Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Documentar cu descriere audio pentru nevăzători, la Festivalul „One World Romania”


Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani a fost prezentă la cea de a noua ediție a Festivalului „One World Romania” cu o proiecție specială pentru nevăzători. Este vorba de filmul documentar „Roboțelul de aur”, care a fost accesibilizat cu descriere audio. La evenimentul care a avut loc la Cinemateca Eforie din București au participat elevi și profesori, precum și membri ai comunității de nevăzători.

Descrierea audio a filmului constă în alăturarea unei benzi sonore prin care sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor și orice imagine fără de care înțelegerea filmului ar fi parțială. Documentarul „Roboțelul de aur”, regizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu, care au fost prezenți la proiecție, o prezintă pe Steluța, boxeriță, multiplă campioană europeană și mondială, care a fost nevoită, din cauza condițiilor în care s-a născut și a crescut, să se zbată și să depună efort pentru a ajunge unde este acum. O fostă membră a juriului de liceeni a spus despre film: „Povestea Steluței, deși îți frânge inima până la un punct, este inspirațională. Este povestea unei fete ambițioase, puternice, care luptă zilnic – în ring și în afara lui – și trece peste niște obstacole nedrepte pentru a-și îndeplini visele. Åži care te face să te gândești puțin la viața ta privilegiată de zi cu zi, de care tot reușești să te plângi câteodată”.

    Această proiecție cu descriere audio nu este o premieră pentru Fundația „Cartea Călătoare”, care din 1996 facilitează accesul nemijlocit la informație, educație și angajare pentru persoanele cu deficiențe de vedere din România. Anul trecut, Fundația focșăneană a organizat primul Festival Național de Film pentru Nevăzători din România, în cadrul căruia au fost prezentate zece filme accesibilizate pe care le-au „văzut” nevăzători din întreaga țară.
    Gabriela Dima de la Fundația „Cartea Călătoare” a precizat, cu ocazia cu participării la ediția din acest an a Festivalului „One World Romania”, că dezbaterile ce au urmat filmul documentar sunt foarte valoroase. „Deși au deficiențe de vedere, acești tineri nu sunt mai puțin conectați și interesați de probleme sociale decât ceilalți. De aceea One World Romania la Școală este un pogram important pentru ei”, a spus aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?