Ediția: Luni 20 ianuarie 2025 Nr. 6796
Ediția: Luni 20 ianuarie 2025 Nr. 6796

Mai puţin de o treime din medicii de familie din Vrancea administrează vaccinul împotriva HPV

Mai puţin de o treime din medicii de familie din Vrancea sunt activi în ceea ce priveşte procesul de vaccinare împotriva virusului papiloma uman (HPV), potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Circa 25 de medici de familie din Vrancea au fost prezenţi vineri, la Focşani, la o dezbatere care a avut în prim plan vaccinarea anti-HPV. „Prin acţiunea de astăzi, la care au fost invitaţi medici de familie din Vrancea, se doreşte actualizarea cunoştinţelor din punct de vedere al modificările legislative privind vaccinarea HPV a copiilor, adolescenţilor, a adultului şi vârstnicului. Ne-am dorit să fie un dialog între medici cu privire la provocările vaccinării în cabinetul medicului de familie, la soluţiile găsite de medicul de familie pentru a creşte acceptarea vaccinării copiilor şi a adultului. Au răspuns prezent 25 de medici şi mai avem aproximativ alţi zece medici de familie care sunt implicaţi în vaccinarea anti-HPV în judeţ, deci în lupta contra cancerului de col uterin prin protecţie vaccinală, din peste 130 de medici de familie din judeţ”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul epidemiolog al DSP Vrancea, Janina Lazăr.

Potrivit acesteia, acţiunea de vineri este o primă întâlnire care are loc în judeţul Vrancea în cadrul campaniei de promovare a vaccinării împotriva infecţiei cu HPV, care se va extinde şi la alte grupe populaţionale, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

Epidemiologul DSP Vrancea a amintit că de la finele anului 2023, au intervenit o serie de schimbări atât în ceea ce priveşte adresabilitatea vaccinului, cât şi în procedura de vaccinare. „În cursul anului 2023 au apărut o serie de modificări legislative în ceea ce priveşte vaccinarea HPV. În primul rând, s-a adăugat vaccinarea băieţilor cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, în sistem compensat 100%, cum era asigurată şi vaccinarea pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani. Ca element de noutate este şi vaccinarea femeii adulte de vârstă fertilă între 19 şi 45 de ani, dar pentru această categorie de persoane vaccinarea este compensată 50%. Schimbări au apărut şi în ceea ce priveşte procedura de vaccinare. Dacă până în prezent vaccinarea era asigurată cu stocuri din DSP, o altă noutate legislativă derivă din faptul că pacientul, pentru a beneficia de vaccinare, va trebui să se adreseze medicului de familie, care va prescrie o reţetă cu care se va prezenta la o farmacie şi îşi va procura vaccinul. Vaccinul va trebui transportat în condiţiile respectării lanţul de frig, respectiv la o temperatură cuprinsă între 2°C şi 8°C. Pacientul va reveni cu vaccinul în cabinetul medicului de familie, unde îi va fi inoculat vaccinul şi va fi înregistrată vaccinarea în registrul electronic de vaccinare”, a spus Janina Lazăr.

Potrivit medicului epidemiolog, pentru ca transportul vaccinului în condiţii optime să fie asigurat, este necesară o colaborare între medic de familie, farmacist şi pacient. Pentru a suplini lipsa de informaţii acolo unde medicii de familie nu reuşesc, din diverse motive, să aibă în vedere şi activitatea de prevenire a infecţiei HPV, DSP Vrancea poate să vină în ajutorul pacienţilor şi chiar să asigure vaccinarea în cabinetul propriu. „Observând atitudinea pacientului în a refuza vaccinarea, tindem să credem că pe undeva dialogul cu unii medici de familie nu este cel care ar trebui sau poate pacientul nu ştie cum anume să formuleze întrebarea pentru a primi răspunsul corect. Noi (DSP Vrancea) suntem deschişi dialogului şi oferim informaţii tuturor pacienţilor şi putem, de asemenea, să asigurăm şi vaccinarea prin cabinetul nostru de vaccinare, deci putem să suplinim acolo unde nu este sprijin din partea unui medic de familie şi să susţinem această acţiune preventivă”, a subliniat Janina Lazăr.

La nivelul judeţului Vrancea, în ultimul an au fost administrate peste 1.500 de doze de vaccin împotriva infecţiei cu virusul papiloma uman, numărul cererilor pentru vaccinare fiind în creştere.

Autor: Dana Lepădatu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?