Un administrator al unui restaurant din Focșani a scăpat de acuzațiile de evaziune fiscală după ce a achitat prejudiciul pe care îl reclamau cei de la Finanțe, prejudiciu deloc de neglijat și care nu ar fi existat dacă bărbatul respecta legea. Conform rechizitoriului trimis în instanță anul trecut în decembrie, focșăneanul era acuzat că, în calitate de administrator, nu a înregistrat în evidența contabilă toate veniturile obținute din organizarea de evenimente, în cadrul a cinci săli ale restaurantului care aparținea societății. Prejudiciul astfel reținut a fost de 18.345 lei – din care 8.748 lei TVA de plată și 9.561 lei impozit pe profit. Aceasta a și fost suma cu care Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea s-a constituit parte civilă, plus dobânzi, iar focșăneanul s-a arătat interesat încă de la primul termen de judecată să achite paguba.
Zis și făcut, bărbatul a făcut două plăți în martie anul acesta, în motivarea hotărârii pronunțate de instanță precizându-se că „partea civilă (…) a comunicat că suma de 27.776 lei, reprezentând prejudiciu estimat, accesoriile aferente şi clauza de impunitate reprezentând prejudiciul majorat cu 20% a fost achitată”. „Cum inculpatul (…) a achitat prejudiciul (…), instanța constată că devine incidentă cauza de nepedepsire prevăzută de art. 10 alin. 11 din Legea nr. 241/2005. Având în vedere că în cauză a intervenit o cauză de nepedepsire, fiind astfel împiedicată continuarea procesului penal prin stingerea răspunderii penale, a sancțiunilor și consecințelor ce decurg din aceasta, instanța urmează să dea eficiență dispozițiilor (…) în sensul încetării procesului penal, ca urmare a achitării integrale a prejudiciului majorat, pentru infracțiunea de evaziune fiscală”, explica instanța în motivarea încărcată pe rejust.ro.
Din acest motiv, soluția a fost aceea de a înceta „procesul penal pornit împotriva inculpatului (…) pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, (…) ca urmare a achitării prejudiciului majorat. Constată că prejudiciul a fost achitat integral în cauză. (…) obligă pe inculpatul (…) la 1.200 lei cheltuieli judiciare către stat. Ridică măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanța (…) Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea asupra sumei de 7.200 lei, sumă (…) ce va fi virată în contul inculpatului (…). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei prezentei hotărâri”. Ar mai fi de menționat că prejudiciul nu era chiar calculat „din ochi”, ci fusese stabilit în baza unor informații trecute în câteva agende și caiete păstrate la loc sigur fie acasă la inculpat sau, pur și simplu, la restaurant, fie de focșănean sau angajați ai acestuia.
În cauză s-au efectuat de altfel și percheziții, inclusiv la domiciliul administratorului focșănean, descoperindu-se astfel că în anul 2015 și 2016 sumele de bani erau încasate sâmbăta sau duminica dimineaţă (orele 6.00 – 7.00), la finalul unora dintre evenimentele organizate la restaurant, fără a fi trecute prin contabilitate. De altfel, în timpul urmăririi penale au fost audiaţi mai mulţi martori, clienţi ai restaurantului, care şi-au organizat evenimente în cadrul acestei unităţi, și așa a reieșit că administratorul emitea bon, factură sau încheia contract doar pentru o mică parte din suma achitată, iar în unele situații, chiar deloc.
Cu titlul de exemplu, unul dintre clienți a povestit că în august 2016 a avut nunta la restaurantul în cauză, achitând un avans de 1.000 de lei în ianuarie 2015, sumă pentru care nu a primit vreun document. Ulterior, după eveniment, a relatat martorul, a achitat 24.320 lei (reprezentând 152 meniuri a 160 lei fiecare) din care a scăzut avansul, plătind totodată alți 1.650 lei pentru ospătari/ bucătari, iar administratorul i-a înmânat două bonuri fiscale în valoare totală de aproximativ 10.000 lei.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: Engin Akyurt – Pixabay