Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

În curtea Penitenciarului Focșani vor fi ridicate două clădiri noi, pentru cazarea deținuților

Penitenciarul Focșani caută servicii de dirigenție de șantier pentru două obiective de investiții, lucrările, așa cum se explică în documentație, având legătură cu „respectarea Calendarului de măsuri 2020 – 2025 pentru soluționarea supra-aglomerării carcerale și a condițiilor de detenție”. Nu este însă vorba despre un singur contract, ci de două, primul pentru un pavilion detenție regim deschis, pentru ale cărui servicii de dirigenție de șantier se oferă 34.746,05 lei, iar cel de-a doilea – servicii de dirigenție de șantier aferente obiectivului de investiții Transformare atelier de producție bugetară în spații de detenție, estimat la 44.023,63 lei.

În ceea ce privește pavilionul detenție regim deschis, se dorește realizarea unei clădiri pentru cazarea deținuților, ceea ce va duce la „diminuarea deficitului de locuri de deținere în regim deschis prin înființarea unui număr de 50 de noi locuri de detenție”. Clădirea se va ridica în incinta Penitenciarului din Mândrești, în zona Grădinii Agro-Zootehnice (GAZ-ul). „Pentru crearea locurilor noi de cazare se propune demolarea clădirilor „Îngrășătorie porci” (…) și „Secția 5” (…), urmând a se realiza în locul acestora o construcție nouă, cu formă dreptunghiulară, cu regim de înălțime parter”, se mai detaliază în documentație.

Totodată, aici se explică și că, la acest moment, „îngrășătoria porci este o hală cu suprafața de 520 mp, regim de înălțime P”, iar „anexa (Secția 5) are suprafața de 244 mp, regim de înălțime P”. În interiorul noului pavilion vor fi camere de detenție care să asigure peste 4 mp pentru fiecare deținut. Iar camerele de detenție au câte 10 locuri, 6 locuri  și 4 locuri, camere inclusiv pentru deținuții cu dizabilități, grupuri sanitare, birouri pentru personal, un club de activități, sală de mese și un oficiu, un spațiu tehnic și unul pentru sistemul de climatizare etc.

Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim deschis sunt alcătuite din 3 volume: un volum destinat odihnei propriu-zise, un volum destinat activităților igienico-sanitare și un volum destinat depozitării bunurilor și obiectelor personale. Camerele de detenție sunt dotare cu: registrul de căldură, aer condiționat tip split, masă, scaune, paturi, cuier, televizor cu suport, interfon”, se explică în caietul de sarcini. Nu se va pune la dispoziția deținuților doar noi locuri de cazare, ci și o curte de plimbare „cu acces din pavilion, acoperită parțial (30%) de o structură tip șarpantă metalică (…), restul de 70% fiind acoperită cu plasă de sârmă sudată cu ochiuri mici”.

În același timp, transformarea atelierului în spații de detenție va duce la construirea unui pavilion nou de deținere, cu o capacitate de 68 de locuri de cazare, pentru deținuții care execută pedepse în regim semideschis. Și în acest caz imobilul se va ridica după demolarea unor clădiri – atelierul de producție și anexa acestuia, „urmând a se realiza, în locul acestora, o construcție nouă cu formă de L, cu regim de înălțime parter”.

Noile spații de detenție sunt în apropierea pavilionului deja „populat” cu deținuți, urmând ca cele două imobile să fie conectate „printr-un tunel exterior din plasă de sârmă sudată”. La acest moment, atelierul de producție, în fapt o hală metalică, are 375 mp și regim de înălțime parter, în timp ce anexa acestuia are 93 mp. În pavilionul nou vor fi 6 camere cu 10 locuri și 2 cu câte 4 locuri, urmând a fi configurate în interior și grupuri sanitare, birouri pentru personal, un club de activități socio-educative, o sală de mese și un oficiu, dar și două holuri. „Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim semi-deschis sunt alcătuite din 2 volume: un volum destinat odihnei propriu-zise și un volum destinat activităților igienico-sanitare”, se precizează în caietul de sarcini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?