Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO: Emisiune aniversară de mărci poștale dedicată Centenarului Mausoleului de la Mărășești

O emisiune aniversară de mărci poștale dedicată Centenarului Mausoleului de la Mărășești, intitulată „În memoria Eroilor neamului”, realizată de Romfilatelia, va fi introdusă în circulație azi, 4 august 2023.

Pe primul timbru este redată imaginea Mausoleului Eroilor din Mărășești alături de portretul lui Pimen Georgescu, fostul mitropolit al Moldovei între 1909-1934, unul dintre promotorii ideii de construire a mausoleului. Pe al doilea timbru este ilustrat portretul generalului Constantin Christescu (1866-1923), unul dintre cei mai importanți strategi militari din Primul Război Mondial, cel care a gândit planurile celebrei bătălii de la Mărășești din vara anului 1917.

Consiliul Județean Vrancea a realizat tablouri filatelice în ediție limitată, pentru a marca acest moment istoric, care includ timbrele din emisiunea filatelică ”În memoria Eroilor neamului” și un citat din actul de întemeiere a mausoleului:

Desăvârșitu-s-a acest monument național, ce s-a ridicat sub domnia marelui rege Ferdinand, întregitor de neam și a Reginei Maria, doamna sufletului nostru pentru cinstirea vitejiei românești care a sfărâmat aci, pe acest pământ binecuvântat, un mileniu de robie, înfăptuind unirea tuturor românilor“.

Mausoleul Eroilor din Mărășești este primul mare proiect național înfăptuit de societatea românească după unirea tuturor provinciilor istorice la 1 Decembrie 1918. În 1919, la Congresul Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, mitropolitul Pimen Georgescu a propus ridicarea unei Biserici a Neamului, pe locul luptelor de la Mărășești, ca un altar unde văduvele, orfanii de război și societatea românescă să cinstească amintirea celor căzuți în luptele din Primul Război Mondial. Pe 6 august 1923, de sărbătoarea Schimbării la Față, pe terenul donat de George Ulise Negropontes s-a pus piatra de temelie a Bisericii Neamului de la Mărășești, în prezența mitropolitului și a mii de creștini veniți în procesiune.

Centenarul Mausoleului Eroilor din Mărășești este un moment de recunoștință față cei care într-o Românie devastată de război au reușit să construiască unul dintre cele mai grandioase memoriale de război din Europa.

Consiliul Județean organizează duminică, 6 august, începând cu ora 10.30, manifestarea „Centenarul Mausoleul Eroilor de la Mărășești”, având ca invitați speciali: Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” București (dirijor maior Adrian Curelea) și solista sublocotenent Emilia Tutilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?