Piața mieilor va fi deschisă de autoritățile locale focșănene din 27 aprilie, când la Obor va fi amenajat un loc special pentru sacrificarea animalelor. Carnea de miel nu va putea fi valorificată în piață dacă mielul nu este sacrificat într-un abator autorizat sanitar veterinar. Mai mult, nu se va permite decât comercializarea cărnii sacrificate în ziua respectivă. Conducerea Direcției Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) spune că spațiile de comercializare vor fi închise și curățate, dezinfectate în cursul nopții, pentru a fi respectate toate condițiile de igienă.
În ceea ce privește prețul cărnii de miel, se estimează că acesta ar putea fi puțin mai mic decât anul trecut. Deja un kilogram de miel viu se vinde cu 9-10 lei, iar randamentul este de circa 50%. Vânzările ar putea fi însă mai mici, pentru că în ultimii ani a luat amploare fenomenul vânzării mieilor direct de la ciobani. Cel puțin în mediul rural, mulți oameni merg direct la crescătorii de miei și stabilesc cum vor cumpăra și sacrifica mielul de Paște.
Pentru cei care vor veni în Piața Moldovei, vor fi asigurate toate condițiile de vânzare. Conducerea Administrației Piețelor spune că sacrificarea și comercializarea cărnii de miel va fi permisă după 27 aprilie. „Noi suntem pregătiți să asigurăm toate condițiile. Am început deja să primim solicitări din partea crescătorilor de animale și a comercianților care vor să aducă carne de miel. Vom permite accesul din 27 aprilie, până sâmbătă, 30 aprilie, la ora 12. Va fi un control riguros al cărnii de miel care este adusă la comercializare pentru ca oamenii să cumpere un produs proaspăt”, ne-a declarat Fănică Popa, directorul Administrației Piețelor.
Directorul DSVSA, Necula Botezatu, ne-a spus că reprezentanții Primăriei Focșani sunt, deocamdată, singurii care au solicitat autorizarea spațiului de la Obor, pentru sacrificarea mieilor. „Deocamdată am discutat pentru autorizarea spațiului de la Piața Obor, nu am avut solicitări din partea altor administrații locale. Noi am anunțat administrațiile locale, am trimis adresă către Prefectură despre condițiile care trebuie respectate„, a afirmat Necula Botezatu, directorul DSVSA.
Acesta a precizat că a fost întocmit un program de acțiuni pentru perioada sărbătorilor pascale. Controalele vor fi efectuate de echipe mixte care vor merge atât în târguri, piețe, oboare dar și la unitățile de alimentație publică. Vor fi controale mixte cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu și se va urmări respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. La nivel național s-a stabilit că în perioada 14 aprilie- 3 mai va fi asigurată permanența la DSVSA, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.