Prima reuniune a Coaliţiei mondiale pentru alimentaţia şcolară s-a deschis miercuri la Paris, cu ambiţia de a garanta că, până în 2030, fiecare copil şcolarizat va avea acces la mesele „necesare pentru a învăţa şi a creşte bine”, informează AFP.
Această conferinţă de două zile din capitala Franţei reuneşte delegaţii, ONG-uri şi oameni de ştiinţă pentru a discuta problema unei alimentaţii mai bune la şcoală, sub auspiciile Programului Alimentar Mondial (PAM). Preşedintele Emmanuel Macron, care trebuia să deschidă evenimentul împreună cu preşedinta Hondurasului, Xiomara Castro, şi-a anulat în ultimul moment apariţia, „reţinut de situaţia internaţională”, a declarat Chrysoula Zacharopoulou, secretară de stat pentru dezvoltare şi francofonie, care l-a înlocuit şi a citit discursul preşedintelui.
Subiectul este departe de a fi secundar, potrivit organizatorilor, care subliniază importanţa alimentaţiei şcolare pentru accesul la educaţie, în special pentru egalitatea între fete şi băieţi, dar şi pentru sectoarele agricole locale şi ecologice, cărora li se oferă astfel un debuşeu comercial. „În pofida fracturilor lumii actuale, acest subiect uneşte un mare număr de oameni”, a dat asigurări pentru AFP Zacharopoulou, precizând că-l evocă constant în timpul deplasărilor sale diplomatice. „Primii 12 ani din viaţa unui copil sunt de o importanţă vitală pentru dezvoltarea sa, în special în ceea ce priveşte comportamentul său alimentar”, a declarat Institutul francez de cercetare pentru agricultură, alimentaţie şi mediu (Inrae), membru al Coaliţiei.
Reuniunea de la Paris este o ocazie de a face un bilanţ al acestei coaliţii de 90 de ţări, lansată în 2021 de PAM cu sprijinul Franţei şi Finlandei, în urma pandemiei COVID-19, din cauza căreia numeroşi copii au fost privaţi de mesele oferite în şcoli, deoarece şcolile au fost închise. „În prezent, 30 de milioane de copii în plus beneficiază de mesele oferite în şcoli comparativ cu numărul de dinainte de pandemie, adică 418 milioane de copii în total”, precizează organizaţia, care solicită totuşi comunităţii internaţionale să nu îşi relaxeze eforturile. „Într-un moment în care insecuritatea alimentară la nivel mondial se agravează din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar inflaţia este în creştere în multe ţări, trebuie să ne mobilizăm cu toţii pentru a ne asigura că toţi copiii au acces la o hrană suficientă, sănătoasă şi de calitate”, subliniază organizaţia.
Coaliţia, din care mai fac parte Uniunea Europeană şi Uniunea Africană, precum şi circa 100 de instituţii ştiinţifice, fundaţii, organizaţii neguvernamentale, municipalităţi şi agenţii ale Naţiunilor Unite, ar urma să anunţe noi membri în următoarele două zile.