției, de toate drepturile, îndatoririle și protecția acordate similar funcțiilor de autoritate publică. Astfel, se modifică și limitele speciale ale pedepselor prevăzute pentru infracțiunile la adresa cadrelor didactice, majorându-se cu o treime în cazul: amenințărilor, lovirilor și altor violențe, vătămărilor corporale și altor loviri, omorurilor, dar și în cazul acțiunilor de intimidare sau răzbunare, comise atât asupra cadrelor didactice, cât și a membrilor familiilor acestora. „Este un pas în față pe care trebuie să îl facă învățământul din România. Au fost și sunt foarte multe cazuri în care colegii noștri au fost înjurați, bătuți și batjocoriți și nu s-a întâmplat nimic din punct de vedere legal. Așa cum dascălii vor fi obligați să respecte legile, să nu facă rabat în relația cu elevul și părinții și vor răspunde dacă vor călca greșit, așa și elevul, părintele și alți factori vor răspunde pentru eventualele abuzuri la care va fi supus personalul din învățământ. Ideea președintelui FSLI, Simion Hăncescu, este una bună, pe care noi o susținem. Astfel, trebuie recunoscută autoritatea publică a personalului didactic, atunci când se află la catedră și când își îndeplinește atribuțiile de serviciu”, au precizat membrii Biroului Operativ al Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?