Ședința de joi a Consiliului Local Focșani a adus o surpriză la care probabil puțini se așteptau: bugetul municipiului reședință de județ a fost votat chiar de la prima încercare. Ieri, proiectul de buget a fost introdus pe ordinea suplimentară de zi și, chiar dacă au fost discuții și amendamente, toți aleșii locali au fost de acord cu proiectul propus de primarul Cristi Valentin Misăilă. Iar acesta a ținut să le mulțumească la final lui Cătălin Toma, regretatul președinte al Consiliului Județean Vrancea, precum și președintelui PNL, Nicolae Ciucă. De altfel, ședința de CL Focșani a început cu un moment de reculegere în memoria celui care a fost președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.
„În primul rând vreau să îi mulțumesc, acolo unde se află dumnealui, domnului președinte Cătălin Toma, pentru că (…) am avut o discuție cu dumnealui și mi-a promis solemn că la prima ședință consilierii PNL-USR, chiar dacă vor avea observații pertinente și amendamente, se va vota. Iată că dumneavoastră ați dat dovadă de fair-play și faptul că dumnealui a reprezentat ceva pentru noi toți spune foarte multe”, a subliniat primarul Misăilă după vot. Aceasta în condiţiile în care consilierul PNL Liviu Macovei a arătat la rândul său că partea PNL-USR înţelege necesitatea votării proiectului de buget: „Ne dăm seama de blocaj, (…) noi vă urăm succes în toate proiectele pe care le-aţi propus. Nu suntem prea optimişti, dar vom vedea”, a spus acesta.
A fost şi o glumiţă în cadrul şedinţei – poate mai multe, dar asupra uneia s-a insistat. Astfel, Macovei i-a făcut cadou edilului Misăilă o minge, cu referire la „popicele” de pe străzi. Iar la final, primarul Misăilă a rugat colegii de la tehnic să ia o imagine de aproape cu mingea: „Ce scrie acolo? Rezist 1. Mai rezist un mandat. Mulţumesc!”, a spus Misăilă. Revenind la şedinţa în sine a CL Focşani, iniţial, pe ordinea de zi au fost propuse 41 de proiecte, iar ulterior au fost introduse suplimentar încă 8. Nu a fost totuşi o şedinţă interminabilă. De altfel, nici nu prea au fost spirite încinse, chiar dacă nu au lipsit discuţiile pe câteva proiecte.
Spre exemplu, la buget au fost făcute amendamente de primarul Misăilă, precum şi de consilierii PNL. În spirit glumeţ, Costel Bîrsan a remarcat că i s-a luat „pâinea de la gură”, când se discuta proiectul de buget, cu referire la unul dintre proiectele pe care acesta a tot insistat, racordarea la gaze naturale a Cartierului Mândreşti: „Încerc un sentiment de bucurie că în sfârşit v-aţi decis. (…) Aducem o veste mândreştenilor, că până pe 20 martie se va desemna un câştigător pentru sistemul de distribuţie gaze naturale în Mândreşti”.
Însă vizavi de Cartierul Mândreşti a mai fost o discuţie, anume că localnicii nu mai au unde să îşi ţină lemnele de foc, dat fiind că, în urma incendiului care a avut loc aici la un bloc şi a unui control ulterior al pompierilor, spaţiile improvizate pentru depozitare au fost desfiinţate. Aşa că Bîrsan a cerut să fie găsită o soluţie: „Gaz nu au, lemne nu pot depozita. N-au unde. Trebuie să găsim o soluţie pentru iarna care va urma. (…) noi am anunţat că vor avea gaz. Nimeni nu va fi foarte bucuros să investească nişte bani într-o clădire care să corespundă din punct de vedere al PSI – şi ştim cu toţii că asta costă – se poate găsi o soluţie, mai puţin costisitoare”.
Şi, din ce a explicat ulterior primarul, ar fi un spaţiu, în curtea fostei şcoli din cartier, dat fiind că aceasta nu este folosită. „Putem vorbi doar de o zonă în care să fie depozitate lemnele, acoperită, cu o copertină provizorie. Vă pot da o soluţie. E curtea şcolii (…) şi pot depozita lemnele în siguranţă, şi să le aibă şi departe de orice sursă de incendiu şi aşa mai departe”, a precizat Misăilă.
Licitația pentru desemnarea firmei care va realiza rețeaua de distribuție în cartierul Mândrești a fost demarată anul trecut iar valoarea estimată a proiectul depășește 12,1 milioane lei. În cadrul ședințelor Consiliului Local, primarul Cristi Misăilă a arătat că au fost înscrise cinci oferte la licitație și, dacă nu vor fi contestații, va fi semnat în cel mai scurt timp contractul pentru proiectare și execuția lucrărilor. Proiectul „Extindere rețea de distribuție gaze naturale în Cartierul Mândrești” are o valoare estimată la 12,1 milioane lei și va fi finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. După semnarea contractului cu firma desemnată câștigătoare, urmează o perioadă de 4 luni pentru proiectare și de 18 luni pentru realizarea lucrărilor.
Buget de 564 milioane lei pentru Focșani
Bugetul general al municipiului Focșani pentru 2024 este dedicat investițiilor, conform proiectului prezentat de municipalitate. Bugetul general al Municipiului Focșani pe 2024 este de 564 milioane lei, mai mic față de anul trecut, când a fost de 686,5 milioane lei. Această reducere se datorează finalizării unor proiecte cu fonduri europene, odată cu încheierea exercițiului financiar 2014-2020. Pentru anul 2024 au fost prevăzute 262,3 milioane lei pentru secțiunea de funcționare. Adică bani pentru întreținerea școlilor (8 școli gimnaziale, 12 colegii/licee, 1 școală postliceală, 16 grădinițe, 2 creșe), cheltuieli cu serviciile sociale, cheltuieli cu subvențiile pe transport, cheltuieli cu iluminatul public, cheltuieli cu administrarea spațiilor verzi, curățenie stradală etc, cheltuieli cu ordinea publică, cheltuieli salariale etc. În ceea ce privește bugetul de dezvoltare din 2024, acesta a fost prognozat la o sumă de 301,8 milioane lei, Bugetul proiectelor cu fonduri europene propus pentru 2024 va fi în valoare de 147,4 milioane lei la care se adaugă proiecte PNRR în sumă de 77,1 milioane lei.