Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Academicianul Valeriu D. Cotea va fi înmormântat la Iași


Academicianul vrâncean Valeriu D. Cotea, care a murit miercuri noapte la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, își va dormi somnul de veci în cimitirul Eternitatea din Iași. Potrivit apropiaților lui, sicriul este depus la Biserica Sfântul Nicolae din Copou Iași, iar slujba de înmormântare va avea loc astăzi (sâmbătă-n.r.). La slujba de înhumare, spun sursele noastre, ar putea participa Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, academicianul Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, academicieni, dar și vrânceni care l-au cunoscut și apreciat.
Valeriu D. Cotea s-a născut pe 11 mai 1926, în comuna Vidra, județul Vrancea și a fost oenolog. A absolvit Facultatea de Agronomie din Iași, oraș în care a și trăit și și-a desfășurat activitatea. Timp de peste 20 de ani (1976-2000) a reprezentat România la Oficiul Internațional al Viei și Vinului (OIV) cu sediul la Paris. De asemenea, a fost membru titular al Academiei Române din anul 1993, dar și membru corespondent al Academiei Internaționale a Vinului, din 1998, al Academia Italiana della Vite et del Vino, din 1986, și al Academie Suisse du Vin din 1987. A înființat și condus Centrul de Cercetări pentru Oenologie de pe lângă Academia Română, cu sediul la Iași. În calitate de cercetător a colaborat cu școli cu profil oenologic din multe țări, între care cele din Narbonne, Bordeaux, Montpellier, Dijon, Berlin, Geissenheim, Neustadt, Piacenza, Asti, Porto, Lisabona.
La 7 noiembrie 2008, numele academicianului a fost preluat de o instituție de învățământ din Vrancea, respectiv Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani, fost Liceu Agricol. Cei care l-au cunoscut spun că este o pierdere imensă pentru mediul academic român, dar și pentru Vrancea. „Cea mai strălucită personalitate a Vrancei arhaice moderne, academicianul Valeriu D Cotea a moștenit după cum afirma Cella Delavrancea «sănătatea și durata neamului nostru de păstori». Născut la Poarta Vrancei – Vidra a fost hărăzit să descuie porțile celor mai înalte culmi ale științei, deschizând la rându-i drumul a zeci de generații de vrânceni către învățătură. Om de știință și de aleasă cultură, a lăsat moștenire valori în cercetarea viticulturii, dar și în cunoașterea Vrancei, ținut numit de domnia sa un autentic creuzet al românismului. Monumentala monografie «Vidra – Poarta Vrancei» cât și interviurile și aparițiile în presă și la tv au stimulat cercetătorii Vrancei să scrie la rândul lor monografiile localităților vrâncene, să argumenteze vechimea, îndeletnicirile și hărnicia urmașilor unor păstori și cărturari vestiți. La 11 mai, Academia Română urma să îl omagieze cu prilejul a 90 de ani de viață. Acum, este condus pe ultimul drum de toți cei care i-ar fi fost alături la această mare și binemeritată recunoaștere a unui om care și-a pus întreaga viață pe altarul științei și culturii românești. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis profesorul Ștefan Neagu, din Tulnici.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?