O angajată a unui amanet din Focșani a fost condamnată cu suspendare pentru fals în înscrisuri și delapidare, după ce a fost acuzată că a falsificat documente și și-a însușit mai multe sume de bani. Plângerea celor care administrau afacerea a fost depusă la poliție în septembrie 2019, dată la care a și fost realizat un inventar, deoarece existau unele bănuieli legate de activitatea desfăşurată în cadrul societăţii de către gestionară. Inventarul a fost realizat în prezența polițiștilor chemați la fața locului, ocazie cu care s-a constatat că în cazul a 9 contracte de amanet nu au fost identificate bunurile amanetate sau au fost identificate unele obiecte confecţionate din metale care nu prezentau valoare.
La acel moment, paguba reclamată a fost de peste 10.000 de lei, iar în timpul anchetei s-a ajuns la concluzia că inculpata măsluise actele pe parcursul a aproximativ 6 luni, falsificând în mod repetat contractele încheiate cu diverşi clienţi, prin stipularea unor sume mai mari decât cele reale, pe care titularii contractelor le încasau, inculpata însuşindu-şi diferenţa. De asemenea, aceasta se folosea de diverse bijuterii din metal comun sau din aur, pentru a ascunde lipsa celor predate de clienţii societăţii. Însă în instanță s-a avut în vedere că prejudiciul cauzat nu este foarte ridicat, iar inculpata şi-a manifestat intenţia de a-l achita, dar și că a fost sinceră și a recunoscut ceea ce făcuse, astfel că soluția a fost de condamnare la un total de un an şi 9 luni închisoare cu suspendare. „(…) pe durata termenului de supraveghere inculpata va presta o muncă neremunerată pe o perioadă de 60 zile la una dintre următoarele entităţi din comunitate – Primaria (…) sau Biblioteca Comunală (…). (…) admite în parte acţiunea civilă intentată de partea civilă (…) şi obligă inculpata (…) la despăgubiri civile către partea civilă, în valoare de 10.781 lei reprezentând daune materiale. Respinge restul pretenţiilor ca neîntemeiate. (…) dispune confiscarea specială a bunurilor folosite de inculpata (…) pentru a-şi asigura scăparea sau păstrarea folosului obţinut din infracţiunea dedusă judecăţii, respectiv: 1. lanţ (…) de culoare galbenă, format din câte 4 zale ovale şi una mai mare, ovală, plată, model repetat – cu o greutate de 29,21 gr. din metal comun (…); 2. cercel (…) de culoare galbenă, de formă rotunda, din 3 spire cu striaţii pe ele modelate în zig-zag – cu o greutate de 4,07 gr. din metal comun (…); 3. brăţara (…) de culoare galbenă, formată din zale ovale, cu inscripţia 585 pe fiecare capăt de brăţară – cu o greutate de 8,93 gr. din aur titlu 585%o (…).
(…) dispune restituirea către inculpata (…) a următoarelor bunuri: 1. cercel (…) de culoare galbenă, de formă rotundă, din 3 spire cu striaţii pe ele, modelate în zig-zag – cu o greutate de 4,34 gr din metal comun (…); 2. cercei (…), de culoare galbenă, formaţi din câte o sfera cu un lănţişor lipit de ea şi care are la celălalt capăt o sferă mai mică cu striaţii, cu fluturaşi de prindere cu inscripţia 750 pe flecare – cu o greutate de 1,47 gr din aur titlu 750%0 (…). 3. brăţara (…) de culoare galbenă, formată dintr-un model repetat din zale ovale, mici şi o za mai mare, ovală, plată; fiecare capăt de brăţară are pe o parte inscripţia 585 şi pe cealaltă parte Italy- cu o greutate de 10,09 gr din aur titlu 585%0 (…). (…) dispune desfiinţarea totală a înscrisurilor falsificate de inculpata (…), obligă inculpata la plata sumei de 1.200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 1.000 lei cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: https://www.freepik.com/