Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

VIDEO și GALERIE FOTO : Marian Oprişan a inaugurat Centrul Zonal de Asistenţă Psiho – Educaţională a Copiilor Remigraţi din Mărăşeşti


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inaugurat, ieri, Centrul Zonal de Asistență Psiho-Educațională a Copiilor Remigrați din Mărășești, care va funcționa în cadrul Åžcolii nr. 2 din localitate. Acest centru a fost realizat în cadrul proiectului „CRESC în Vrancea! – Copiii remigrați în Vrancea – educați, sprijiniți, consiliați!”. În cadrul aceluiași proiect va mai fi inaugurat azi Centrul de la Adjud. Valoarea totală a proiectului este de 1.902.702 lei.

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inaugurat, ieri, Centrul Zonal de Asistență Psiho-Educațională a Copiilor Remigrați din Mărășești, care va funcționa în cadrul Åžcolii nr. 2 din localitate. Alături de șeful administrației județene s-a aflat și primarul orașului Mărășești, Valerică Chitic. Marian Oprișan a fost întâmpinat de părinți, copii și de dascălii de la această școală. El a stat de vorbă cu majoritatea părinților, a făcut poze și a discutat cu copiii.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că acesta este un proiect care acordă o mare atenție copiilor care au revenit în Vrancea din țări precum Spania și Italia unde sistemele școlare diferă de cel românesc. „Este un proiect foarte important care se adresează copiilor remigrați, adică acelor copii care s-au întors din străinătate. Acest proiect este o dovadă a faptului că atunci când cei plecați la muncă în străinătate se întorc în România, beneficiază de atenția noastră totală pentru că întotdeauna când am avut situații de acest gen am și luat măsuri. Este un proiect derulat în Focșani, Mărășești și Adjud și care are o valoare de 2 milioane de lei. Eu cred că acolo unde vor funcționa aceste centre, vor exista mai puține probleme pentru copii și părinții care s-au întors din străinătate”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
    Directorul Åžcolii nr. 2 din Mărășești, Mirela Noveschi, a precizat că proiectul este unul foarte bun, care vine cu adevărat în sprijinul copiilor  reîntorși din străinătate. „Acest proiect este extraordinar de bine primit în comunitate. Acești copii au nevoie de ajutor și eu mă bucur că toți care îi iubesc și anume familia, școala și autoritatea locală au putut să-și dea mâna și să conlucreze foarte bine în realizarea proiectului și mai ales în realizarea acestui centru, care sperăm ca de-a lungul  timpului să găzduiască și să fie un sprijin real pentru cât mai mulți copii „, a precizat directoarea Mirela Noveschi. 

Marian Oprișan va sprijini proiectul de reabilitare a Åžcolii nr. 2

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a precizat că va sprijini personal proiectul de reabilitare a Åžcolii nr. 2 Mărășești, cea în care funcționează Centrul Zonal de Asistență Psiho-Educațională a Copiilor Remigrați. „Din 2012 și până în prezent în județul Vrancea am reabilitat peste 35 de unități de învățământ: școli, licee, grădinițe, colegii. E păcat că suntem în 2016 și Guvernul României nu a lansat ghidurile pentru Programul Operațional Regional pentru exercițiul financiar 2014-2020. I-am spus doamnei director că proiectul de reabilitare a Åžcolii nr. 2 din Mărășești va deveni realitate și eu personal voi sprijini toate proiectele de reabilitare a școlilor din județul Vrancea. Așa cum bine știți, am reabilitat Åžcoala Alexandru Vlahuță, Åžcoala Nicolae Iorga, Åžcoala Åžtefan cel Mare, Colegiul Unirea, Colegiul Alexandru Ioan Cuza și multe alte școli din orașele și comunele județului Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan.

Centrul de la Adjud va fi inaugurat azi

    Evenimentul public de inaugurare a Centrului Zonal de Asistență psiho-educațională a Copiilor Remigrați din Adjud va avea loc azi la sediul situat în cadrul Centrului de Asistență pentru Recuperarea Tinerilor cu Handicap Charta. Proiectul „CRESC în Vrancea! – Copiii remigrați în Vrancea-educați, sprijiniți, consiliați!” este finanțat  prin intermediul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014, în cadrul Programului Sinergii pentru viitor – Copii în situații de risc, lansat de Fondul Român de Dezvoltare Socială în calitate de Operator de Program al RO 10 „Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și promovarea incluziunii sociale”. Proiectul are o valoare de 1.902.702 lei (din care, 85% reprezintă grant SEE și 15% contribuție publică) și se desfășoară în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea, Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani și Intercultural Iceland (partener din statele donatoare).
    Obiectivul proiectului este reprezentat de facilitarea reintegrării sociale și educaționale a 300 de copii remigrați (copiii reveniți în România după o perioadă petrecută în străinătate) prin implementarea unor măsuri active de consiliere psiho-educațională a copiilor, dar și a unor activități de dezvoltare a competențelor părinților și specialiștilor din domeniu. Pe durata implementării proiectului, numărul de cereri din partea părinților a crescut, în prezent aproximativ 350 de copii remigrați fiind beneficiari ai serviciilor oferite prin proiect.


15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?