Ediția: Marți 4 februarie 2025 Nr. 6807
Ediția: Marți 4 februarie 2025 Nr. 6807

VIDEO și FOTO: Proiect privind modernizarea Stadionului Tineretului din Focșani. Va avea „sistem de protecție a spectatorilor împotriva intemperiilor și însoririi”

Consiliul Județean Vrancea continuă demersurile pentru construirea unei baze sportive moderne pe amplasamentul stadionului din Str. Cuza Vodă nr. 61 din Focșani. În acest sens, plenul Consiliului Județean a aprobat ieri documentația tehnico-economică la faza Studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Consolidare, Reabilitare, Extindere, Modernizare și Dotare Stadion Tineretului – str. Cuza Voda nr. 61”. Mai mult, administrația județeană a prezentat și o machetă cu viitorul stadion.

Stadionul din Focșani va fi similar cu Stadionul de atletism din Craiova și va avea o capacitate de 5000 de locuri. Suprafața de teren de care dispune stadionul este de aproximativ 4 hectare, teren suficient acestui tip de obiectiv. Mai trebuie știut că stadionul din Craiova a costat 11, 5 milioane de euro. Stadionul propus va fi dotat cu anexele sportive și tehnice eferente, dotări specifice pentru organizare de competiții, dotări pentru public-spectatori, spații destinate spectatorilor VIP, spații pentru alimentație și comerț, spații pentru presă, conferințe și activități de protocol, spații administrative, etc. „Stadionul trebuie să aibă un sistem performant de iluminare și sonorizare, o bună acustică, sistem de protecție a spectatorilor împotriva intemperiilor și însoririi, precum și alcătuirea adecvată a straturilor terenului de joc și însorirea potrivită a suprafeței de joc pentru a crea condițiile necesare asigurării calității excelente a gazonului. Stadionul va avea o capacitate netă de minim 5000 de locuri cu o vizibilitate optimă (neperturbată de obstacole), pe scaune fixe, în tribune acoperite. Se dorește construirea unui stadion cu tribune acoperite pentru care să fie considerate următoarele destinații principale: Susținerea de competiții de atletism de nivel național și internațional; Susținerea meciurilor de rugby/fotbal de nivel național și international. Prin dotările și amenajările realizate, stadionul va putea găzdui și alte evenimente culturale sau sociale cum ar fi (concerte, conferințe, întruniri) ori cu caracter commercial (târguri, expoziții). în cadrul spațiilor comerciale auxiliare, pot fi amenajate magazine de articole sportive, unități de alimentație publică. Stadionul va fi proiectat să îndeplinească minim standardele românești existente și aplicabile, respectiv se vor respecta în totalitate standardele RLIF, IAAF, Federației Române de Rugby, Federația Română de Atletism, în funcție de nivelul de competiție maxim care trebuie asigurat. în situația în care pentru un aspect stadardele respective conțin prevederi diferite, se va ține cont de prevederea cea mai drastică“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

În același document se mai arată că stadionul se află într-o stare avansată de degradare, îngreunând pregătirea și jocul echipelor și făcând imposibilă omologarea terenului de joc pentru ligile superioare sau competițiile internaționale, conform reglementărilor Federației Române de Atletism, Federației Române de Fotbal, Federației Române de Rugby, FIFA, UEFA, RLIF, IAAF. În prezent, actualul stadion funcționează la standardele în materie din 1982, după cum urmează: tribunele se află într-o stare avansată de degradare; nu are facilități pentru persoanele cu dizabilități; nu are locuri acoperite; nu are instalație de nocturnă; nu are instalații de întreținere a gazonului; nu are locuri de parcare asigurate; nu are grupuri sanitare funcționale.

         „În momentul de față stadionul nu este sistematizat corespunzător, este într-o stare de degradare vizibilă și nici nu dispune de un sistem de drenaj sau un gazon adecvat jocului de fotbal/rugby. Iarba existentă nu are calitatea unui gazon pe care trebuie să se desfășoare un meci, iar investirea în amenajarea unei suprafețe de gazon adecvate nu se justifică în lipsa unei infrastructuri corespunzătoare. De asemnea, pista circulară de atletism este într-o stare avansata de degradare motiv pentru care sportivii nu se pot antrena corespunzător și nici nu se pot organiza competiții sportive. Împrejmuirea este realizată din panouri de gard din plăci prefabricate și panouri de gard din plasă împletită ce se află într-o stare de degradare avansată. În concluzie, astăzi, în județul Vrancca și în municipiul Focșani, există un stadion de fotbal / rugby și atletism cu o capacitate a tribunelor de aproximativ 2000 locuri, dar care se află într-o stare avansată de degradare, din cauza neintervenției“, se mai arată în aceeași notă de fundamentare.

Proiectul este inclus în vederea finanțării în lista-sinteză a Companiei Naționale de Investiții, în cadrul subprogramului ”Complexuri sportive”, iar în prezent proiectul se află la faza de elaborare a studiilor de fezabilitate și a expertizei tehnice.

Tot în ședința ordinară de ieri, plenul Consiliului Județean a mai aprobat proiectele de hotărâre privind documentațiile tehnico-economice pentru obiectivele de investiții: „Lucrări de punere în siguranță (sprijiniri) planșeu peste subsol, conform prevederilor expertizei tehnice pentru Imobilul Palat Administrativ Corp A, situat în B-dul Dimitrie Cantemir nr. 1, număr cadastral 52487”; „Consolidare, Reabilitare, Extindere, Modernizare și Dotare Stadion Tineretului – str. Cuza Voda nr. 61“; „Construire Parc Industrial Vrancea”; „Consolidare și reabilitare Palat Administrativ – Corp A“. De asemenea, plenul Consiliului Județean a aprobat rectificarea bugetelor proprii ale Județului Vrancea pentru finanțarea Unității Administrativ – Teritoriale Județul Vrancea şi a instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean Vrancea, pe anul 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?