Decizii, decizii, la nivelul instanțelor, la două luni de la demararea formelor de protest față de amendamentele depuse la proiectul de Lege pentru privind pensiile de serviciu. Aceasta în contextul în care judecătorii subliniază că pensiile pe care le primesc nu sunt pensii speciale, astfel că, pe 20 iunie, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Vrancea a decis, ca formă de protest, judecarea doar a cauzelor cu caracter urgent. Însă finalul de vacanță judecătorească ar putea aduce câteva modificări. Pe surse, la prima întrunire a Colegiul de Conducere al Tribunalului Vrancea, care va avea loc la finele acestei luni, se va discuta asupra posibilității de a renunța la formele de protest.
Aceasta înseamnă reluarea activității obișnuite după vacanța judecătorească, după ce anterior, din 21 iunie, conform protestului anunțat la acea vreme, judecătorii vrânceni au analizat în ședințe doar anumite dosare. Concret, în materie non-penală – dosare care vizau ordonanţele preşedinţiale, măsuri asigurătorii, suspendare executare silită, adopţie, curatelă, internare provizorie nevoluntară, ordin de protecţie, plasament, achiziţii publice, suspendare executare act administrativ, somaţie de plată, ordonanţă de plată, cerere debitoare, precum şi orice incident procedural în legătură cu acestea, în vreme ce în materie penală s-au judecat strict cauzele cu inculpați sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauze în materia executării pedepsei, verificare măsuri asigurătorii, cauzele în care există riscul de a se împlini termenul de prescripție a răspunderii penale.
Avertismentul era că „protestul va dura până la înlăturarea amendamentelor depuse la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal înregistrat pe rolul Camerei Deputaților sub nr. Plx. 244/2023 și reluarea discuțiilor cu sistemul judiciar asupra proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii din justiție, cu implicarea organului reprezentativ al magistraților, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, precum și al ordonatorului principal de credite, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție”. Drept este că, momentan, discuțiile guvernanților pe marginea acestui subiect par a fi pe „hold”, motiv pentru care protestul care durează de două luni e la sfârșit.
Între timp, în iulie, Consiliul Superior al Magistraturii – mai precis Secția pentru judecători – a adoptat o hotărâre potrivit căreia instanțelor li s-a recomandat adoptarea unor măsuri „privind normarea muncii”. Hotărârea a avut în vedere numărul de dosare aflate pe rolul instanțelor, în raport de resursele umane existente, subdimensionarea schemelor de personal – care duc la o creștere continuă a numărului posturilor vacante de judecător, efectele neorganizării în anul 2020 a concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii și al celui de admitere în magistratură și așa mai departe. Nu în ultimul rând, în hotărârea adoptată de secție, care poartă numărul 2040, se face referire inclusiv la „contextul legislativ existent și cel preconizat referitor la pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor, care a determinat în ultima perioadă vacantarea unui număr foarte mare de posturi, ca urmare a pensionării unor judecători”.
Legea specială data pentru magistrați a devenit cu caracter permanent ca o renta. CSM nu acționează ca și FOR de conducere. Dosare multe:-ritmul de munca f lent-repartizare inegala a dosarelor-nu se vrea a se introduce Practica Unitara.