Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Vrâncenii, invitați să reinventeze locurile de parcare și să renunțe la „dependența de vehiculele motorizate”

Organizațiile non-guvernamentale, unitățile de învățământ, companiile și alte entități private din județul Vrancea sunt invitate participe la SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII 2023, eveniment derulat la nivel european în perioada 16 – 22 septembrie 2023. Tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității este “Eficiență energetică – Save energy”, iar sloganul rămâne ”Combină și deplasează-te – Mix & Move”. Înscrierea cu inițiative/acțiuni/evenimente se poate realiza pe platforma mobilityweek accesând link-ul https://mobility-action.mobilityweek.eu/login.php

Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea invită și încurajează administraţiile publice locale, organizaţiile non-guvernamentale, unităţile de învăţământ, companiile şi entităţile private să participe activ la manifestările incluse în „Săptămâna Europeană a Mobilităţii” şi recomandă înscrierea acţiunilor întreprinse pe platforma oficială a campaniei. Primăriile/autoritățile locale se pot înscrie cu inițiative/acțiuni/evenimente pe platforma mobilityweek accesând link-ul https://registration.mobilityweek.eu/login.php

Infrastructura de mobilitate nu se limitează la drumuri și la traficul auto. Adaptarea și crearea infrastructurii este esențială pentru a descuraja utilizarea autovehiculelor, în principal a autoturismelor, și trebuie să încurajeze modurile de transport mai eficiente energetic, cum ar fi mobilitatea activă (utilizarea bicicletei) și transportul public. Mediul nostru urban a fost modelat pentru a face loc autovehiculelor. Acest lucru a dus la o dependență colectivă de vehiculele motorizate. Totuși, ele sunt principala sursă de consum de energie, dar și o sursă a aglomerațiilor, de poluare a aerului și poluare fonică, de accidente etc. Transportul public are un potențial imens de a ne ajuta să reducem consumul de energie. Cantitatea de energie necesară pentru ca o persoană să parcurgă un kilometru cu transportul public este mult mai mică decât cu autoturismul.

Acțiunea colectivă de reducere a consumului de energie a avut deja un impact pozitiv asupra rezervelor și a prețurilor la combustibil, însă putem face mai mult. Haideți să explorăm noi modalități pentru a ne asigura că obiceiurile noastre de mobilitate contribuie la aceste eforturi colective.

Printre activitățile ce pot fi organizate de administraţiile publice locale, organizaţiile non-guvernamentale, unităţile de învăţământ, companiile şi entităţile private în SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII 2023, enumerăm: concursuri de mobilitate activă; o zi de deplasare cu bicicleta la serviciu; Ziua fără autoturisme; extinderea Zilei fără autoturisme la o lună întreagă pe una dintre străzile urbei; consultări publice și întâlniri cu privire la infrastructura viitoare; „Ziua parcării”- invitații adresate locuitorilor în vederea reinventării locurilor de parcare; etc.

Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea își exprimă disponibilitatea de a deveni partener al entităților care doresc să se înscrie în cadrul programului SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII 2023, prin consiliere și participare activă la eveniment.

Director Executiv, Valentin LOGODINSCHI

Comunicat de presă, Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?