Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Au fost desemnate firmele care vor construi blocul cu locuințe de serviciu al Consiliului Județean

Administrația județeană continuă demersurile pentru construirea unui bloc de locuințe pentru personalul medical care va deservi noul spital județean. Blocul de locuințe va fi construit în Focșani de Compania Națională de Investiții (CNI). Valoarea investiției este de 8,3 milioane lei iar lucrările vor fi executate de societățile Blue Konnyk SRL și Colen Impex SRL. În cadrul acestui proiect vor fi construite 28 unități locative, 2 tronsoane, regim de înălțime P+2E+M. Locuințele vor fi alocate medicilor care vor lucra în noul spital județean care va fi construit la Focșani. „Lipsa spațiilor locative cu destinația de locuințe de serviciu la nivelul județului Vrancea este un factor primordial în exodul specialiștilor din sectorul bugetar către alte regiuni ale țării mai dezvoltate. Din aceste motive și cererea foarte mare de locuințe, din partea tinerilor care doresc să rămână în localitate dar nu au posibilități materiale să-și închirieze o locuință de pe piața locală sau să-și cumpere una. Deficitul de personal bine pregătit din sectorul public este o problemă la nivel național, iar Consiliul Județean Vrancea și-a manifestat în permanență interesul pentru acoperirea cerințelor pe plan local și rezolvarea poate a celei mai prioritare necesități la nivelul municipiului Focșani, respectiv lipsa de locuințe având în vedere faptul că în prezent, soluții de rezolvare a lipsei de locuințe există numai pentru câteva cazuri individuale, fără că problema colectivă majoră să poată fi depășită“, se arată în caietul de sarcini.

În același document se precizează că necesitatea dezvoltării construcției de locuințe de serviciu la nivelul județului Vrancea, cu asigurarea de surse de finanțare la bugetul de stat, este justificată de numărul mare de solicitări pentru alocarea unor astfel de locuințe, dar și de faptul că autoritățile publice nu dispun de suficiente resurse financiare, la nivel local, pe care să le distribuie către contruirea de noi locuințe cu această destinație. „Pentru a rezolva problema locativă, Consiliul Județean Vrancea a hotărât demararea procedurilor pentru construirea de locuințe de serviciu pe str. Calea Munteniei, nr. 57, Municipiul Focșani, județul Vrancea. Implementarea acestui proiect, are un efect pozitiv, prin realizarea de noi spații locative pentru generația tânăra de specialiști angajați ai aparatului bugetar, principalul sau scop fiind acela de a stimula generația tânăra de specialiști să profeseze la nivelul județului Vrancea. Totodată, implementarea acestui obiectiv de investiții va contribui la creșterea demografică și la obținerea unui standard înalt al calității vieții și sănătății viitorilor locatari“, se mai arată în caietul de sarcini al investiției.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, s-a întâlnit, la începutul lunii februarie a.c., cu Gabriel Ionuț Stanciu, directorul general al Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Principala temă de discuție a fost proiectul Consiliului Județean privind ”Construirea de locuințe de serviciu prin Programul ANL – Str. Calea Munteniei nr. 57, Municipiul Focșani, Județul Vrancea, regim de înălțime S+P+2E+M și 28 unități locative”, pentru personalul medical care va deservi noul Spital Județean.

Nou spital județean

Proiectul privind construcția noului spital județean din Focșani a fost depus spre finanțare prin PNRR, însă Ministerul Sănătății a anunțat, la finele anului trecut, că prin PNRR pot fi finanțate doar investiții de maximum 200 milioane de euro. Spitalul Județean de la Focșani avea o valoare de peste 500 milioane de euro, din care 300 de milioane de euro (60%) erau solicitați prin PNRR. În aceeași situație cu Vrancea s-au aflat și proiectele spitalelor din Sibiu și Brașov. Obiectivele de investiţii care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute în cadrul Etapei I prevăzută în cadrul H.G. 1237/2022 (…) vor putea fi finanţate din alte surse bugetare, a precizat Ministerul Sănătății. „Consiliul Județean Vrancea va continua proiectul noului spital prin accesarea unor alte surse de finanțare care să facă posibilă construirea unui spital de care au nevoie nu doar vrâncenii, dar și românii din zona de sud-est a țării”, se arăta într-un comunicat de presă al Consiliului Județean.

La începutul lunii august a.c., Consiliul Județean Vrancea a reactualizat Studiul de Fezabilitate pentru construirea noului spital județean de urgență. Practic, Studiul de Fezabilitate a fost actualizat pentru un spital care va avea o suprafață mai mică decât cea prevăzută inițial și asta pentru a putea fi depus spre finanțare prin Programul Sănătate, apelul de proiecte „Investiții în infrastructuri spitalicești noi: spitale județene, spitale județene de urgență, spitale monospecialitate”, derulat de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene. Programul Sănătate 2021 – 2027 (PS), aprobat la sfârșitul lunii noiembrie 2022 de Comisia Europeană, este un program multifond ce dispune de o alocare totală de valoare de 5,8 miliarde de euro ce cuprinde finanțare FSE+ și FEDR, precum și o componentă de împrumut de 2 miliarde de euro, realizat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii (BEI).

Spitalul Județean Focșani nu este administrat de Consiliul Județean, cum e cazul celorlalte spitale din țară, dar Ghidul de finanțare permite un parteneriat între administrația județeană și minister, a precizat președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma. Între timp, administrația județeană a scos a licitație serviciile de proiectare pentru obiectivul de investiții „Spitalul judeţean de urgenţă Focşani – județul Vrancea“.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Pawel Szymczuk – https://pixabay.com/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?