Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Elevă de la Colegiul Cuza Focșani, scriitoare la 11 ani

Ilaria Constantin este elevă în clasa a V-a la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani. Ea are două mari pasiuni: lectura și scrisul. Din anul 2021 este membră a Cenaclului Dimitrie Dăscălescu din cadrul Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu. Scrie proză și poezie. A debutat în revista Spații Culturale cu povestea „Prințesele notelor muzicale”. De asemenea, a participat la numeroase concursuri, iar creațiile ei literare au fost răsplătite cu numeroase premii și au fost cuprinse în antologii literare.

Enumerăm mai jos o parte dintre premiile obținute între anii 2021-2023:

Premiul al III-lea la Concursul național de literatură și jurnalism sportiv „Un condei numit Fair Play”, organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, București 2021, cu proza „Povestea Olimpiadei de echitație”.

Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Creație Literară „Oana Diana Renea”, organizat de Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu din Focșani cu poezia Pufoșilă, 2022.

Premiul „Marin Ifrim” la Concursul „Lăsați copiii să vină la mine”, organizat de parohia Sf. Mucenic Mina, Buzău, 2022.

Premiul I la concursul „Copiii din Țara Dorului”, organizat de Liga scriitorilor, filiala Buzău, 2022, cu povestea Prințesa mofturoasă.

Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Creație Literară „Universul cuvintelor”, Iași, 2022, cu proza Pacea e un dar.

Premiul al III-lea la Concursul Național de Creație Literară „Fascinația Mării”, Constanța 2023, cu proza Marius, bunicul și marea.

Într-un eseu intitulat Prietena mea cartea, Ilaria Constantin scria următoarele: „Cartea nu numai că este un prieten din care afli informații diverse, este și un izvor de creativitate. Citind, descoperi pasiuni noi, îți extinzi orizonturile cunoașterii și descoperi lumi inedite. Călătorești cu Zori de Zi pe mările Narniei, înconjori Pământul alături de Jules Verne, vizitezi Universul cu Micul Prinț, călătorești înapoi în timp cu Ilinca și Călin pentru a găsi pecețile de mărgean, pictezi vântul cu Maya și Artemisia pe munții Wyoming-ului, înveți să te bucuri de viață alături de Pollyana, călătorești pe spatele unei gâște cu Nils Holgerson sau lupți alături de clanul tău pentru a salva pădurea Pisicilor Războinice. Lectura este ,,magia’’ prin care se poate ajunge în lumea poveștilor. Este foarte important să deschidem zilnic poarta spre Regatul Basmelor, pentru a ne putea scufunda în fantezia și splendoarea poveștilor. Doar în cărți descoperi acel ceva care lipsește din jocurile banale pe telefon. În cărți poți fi tot ce îți dorești. Poți fi Făt Frumos care salvează fata Genarului sau prințul Caspian care a salvat regatul de tirania unchiului său. Lectura face parte din viaţa mea. Când deschid o carte, pătrund în universul personajului principal, îi trăiesc emoțiile, mă iau de mână cu el și călătorim peste paginile lumii sale”.

Prof. Nina Elena Plopeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?