Festivalul Concurs Interjudețean „Hai la horă, măi copii!” a debutat ieri, în comuna Vânători, la Plaja Putna. Administrația publică locală, împreună cu Școala Gimnazială Vânători, și-au unit forțele pentru împlinirea unui vis mai vechi, anume organizarea acestui festival.
Startul festivalului s-a dat prin organizarea unei parade a portului popular al ansamblurilor folclorice, din fața Primăriei și până la noul complex turistic de la plaja Putna. Invitații au fost primiți cu pâine și sare, conform tradițiilor. Deschiderea festivalul a fost realizată de „Buciumașii” din comuna Spulber.
Primarul comunei Vânători, Ionel Lupu, a avut cuvântul de deschidere, el urându-le succes tuturor participanților. Emoțiile primei ediții au trecut repede, fiecare dintre participanți resimțind atmosfera primitoare și plină de energie pozitivă a locului. Cele 10 ansambluri folclorice participante au fost: „Plaiul Tojanului” – Paltin, județul Vrancea; „Rapsodia vultureană” – din Vulturu, județul Vrancea; „Dunărenii” – Chiscani, județul Brăila; „Floricica” – Gropeni, județul Brăila; „Plai vânătorean” – Vânători, județul Galați; „Mugurii Tudorencelor” – Salcia Tudor, județul Brăila; „Cununița” – Câmpineanca, județul Vrancea; „Mugurașii” – Agăs, județul Bacău; „Grâușorul” – Gura Ialomiței, județul Ialomița; „Plai vrâncean” – Vânători, Vrancea.
Directorul Școlii Gimnaziale Vânători, Andrei Seceleanu, a declarat că speră ca acest festival să aibă continuitate. „Suntem la prima ediție la acest festival folcloric interjudețean. Avem în cadrul școlii un ansamblu folcloric, pe care-l pregătim de un an de zile și vrem să vedem cum vor evolua la acest concurs. Avem 10 formații din județele limitrofe. Sunt emoțiile inerente primei ediții. Sperăm să ducem mai departe acest festival și să ne perfecționăm pe măsură ce vom organiza și celelalte ediții”, ne-a spus profesorul, înainte de începerea festivalului. „Festivalul este o activitate care se adresează atât elevilor cât și cadrelor didactice din județele învecinate cu județul nostru. Noi, organizatorii, ne-am implicat trup și suflet în această acțiune, atât folclorică cât și educativă, și ne dorim ca această primă ediție să fie un succes pentru toți cei care participă. Îi așteptăm pe viitor cu drag pe toți cei care doresc să adere la acest festival concurs, pentru că până la urmă este al nostru, al tuturor”, a transmis și profesoara Alina Ciutacu, care a fost membră a juriului.
Primarul comunei, Ionel Lupu, a precizat că organizarea evenimentului este un lucru bun. „Concursul interjudețean «Hai la horă, măi copii!» s-a dorit a fi din inițiativa domnului învățător Ion Cotigă, dar și a cadrelor didactice de la școala din Vânători, care au venit cu rugămintea la Consiliul Local de a sponsoriza acest festival. Este un concurs la prima ediție și va ieși bine, iar în continuare, în fiecare an, va avea loc acest festival-concurs. Este un lucru binevenit și acest festival va reprezenta o tradiție în comuna Vânători. Ne-am dorit mult să avem și noi un festival al nostru, al comunei Vânători, reprezentat de copiii de la Școala Vânători”, ne-a spus edilul. „Sunt peste 250 de elevi și în jur de 50 de cadre didactice însoțitoare. Sper să fie un succes, mai ales că este prima dată când organizăm un astfel de festival-concurs, care este unic în județul Vrancea, la categoria de copii cu vârstă cuprinsă între 6-14 ani. Este un lucru extraordinar, pentru că sunt 10 ansambluri și vrem să cunoaștem și tradițiile lor, să fie un schimb de culturi. Sprijinul cel mare l-am avut de la domnul primar Ionel Lupu”, a adăugat profesorul Ion Cotigă.
Ansamblul folcloric „Plai vrâncean”, din comuna organizatoare, a avut participanții cu vârsta cea mai fragedă. Aceștia, împreună cu coordonatorul grupului, Andrei Culiconvski, vor duce de acum înainte tradițiile specifice localității. Toți participanții au oferit un minunat spectacol prin jocul și cântecul lor, dar juriul, format din 11 membri, având ca președinte pe binecunoscuta Maria Murgoci, i-a desemnat pe cei mai buni. Astfel, Marele Trofeu a fost câștigat de Ansamblul folcloric „Mugurașii” din județul Bacău. Locul I a fost obținut de Ansamblul folcloric „Rapsodia vultureană” din comuna vrânceană Vulturu, locul II a fost câștigat de Ansamblul folcloric „Dunărenii” din județul Brăila, iar pe locul III s-a clasat Ansamblul folcloric „Plaiul Tojanului” din Paltin, județul Vrancea.
Festivalul s-a încheiat cu un recital folcloric al Simonei Delegeanu, prezentată ca fiind „fiica satului”, deoarece își are obârșia în comuna Vânători. De asemenea, a oferit o mostră de profesionalism și Ansamblul Folcloric „Èara Vrancei”.