Comunicat de presă
În ultimele două săptămâni, Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea a efectuat acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale la comercializarea produselor de către magazinele chinezești.
În acest context, au fost verificați 9 comercianți de pe raza județului Vrancea, care dețin astfel de magazine, urmărindu-se legalitatea funcționării și modul în care sunt respectate prevederile legale specifice bunurilor nealimentare comercializate (jucării, produse cosmetice, echipamente electrice de joasă tensiune etc.).
În urma verificărilor, au fost constatate abateri la toți cei 9 operatori economici verificați, pentru abaterile respective fiind aplicate 26 sancțiuni contravenționale, respectiv 19 amenzi contravenționale, în valoare totală de 109.500 lei și 7 avertismente.
Pentru limitarea consecințelor negative asupra consumatorilor, s-au dispus măsuri de retragere de pe piață și interzicerea de la comercializare a produselor neconforme sau care nu respectă cerințele legale de punere la dispoziție pe piață, în valoare totală de 37.979 lei.
Dintre neregulile constatate menționăm:
-
Comercializarea de jucării periculoase, import China, raportate în Sistemul Rapid de Alertă la nivel european ”SAFETY GATE”, precum: jucării tip YO-YO (cu risc de strangulare), jucării pluș la care copiii au acces la umplutură (cu risc de sufocare), soluții pentru baloane la care nu se cunoaște compoziția chimică (risc de ingerare, risc chimic).
-
Jucării – import China – care nu au menționate pe etichetă informații complete privind numele importatorului/reprezentantului legal în UE și adresa acestuia, lipsa traducerilor în limba română a instrucțiunilor, specificațiilor tehnice precum și a avertismentelor generale și speciale, prevăzute de reglementările legale în vigoare, cu privire la conținutul de piese/componente mici ce pot fi înghițite sau conținutul unor magneți sau componente magnetice, care prin inhalare pot pune în pericol viața, sănătatea și securitatea utilizatorilor.
-
Produse cosmetice – import China – care nu au menționate pe etichete/ambalaj numele și adresa importatorului/reprezentantului legal în UE și nici traducere în limba română cu privire la informațiile obligatorii, eventuale avertismente.
-
Produse cosmetice periculoase, import China, raportate în Sistemul Rapid de Alertă la nivel european ”SAFETY GATE”, respectiv ”UNGHII FALSE”, care au în interiorul ambalajului un lipici ce conține ”dibutyl phthalate”, aceasta fiind o substanță chimică cu efecte negative asupra organismului uman, fapt pentru care a fost interzisă.
-
Echipamente electrice de joasă tensiune (uz casnic) cu abateri de informare privind importatorul/reprezentantul legal în UE și adresa acestuia, instrucțiuni și informații privind securitatea produsului care nu sunt traduse în limba română sau lipsesc; produse fără marcajul de conformitate CE (care garantează că produsele îndeplinesc cerințele esențiale stabilite la nivel european) sau marcajul aplicat nu este conform principiilor generale ale Regulamentului CE 765/2008; produse neînsoțite de declarații de conformitate CE; produse care sunt denumite în așa fel încât se poate face asocierea denumirii cu produse de marcă consacrată (ex. REMLNGTON versus REMINGTON), aspect ce reprezintă publicitate comparativă.
CJPC Vrancea