Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Vrâncean cu permisul de conducere retras medical, internat de câteva ori la psihiatrie, prins la volan pe DN2 L

Un vrâncean, cunoscut cu afecțiuni psihice, a fost cercetat timp de câțiva ani într-un dosar penal, după ce fusese depistat fără permis pe DN2 L, unul dintre motivele prelungirii anchetei fiind inclusiv acela că suspectul era internat la psihiatrie. Ancheta a demarat în iulie 2021, când un echipaj de poliție l-a tras pe dreapta pe șoferul în cauză, deoarece acesta nu purta centura de siguranță. La acel moment, bărbatul a fost sancționat, însă după câteva zile, în urma verificărilor efectuate în baza națională de date, a reieșit că acesta figura cu dreptul de conducere „cu restricții – reținut”, întrucât șoferul era anchetat într-un dosar penal aflat în lucru, pentru infracțiuni la regimul rutier.

Și, în continuarea cercetărilor, s-a dispus citarea vrânceanului, fără niciun răspuns, pe parcursul anilor 2021 și 2022. Ulterior, s-a dispus emiterea unui mandat de aducere, la începutul anului 2023, dar și darea în consemn. Așa s-a descoperit că, cel puțin de la începutul acelui an, instanța dispusese internarea bărbatului într-o unitate sanitară de specialitate, „până la însănătoșire sau până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”.

Următorul pas a fost de a lua legătura cu reprezentanții unității medicale unde vrânceanul era internat, așa polițiștii aflând că acesta fusese internat inclusiv la Spitalul de Psihiatrie „Săpoca” Buzău. În același an, 2023, s-a mai descoperit și că permisul de conducere al bărbatului, pentru categoriile B, C, D și E, era cu restricții, respectiv „retras medical”. Mai departe, a fost anexat referatul întocmit de către medical curant, din care rezulta faptul că vrânceanul fusese diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, menționându-se că acesta fusese internat în mod repetat la psihiatrie.

Însă, totodată, mențiunea era și că evoluția stării de sănătate era una favorabilă, bărbatul recunoscând „necesitatea tratamentului”. Abia de la acest moment a fost posibilă și audierea suspectului, care a recunoscut că în anul 2020 i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pe motive medicale, iar de atunci nu a mai condus întrucât știa că nu mai are acest drept. Vrânceanul a revenit și a arătat că la acel moment, a formulat o cerere de prelungire a dreptului de circulație și, pentru că nu a primit vreun răspuns, a considerat că poate circula pe drumurile publice. Bărbatul a arătat totuși și că în vara anului 2021 a condus pe drumurile publice și că a fost oprit de către organele de poliție, fiindu-i întocmit dosar penal.

Mai mult, complet sincer, bărbatul a mai declarat că din anul 2020 și până în anul 2022 i-au fost întocmite mai multe dosare penale pentru conducere fără permis de conducere. În fața anchetatorilor, vrânceanul a subliniat faptul că regretă și și-a luat angajament să nu mai încalce legea, mai ales că, din ceea ce a explicat, crede că din cauza a ceea ce se întâmplase fusese internat la psihiatrie în repetate rânduri, fiind convins că, în acest fel, și-a ispășit pedeapsa. Procurorii nu au mers pe varianta pedepsei ispășite, ci au avut în vedere alte considerente atunci când au propus în cauză o soluție de renunțare la urmărirea penală, ordonanță confirmată inclusiv în instanță.

Foto cu rol ilustrativ, sursa:  freestocks-photos – https://pixabay.com/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?