Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Florile de magnolie


De o frumusețe deosebită, de o rară noblețe și eleganță, magnolia este dorită în fiecare grădină și este apreciată, din vechime, pentru numeroasele proprietăți curative. 
Magnolia (Magnolia officinalis) este un gen de plantă care aparține familiei Magnoliaceae. Numele provine de la botanistul francez Pierre Magnol. Este nativă din Asia, America de Nord și America Centrală. Prima introducere în Europa a acestei plante îi aparține lui John Bannister, un renumit botanist. În România, magnolia a fost introdusă în cultură în 1880. Cuprinde aproximativ 200 de specii de arbori și arbuști, între care: magnolia acuminata, magnolia denudata, magnolia macrophilla, magnolia kobus și tripetala sau magnolia hibridă soulangiana, care, la noi, este considerată printre cele mai frumoase. 
Magnolia este o plantă nepretențioasă în general, mai puțin la condițiile de climă. Iubește soarele și este sensibilă la ierni cu temperaturi scăzute, la geruri târzii de primăvară, la curenți de aer, soluri argiloase și secetoase. Frunzele sunt simple cu marginea întreagă sau rar-lobată, scurt-pețiolate, alterne și ovale. Florile sunt mari, solitare, hermafrodite (aproximativ 12 foliole, număr mare de stamine și stile), de culoare roz, alb, purpur, albastru sau verzi-gălbui în funcție de specie. Fructul este compus și în formă de con. 
Magnolia este des utilizată în special pentru decorarea grădinilor sau a teraselor în aproape toate colțurile lumii. Plantă de ornament și medicinală, în China este folosită încă din 1083 la vindecarea unor boli. În medicina tradițională chineză se folosește scoarța trunchiului arborelui Magnolia Officinalis, la realizarea unor preparate eficiente în tratamentul ulcerului, gastritei, tusei, a stărilor de diaree, greață și vomă. Scoarța arborelui conține magnolol și honokiol, substanțe care s-au dovedit a fi benefice în tratarea anxietății. În Japonia, specia Magnolia Obovata era folosită în același scop. În timp, s-a dovedit proprietatea acesteia și de a reduce alergiile și reacțiile astmice. Scoarța de magnolie are și calități de hepatoprotector. 
Parfumul delicat al magnoliei are și o calitate la fel de importantă: efectul antistres și relaxant, de aceea este folosit și pentru odorizarea aerului din încăperi. Asiaticii utilizează scoarța de magnolie în lupta împotriva stresului, inclusiv în atacurile de panică, datorită efectelor sedative pe care le are aceasta. Cercetătorii din mai multe universități prestigioase ale lumii au realizat, în ultimii ani, tot mai multe studii privitoare la efectele terapeutice ale magnoliei, reușind să facă o listă, încă succintă, a beneficiilor aduse de magnolol și honokiol, substanțe prezente mai ales în scoarță, dar și în bobocii de floare. 
Magnolia a atras interesul cercetătorilor din domeniul medicinei dentare deoarece extractul din scoarță de magnolie oprește înmulțirea bacteriilor responsabile cu apariția cariilor sau a bolilor paradontale. Magnolia Officinalis este folosită ca tonic în perioada de convalescență. Mugurii sunt folosiți pentru reducerea indispozițiilor și problemelor intestinale. Magnolia Liliiflora este înregistrată în „Istoria Farmaceutică Naturistă” drept o plantă „drog” pentru durerile de cap. Alcaloizii, care se extrag din mugurii Magnoliei Salicifolia, acționează ca agenți anti-inflamatorii, inhibitori ai sistemului central nervos și agenți blocanți neuromusculari.  
Magnolia și-a mai demonstrat eficiența și în osteoporoză și protejarea funcției cardiovasculare. Se cunoaște, de asemenea, eficiența acesteia în reducerea poftei de mâncare și în normalizarea greutății corporale, precum și în eliminarea insomniilor. Bobocii de magnolie sunt utilizați de asiatici în special și în tratarea sinuzitei și a congestiilor cerebrale, evident, alături de un tratament alopat corespunzător, potrivit theepochtimes.com. Un ceai de plante cu flori de magnolie și alte ierburi chinezești s-a dovedit a îmbunătăți stările în sinuzita cronică după un consum de șase săptămâni.
Recent, s-a dovedit că extractul de magnolie are calități neașteptate fiind, printre altele, anticoagulant. Poate împiedica sângerarea sau formarea de cheaguri în timpul intervențiilor chirurgicale. Extractul din petale de magnolie fermentat s-a dovedit, de asemenea, a fi un promițător antioxidant natural și agent anti-cancer, potrivit cms.herbalgram.org. Pentru amplificarea beneficiilor unor suplimente alimentare, în prezent, scoarța de magnolie a început să fie adăugată tot mai des în acestea, mai ales pentru a proprietățile calmante.
Magnolia este una dintre cele mai vechi plante care mai există ca specie și în prezent. Este un arbore extrem de vechi, care datează încă din antichitate. În săpăturile arheologice, efectuate cu ani în urmă, au fost găsite exemplare fosilizate de magnolie acuminată, care data de mai bine de 20 de milioane de ani.
ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?