În acest an școlar, Grădinița „Gărgărița – Rița” din comuna Vintileasca a îmbrățișat, cu bucurie, ideea unui proiect pilot numit „Grădina de Relaxare, Liniște și Învǎțare”. Conform datelor furnizate de educatoarea Mariana Noapteș, după ce a aflat care este specificul unei astfel de grădini, a realizat o hartă conceptuală care să detalieze grădina pe cele patru zone, un necesar de materiale și apoi a trecut la treabă. Educatoarea a precizat că grădina a prins viață prin implicarea părinților, conducerii școlii, personalului didactic și nedidactic, a primarului Tudorel Vâlcociu. Toți au sprijinit ideea cu tot dragul. Munca în echipă, colaborarea, cooperarea, inițiativa, spiritul creator, au caracterizat echipa de lucru în realizarea acestui proiect. Amplasată într-un spațiu generos, la umbra copacilor, a fost gândită să ofere oportunități de ȋnvǎțare, descoperire, dezvoltare, relaxare, sub imperiul naturii. Pentru a o personaliza au fost alese culori plăcute, odihnitoare și fiecare zonǎ are acum o culoare predominantă. Zona de relaxare a grădinii aduce copiilor momentul de conectare cu ei și întreaga natură prin descoperire, explorare, manipulare, exerciții senzoriale. Zona de învățare este menită să deschidă drumul spre cunoaștere și spre învățare prin joc. Zona de liniștire aduce mai aproape elemente din natură care oferă copiilor liniștea și pacea interioară, echilibrul emoțional și starea de bine. Pereții surprind, fiind zona expozițională ce oferă inspirație și delectare ochilor și un îndemn spre dobândire de noi experiențe. „Grădina de relaxare este un mediu gândit și structurat oportun pentru a satisface nevoile cognitive, emoționale și sociale ale copilului de vârstă preșcolară. Materialele din natură îmbinate armonios cu nuanțele mobilierului, îl îmbie pe cel care o vizitează să interacționeze cu acestea și să-și creeze situații de învățare, atât la nivel de cogniție, cât și la nivel de relaționare și autocunoaștere. Cadru stimulativ, atractiv și flexibil, cu multiple valențe formative, în care preșcolarii învață prin explorare și descoperire despre realitățile lumii înconjurătoare. Am acum certitudinea cǎ am reușit sǎ aducem ȋn curtea grǎdiniței un loc unde ȋnvǎțarea decurge natural, unde copiii cresc și se bucurǎ, exploreazǎ și ȋnvǎțǎ jucȃndu-se, un loc unde copiii se conecteazǎ cu natura pentru a trǎi experiențe noi.”, a spus educatoarea Mariana Noapteș. La finalul anului școlar a fost inaugurată, cu același entuziasm „Grǎdina de Relaxare, Liniște și Învǎțare”, în care preșcolarii au pășit cu bucurie în grădină, descoperind o lume ce le-a transpus acea zi, un cadru feeric. Copiii au explorat fiecare colțișor al zonelor, au descoperit specificul acestora și au învǎțat într-un mod aparte, magia oferită de cadrul natural și culorile pastelate.
Iatǎ câteva din impresiile preșcolarilor, care valoreazǎ mai mult decȃt orice imagine ori descriere: „Îmi place că mă pot relaxa în hamac și mă pot juca în nisip. Grădina e frumoasă și relaxantă!”. „Grădina este grozavă! Are ladă de nisip, leagăn și hamac. E super frumos aici!”. „Îmi place foarte mult grădina, e ca o grădină fermecată!”. „Este foarte frumos! O grădină în care poți să faci multe lucruri frumoase, dar și să înveți”.
Grădina de relaxare este o adevărată oază de liniște și conectare cu natura, un mediu educațional perfect pentru creație, un loc care are efecte pozitive asupra copilului. „Felicitări pentru implicarea dumneavoastră și pentru pasiunea pe care a-ți pus-o în organizarea Grădinii de Relaxare, Liniște și Învǎțare. Munca, implicarea și străduința dumneavoastră pentru copii au fost și sunt o sursă de inspirație pentru restul colectivului și nu numai. Vă suntem alături în toate proiectele pe care vi le-ați propus”, a precizat directorul școlii, profesorul Gabriel Trestianu. Copilul găsește materiale din natură care îi stimulează creativitatea, intelectul și dorința de a explora mediul înconjurător, locul în care copilul se simte liber să învețe, să se joace și să-și facă prieteni. „M-am bucurat foarte mult de inițiativa lansată de doamna educatoare Mariana Noapteș privind implementarea acestui proiect la nivelul grădiniței din localitatea noastră. Am participat cu tot dragul și am ajutat cu tot ce a fost nevoie în special cu materiale nedidactice pentru amenajarea grădinii de afară. Copiii comunității noastre au nevoie de un spațiu de joacă, dar și de un spațiu special cum a fost realizat cel de acum din curtea grădiniței. În perioada următoare vom aduce îmbunătățiri locului respectiv prin amenajarea și extinderea zonei din cadrul proiectului și dotarea cu mobilier nou de joacă pentru cei mici. Mulțumesc doamnei educatoare pentru toată deschidere, implicarea și devotamentul pe care îl are față de copii comunității din localitate”, a spus primarul Tudorel Vâlcociu.