Programul Rabla 2024 începe astăzi, 19 martie, bugetul pentru Rabla Plus este de un miliard de lei, iar ecobonusul pentru full-electrice este la jumătate față de anul trecut. Pot fi cumpărate mașini electrice în valoare de maxim 70.000 de euro și trebuie predat spre casare cel puțin un autoturism uzat, a anunțat Ministerul Mediului.
Practic, de astăzi, 19 martie 2024, ora 10.00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe. Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 1 miliard de lei.
În cadrul Rabla Plus 2024 sunt incluse vehiculele cu propulsie sută la sută electrică sau cu propulsie pe pile de combustie cu hidrogen. Aici, valoarea primei de casare este de 25.000 de lei. Există, în aceeaşi categorie, Rabla Plus, şi vehiculele hibride, cu încărcare la priză, iar aici valoarea primei de casare este de 13.000 de lei. La categoria Rabla Clasic vorbim despre vehiculele hibride fără încărcare la priză şi despre motoarele pe combustie.
Aici, valoarea primei este între 7.000 de lei, pentru casarea unei maşini, şi 10.000 de lei, pentru casarea a două autoturisme. Atenţie, însă, sunt obişnuitele ecobonusuri care se aplică astfel încât, de exemplu, pentru un vehicul cu propulsie hibridă, dar fără încărcare la priză, valoarea primei de casare poate ajunge la 10.000 de lei. Bugetul programului Rabla Clasic a scăzut de la 560 de milioane de lei în anul 2023 la 300 de milioane de lei în anul 2024.
Și la programul Rabla Plus a fost tăiat la jumătate ecobonusul oferit de stat persoanelor fizice pentru cumpărarea unei maşini electrice. Acum statul oferă doar 5.000 de euro, faţă de 10.000 în 2023. Pentru achiziționarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga și ecobonusuri.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situația în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.
Apare și un element de noutate: începând de anul acesta, autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare.
Sipo Tehnokar SRL, partener în Programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” 2024
Unul dintre principalele centre de colectare în cadrul celor două programe guvernamentale se află în județul Vrancea. Societatea Sipo Tehnokar SRL vine în sprijinul clienților cu tot ceea ce este necesar pentru obținerea tichetelor, de la preluarea autoturismelor și transportul gratuit al acestora, până la realizarea documentației necesare.
De aceea, trebuie știut că cei care doresc să-și schimbe mașinile vechi cu unele noi pot contacta cu încredere reprezentanții societății Sipo Tehnokar SRL, care se vor ocupa de toate operațiunile și formalitățile necesare acestui demers. Situată pe Drumul European 85, între localitățile Garoafa și Bizighești, pe partea dreaptă pe sensul de mers Focșani – Adjud, Sipo Tehnokar SRL este o societate din Vrancea cu vechime în domeniu, specializată în casarea mașinilor vechi și partener de încredere în cadrul Programelor „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”.
Pentru a obține informații suplimentare nu ezitați să contactați reprezentanții societății la numerele de telefon 0744.989.616 și 0754.873.831, pe site-ul www.dezromania.ro sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/dezromania.