Ediția: Joi 12 Decembrie 2024. Nr 6778
Ediția: Joi 12 Decembrie 2024. Nr 6778

Bacalaureat 2023 Vrancea, ziua 2: 67 de absenți și un candidat eliminat din examen la proba obligatorie a profilului

Marți, absolvenții de liceu au susținut cea de-a doua probă scrisă a examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, și anume proba obligatorie a profilului (Matematică și Istorie). În Vrancea, potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), „din cei 2.055 de candidați înscriși, au fost prezenți 1.988, seria curentă și seriile anterioare, 67 fiind absenți‟. Un candidat a fost eliminat din examen pentru „tentativă de fraudă‟ și nu va mai avea dreptul de a participa la „următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat‟.

Istorie, subiectul al III-lea: eseu despre „România în perioada postbelică‟

Potrivit edupedu.ro, absolvenții de liceu de la „filiera teoretică – profilul umanist și filiera vocațională (profil artistic, sportiv, unele specializări de la profil pedagogic, profil teologic etc.) au dat examen la Istorie‟, iar varianta extrasă a fost cea cu numărul I. Examen la Matematică au dat cei de la „filiera teoretică, profil real (specializările mate-info, științele naturii), filiera vocațională (militar) și cea tehnologică‟.

Examenul de la Istorie a fost structurat pe trei subiecte. Cerințele de la primul subiect s-au axat pe două texte la prima vedere pe care le-au avut de citit candidații. La Subiectul al II-lea, „elevii au avut un text despre Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Au avut de precizat secolul, numele domnitorului, punctul de vedere despre Convenția de la Paris din 1858. La exercițiul 6 au avut de argumentat printr-un fapt istoric relații internaționale în România, în perioada 1875 – 1900‟, notează edupedu.ro.

Iar la ultimul subiect, „elevii au avut de redactat un eseu despre România în perioada postbelică, de precizat o acțiune politică din perioada României 1946 – 1947, precizarea a două practici politice din perioada stalinistă, formularea unui punct de vedere cu privire la Războiul Rece și formularea unui punct de vedere cu privire la sfârșitul regimului comunist în România‟, potrivit sursei citate.

Și la Matemtică au fost trei subiecte „cu câte șase probleme/exerciții, fiecare dintre acestea notate cu câte 5 puncte‟. Ce spune profesoara Gabriela Gherman, inspector de Matematică în cadrul IȘJ Vrancea despre subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii? „Subiectul I a avut itemi cu grad mic de dificultate, unde elevii au exersat noțiuni, proprietăți și tehnici de calcul uzuale, fără dificultăți deosebite, la profilul tehnologic, iar Subiectele II și III cu grad mediu de dificultate, exceptând subpunctele c) de la subiectul III. La profilul real nivelul de dificultate a fost moderat, conform programei. Absolvenții se pot autoevalua cu ușurintă, la apariția baremului. Avem așteptări mari de la elevii merituoși, care și-au perfecționat abilitățile pe parcursul studiilor liceale‟, spune insp. Gherman.

Azi, proba la alegere a profilului și a specializării

Bacalaureatul continuă astăzi cu proba la alegere a profilului și a specializării. Joi, urmează proba scrisă la Limba și literatura română. Potrivit edu.ro, „afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen și online)‟.

Pentru a promova examenul maturității, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții: „recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea și obținerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puțin 6‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?