Un bărbat din Vrancea, angajat ca agent de pază la o societate, se judecă cu Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, pentru a anula o dispoziție prin care îi fusese retras atestatul. Actul în cauză fusese emis în iulie 2023, în condițiile în care bărbatul avea atestat de agent de securitate emis în septembrie 2013. Ștate vechi de plată, cum s-ar spune, însă în luna mai anul acesta, în jurul orelor 20.48, în timp se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu la sediul instituției unde trebuia să asigure paza, vrânceanul a fost testat etilotest de către un agent de poliție. Ulterior, a fost întocmit un proces-verbal din care reieșea că agentul de pază ar fi consumat băuturi alcoolice în timpul serviciului, testarea cu aparatul etilotest marca Drager indicând valoarea de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Vrânceanul a fost și sancţionat cu amendă în valoare de 100 lei, iar în acțiunea introdusă la Tribunalul Vrancea bărbatul arată că două luni mai târziu a găsit lângă cutia poştală un plic conţinând un proces-verbal emis în iunie 2023, prin care fusese sancţionat contravenţional cu avertisment. Totodată, agentul de pază a mai precizat că a cerut anularea ambelor procese-verbale la judecătorie, însă în iulie a mai primit un plic, prin care a aflat că IPJ Vrancea a dispus retragerea atestatului, deoarece, în perioada 17.05.2023 – 16.06.2023, a fost sancţionat contravenţional de două ori, o dată pentru că se prezentase la serviciu sub influența băuturilor alcoolice, iar a doua oară pentru că absentase de la muncă.
A urmat contestația împotriva măsurii de retragere a atestatului, însă, din ce explica bărbatul, nu primise vreun răspuns lămuritor de la IPJ Vrancea. Mai mult, preciza acesta în acțiune, „la momentul formulării contestaţiei către IPJ Vrancea, nu era în mod definitiv sancţionat contravenţional de două ori în interval de 6 luni, ca urmare a efectului suspensiv de executare a formulării plângerilor contravenţionale împotriva celor două procese-verbale avute în vedere la luarea măsurii, măsura retragerii atestatului de agent de securitate (…) trebuia anulată împreună cu actul administrativ prin care a fost dispusă, cel puţin până la soluţionarea definitivă a plângerilor contravenţionale”.
Din aceste motive, bărbatul a solicitat instanţei anularea în totalitate a actului administrativ prin care se dispusese retragerea atestatului de agent de securitate. Totodată, în paralel, acesta cerea și suspendarea efectelor până la soluționarea dosarului pe fond, pe considerentul că, fără atestat, își va pierde locul de muncă, iar continuarea exercitării profesiei de agent de securitate având avizul suspendat însemna că poate fi acuzat de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi. Cu toate acestea, în cea de-a doua cerere, vrânceanul a omis că trebuie să achite o taxă de timbru judiciar, ceea ce a dus la anularea cererii de suspendare, ca netimbrată.
Foto cu rol ilustrativ