Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu fast de autoritățile județene, municipale și militari ai Garnizoanei Focșani. Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au avut loc la Monumentul Independenței, pe strada Cuza Vodă din Municipiul Focșani. La eveniment au participat primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă, cel care a fost și gazda evenimentului, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședinții Marian Oprișan și Ionel Cel Mare, parlamentarii Laurențiu Marin și Raluca Ioan, subprefectul Claudia Serafimciuc, consilieri județeni, consilieri locali municipali, șefi ai instituțiilor deconcentrate, primari ai localităților vrâncene, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și ai Garnizoanei Focșani.
Pentru că vremea a fost frumoasă, la eveniment au participat foarte mulți focșăneni care au vrut să vadă defilarea cu tehnica de luptă din dotarea Armatei Române, dar și a instituțiilor din subordinea MAI.
Evenimentul a debutat cu onorul militar acordat de garda de onoare primarului Municipiului Focșani Cristi Misăilă. Au urmat discursurile oficialităților prezente dar și mesajul premierului Marcel Ciolacu, care a fost prezentat de subprefectul Claudia Serafimciuc. Ceremonia a continuat cu defilarea personalului și a tehnicii aflate în dotarea structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, din Garnizoana Focșani.
Manifestările se vor încheia în această seară, în Piața Unirii, unde va avea loc ceremonia retragerii cu torțe a militarilor din Garnizoana Focșani.
„Este Ziua Națională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aș bucura să retrăim spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii noștri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri. Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită. Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre și, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor și, mai ales, o înțelegere a preocupărilor fiecărui român. Consider că mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acțiune a noastră, indiferent dacă ne referim la cetățeni, societate civilă, mediul de afaceri, reprezentanți ai statului sau la clasa politică. Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toți români și că avem un drum comun de parcurs ca națiune, de care depind prezentul și viitorul întregii societăți și al fiecărui cetățean. O Românie puternică, orientată spre dezvoltare, care să se reflecte în plan economic, dar mai ales în viața de zi cu zi a românilor, este un obiectiv firesc, capabil să ne unească. La mulți ani, tuturor românilor! La mulți ani, România!“, se arată în mesajul premierului Marcel Ciolacu.
Și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a arătat în discursul său că trebuie să avem respect cu toții față de România.
„Dragi vrânceni, permiteți-mi să încep acest discurs prin a vă ura tuturor la mulți ani. Un sincer la mulți ani, nouă românilor. Cât de frumos sună acest cuvânt, România. Cât respect trebuie să avem pentru acest cuvânt, România! România este țara noastră, care ne face să fim împliniți, iar astăzi, putem să vorbim de o Românie modernă, o Românie în spațiul Uniunii Europene, apărată de NATO, o Românie în care oamenii își dezvoltă comunitățile pe care noi, astăzi, le reprezentăm. România merită respect, iar astăzi noi suntem în situația în care trebuie să facem mai mult în calitate de autorități județene, locale, guvernamentale, pentru ca această frumoasă țară să poată să dea ceea ce merită familiilor noastre, copiilor noștri, memoriei celor care au făcut ca România să fie cea de astăzi“, a declarat președintele Cătălin Toma.
„Să ne plecăm fruntea cu smerenie în fața generației care a făcut România Mare!“
Primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a spus în mesajul său că la 1 Decembrie 1918 românii și-au văzut înfăptuit visul de veacuri – să trăiască ca o singură națiune într-o singură Românie. El a arătat că această izbândă nu ar fi fost posibilă fără sacrificiul eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, aici, în Vrancea, în Primul Război Mondial.
„Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, Revoluția lui Tudor Vladimirescu, Revoluția Pașoptistă, Unirea Principatelor Române, scrisă aici la Focșani, Războiul de Independență și Primul Război Mondial sunt tot atâtea momente în care eroii români au luptat și s-au jertfit pentru libertate și unitate! Tuturor le suntem azi recunoscători și le aducem piosul nostru omagiu. Se cuvine însă să aducem un omagiu și acelora care, prin inteligență, stăruință și patriotism desăvârșit, au făcut ca sacrificul românilor și Unirea de la 1 Decembrie 1918 să fie recunoscută de comunitatea internațională. A trebuit să mai treacă încă un an și jumătate pentru ca abia pe 4 iunie 1920, la Trianon, să se încheie Tratatul de pace care consfințea Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Patria Mamă! Astăzi, la mai bine de un secol, România și-a recăpătat locul firesc în marea familie europeană și Nord-Atlantică. Tocmai de aceea ziua de astăzi este atât de importantă pentru fiecare dintre noi, pentru că nu este doar ziua în care neamul românesc s-a întregit în hotarele sale firești. 1 Decembrie 1918 a venit pentru noi românii, atât de greu încercați de Istorie, ca o mântuire la capătul unui drum plin de jertfă, speranță și credință în dreptatea Bunului Dumnezeu! Așadar, astăzi, de Ziua Națională a României să ne plecăm fruntea cu smerenie în fața generației care a făcut România Mare! Lor, înaintașilor noștri dar, în egală măsură și generațiilor care vor veni după noi, le suntem datori să păstrăm unitatea națiunii române! Istoria ne-a demonstrat că împreună suntem mai puternici și că doar împreună putem trece peste toate momentele dificile! Așa cum spunea și Nicolae Iorga – «Când un neam întreg gândeşte cu singur gând şi inimile a milioane de oameni palpită de o singură simţire» – oare este putere omenească care să-i stea împotrivă? Chiar de-ar fi o astfel de putere vrăjmăşească, înaintea voinţei suverane a milioane de suflete înfrăţite într-un cuget şi o simţire trebuie să se închine! La Mulți Ani, focșăneni! La Mulți Ani, vrânceni! La Mulți Ani, români!“, se arată în discursul primarului Cristi Misăilă.
„Dacă azi există România, o datorăm și celor care au apărat cu prețul vieții lor independența țării noastre“
Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României, în care face apel la unitate.
„Ziua Națională a României este despre fiecare dintre noi! Prin ceea ce avem în suflet, prin sentimentul de apartenență, prin ceea ce iubim și respectăm, și nu doar azi, suntem români! Am fost și putem să rămânem uniți prin exemplul trecutului zbuciumat al neamului românesc, prin exemplul perseverenței înaintașilor noștri, care au luptat și au reușit să facă din România un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Fiecare dintre noi poartă în inimă o mică parte din sufletul României, și împreună, alcătuim un întreg indiferent de locul în care ne aflăm, în țară sau peste hotare – suntem români. Dacă azi există România, o datorăm și celor care, în luptele purtate pe aceste meleaguri, au apărat cu prețul vieții lor independența țării noastre. Veșnică recunoștință pentru sacrificiul lor! Sunt mândru și onorat să reprezint această regiune cu trecutul său istoric, cu oameni care ne fac mândri că suntem vrânceni, cu tradiții și obiceiuri care ne fac unici în marea diversitate națională și europeană! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!“, se arată în mesajul lui Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea.
„România Mare s-a făcut cu jertfa ostașilor români în Primul Război Mondial“
La rândul său, deputatul Laurențiu Marin a transmis în mesajul său că actul istoric de la 1 Decembrie 1918 reprezintă sărbătoarea de suflet a tuturor românilor.
„Ziua Națională a României este ziua în care românii din cele trei mari provincii românești: Transilvania, Moldova și Țara Românească, au reușit să-și vadă visul împlinit. În urmă cu 105 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare. Aceste memorabile momente au făcut ca jertfa ostașilor români în Primul Război Mondial să nu fi fost zadarnică și de aceea actul istoric de la 1 Decembrie 1918 reprezintă sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, un simbol al împlinirii dorinţei de libertate şi unitate a poporului român. Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care şi-au dat viaţa pentru Ţară, pentru statul naţional, independent, unitar, român. La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, dragi vrânceni!“, se arată în mesajul deputatului Laurențiu Marin.