Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

VIDEO și GALERIE FOTO : Ultim omagiu pentru veteranul Ion Lungu


Veteranul de război sublocotenent (rtr) Ion Lungu a fost înmormântat, cu onoruri militare, vineri după amiază. Cortegiul funerar a trecut prin fața sediului PSD Vrancea unde președintele organizației, Marian Oprișan, alături de candidații social democrați la alegerile locale i-au adus un ultim omagiu. Din partea primăriei Focșani, un ultim omagiu a fost adus de cei doi viceprimari, Gabriel Necula și Marius Iorga, care au depus o coroană la biserica unde a fost depus trupul neînsuflețit al veteranului. Discursul despre viața lui nea Ionică Lungu a fost ținut de către preotul parohiei Precista, care le-a amintit celor prezenți despre lucrurile frumoase din viața lui Ion Lungu, omul care a trecut prin cele două războaie mondiale.

    În 1916 avea doar patru ani când familia sa a fost gonită de cazaci în satul Mămăliga iar în Al Doilea Război Mondial a luptat în Regimentul 32 Dorobanți. „A îndrumat și pregătit elevi de liceu care participau la olimpiade de istorie. Vă imaginați ce înseamnă acest lucru? Un om cu patru clase, care termină liceul la 72 de ani, să îndrume și să pregătească elevi care să participe la olimpiade de istorie. A fost un om cumpătat, fără niciun viciu, care a dus la o viață frumoasă și demnă. Noi avem această datorie, să nu uităm niciodată că în orașul nostru a trăit un om, Ion Lungu, pe care de multe ori îl întâlneam, mulți dintre noi neștiind cine este, ce om de valoare, și care pe lângă multe lucruri de valoare din viața lui trăia și într-un concubinaj cu umorul”, a povestit preotul paroh.
    Ion Lungu a fost înmormântat în uniformă militară, având alături toate decorațiile și insignele, dar și diplomele de cetățean de onoare al Focșaniului și de longevitate. Ion Lungu s-a născut la data de 1 noiembrie 1912, în localitatea Marșenița-Hotin, în Basarabia. La vârsta de 30 de ani a fost evacuat din casa din Marșenița și trimis la Vâlcea, din cauza războiului. Acolo a locuit câteva luni, după care s-a mutat la Buzău, unde a stat 20 de ani. Din 1964 a trăit în Focșani. După ce s-a întors din război, a lucrat ca poștaș, după care a ieșit la pensie. În perioada 2000-2004 a fost consilier local al municipiului Focșani din partea PSD.

    Veteranul de război Ion Lungu a devenit în luna octombrie a anului 2012 cetățean de onoare al municipiului Focșani. Acest titlu i-a fost conferit de plenul Consiliului Local, în cadrul ședinței ordinare care a avut loc la Primăria Focșani, întrucât „prin activitatea sa a contribuit la imaginea pozitivă a municipiului Focșani în lume”. În februarie 2013, ministrul Apărării Naționale de la acea vreame, Mircea Dușa, i-a oferit veteranului de război sublocotenent (rtr) Ion Lungu „Diploma de Excelență” și „Fotografia de onoare”, în semn de apreciere pentru faptele eroice dovedite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?