Mai mulți elevi de la Colegiul Auto „Traian Vuia” Focșani s-au gândit la viitorul lor, în cadrul proiectului Job ShadowDay. Pentru o zi, unii au fost puși în postura de a fi angajații unei companii, alții au aflat ce presupune o viitoare carieră militară sau meseria de farmacist.
Zece elevi din clasa a XI-a D de la Colegiul Auto, coordonați de profesorul Lucica Bocu, și 10 eleve din clasa a XI-a D de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani, coordonate de profesorul Anca Coșereanu, au experimentat timp de o zi statutul de angajat într-o companie sau o instituție. Tinerii au urmărit profesioniștii „din umbră”, în funcție de meseriile pe care doresc să le practice mai târziu. Programul educațional de orientare profesională are rolul de a-i motiva să învețe mai bine și să aplice ceea ce știu în comunitățile lor, sprijinind astfel dezvoltarea locală.
Elevul Mihai Cristi, care a mers la Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, a cerut informații despre criteriile de selecție la concursul de admire într-o școală militară. Organizatorii proiectului „Armata – o școală altfel” le-au vorbit elevilor despre disciplinele la care se susțin examenele, importanța diplomei de bacalaureat, competențele dobândite în timpul liceului. Pentru a stimula interesul elevilor pentru cariera militară, reprezentanții brigăzii au organizat standuri de prezentare a tehnicii și aparaturii de artilerie, a echipamentului aflat în dotarea militarilor, precum și câteva tehnici de supraviețuire într-un mediu ostil.
Standurile de prezentare a tehnicii și aparaturii de artilerie au cuprins tehnică și aparate de artilerie clasice, dar și cele mai noi sisteme de armament și tehnologii, precum sistemul automat de conducere a focului artileriei, lansator multiplu de rachete LAROM, stația meteorologică cu radioteodolit VAISALA, postul de observare mobil de artilerie dotat cu complet ARGUS, masina de încărcat și transport containere LAROM. Testarea echipamentului aflat în dotarea militarilor i-au făcut pe elevi să înțeleagă mai bine provocările cu care se vor confrunta încă din prima clip, în cazul în care vor alege cariera militară. De asemenea, tehnicile de supraviețuire într-un mediu ostil i-au făcut să conștientizeze privațiunile cu care se vor confrunta în mediul militar pe timpul desfășurării exercițiilor și operațiilor militare atât în țară, cât și în teatrele de operații.
În schimb, eleva Mădălina Rusu, în urma experienței avute prin acest program la Facultatea de Farmacie Galați și Școala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri” Focșani, este convinsă că va deveni asistent medical de farmacie.