Cu media generală 9.84, Roxana Tănase a aflat că este șefa promoției 2023 a Colegiului Tehnic „Ion Mincu‟ Focșani. Mândră de reușita ei și de faptul că nu a fost „eleva care să tocească‟, ci „cea care a avut timp să socializeze și să iasă cu prietenii‟, tânăra originară din Vintileasca spune că anii de liceu au fost frumoși datorită „profesorilor care au fost foarte drăguți‟. După ce a absolvit clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Pictor Mihai Bălășescu‟ Vintileasca, Roxana Tănase a ales să se înscrie la Colegiul Tehnic „Ion Mincu‟ Focșani, profil Economic – Tehnician în activități economice, la recomandarea unei verișoare care învăța aici.
„Am auzit despre profesori că sunt drăguți, ceea ce mi s-a confirmat. Mi-a plăcut și specializarea‟, spune tânăra. Fiind o elevă conștiincioasă încă din clasele primare și gimnaziale, când a intrat la liceu, Roxana și-a propus să ajungă șefă de promoție, ceea ce a și reușit. „Am zis că până la urmă asta este menirea liceului, să mergem să învățăm ceva. Am învățat constant, dar nu la nivelul de tocit. Am învățat ce mi s-a predat, plus că am citit cărți. Am mai ieșit și cu prietenii. A fost echilibrat totul‟.
Vrânceanca spune că încă nu a descoperit „secretele învățatului‟, însă a încercat să învețe logic, citind fiecare paragraf în parte și încercând, cu propriile cuvinte, să vadă ce a înțeles. Examenul maturității îi dă câteva emoții, însă este convinsă că va reuși să le gestioneze și să obțină note bune la Română, Matematică și Geografie.
„Suntem o generație experiment‟
La fel ca mulți din generația ei, Roxana Tănase a experimentat învățământul online din timpul pandemiei, a dus lipsa activităților extrașcolare la care ar fi putut participa în acea perioadă, însă a încercat să se adapteze. „Suntem o generație experiment, atât cu semestrele care s-au transformat în module, cât și cu anul în care am stat acasă din cauza pandemiei, și autorii care au fost scoși în pandemie, dar pe care ni i-au reintrodus la Bac‟, spune tânăra. În ceea ce privește greva angajaților din învățământ, Roxana spune că nu i-a dat „emoții în privința Bac-ului‟, fiind sigură că un astfel de „examen important‟ va fi susținut la timp. „I-am înțeles pe profesorii care au fost în grevă‟.
Visul tinerei este să devină profesoară, motiv pentru care și-a propus să se înscrie la Facultatea de Litere din București. Absolventa ia în calcul să se întoarcă în Focșani pentru a locui și a lucra aici, având în vedere că nu poate sta foarte mult timp departe de părinți, însă spune că „depinde mult care va fi contextul‟. „Acasă îmi găsesc liniștea și mă simt bine‟, spune ea, cu zâmbetul pe buze.
Roxana este de părere că, pentru un profesor debutant, 5.000 de lei ar fi un salariu decent sau, cel puțin, salariul pe care l-ar cere la momentul angajării. Își dorește din tot sufletul ca, peste ani, să se revadă cu profesorii din liceu și să le spună că a reușit să-și îndeplinească visul, acela de a deveni profesoară.
„Am avut niște profesori minunați care m-au infuențat să-mi urmez visurile și să ajung acolo unde vreau și m-au motivat să învăț. L-am avut diriginte pe domnul Lucian Buliga, profesor de Matematică. La început părea o persoană exigentă, dar ne-a lăsat să vedem omul din spatele aparențelor și s-a dovedit a fi un om foarte bun, amuzant și înțelegător. Le sunt recunoscătoare profesorilor mei pentru tot ce au făcut pentru noi toți și sper să nu-i dezamăgesc, să mă întorc peste ani la ei și să le spun că am reușit să devin profesoară‟, spune Roxana Tănase.
Colegilor ei le urează „mult succes‟, îi îndeamnă să scape de emoții și să aibă „un viitor frumos, liniștit și să fie împăcați cu ei și cu tot ce se petrece în jur‟. Și noi îi dorim Roxanei Tănase să aibă un viitor pe măsura așteptărilor!