Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Dosar de contrabandă cu țigări, trimis în rejudecare la Tribunalul Vrancea


    Dosarul în care un afacerist din Adjud, dar și alte persoane au fost  condamnate la închisoare pentru contrabandă cu țigări, se întoarce la Tribunalul Vrancea în rejudecare. Decizia a fost luată în apel de magistrații de la Curtea de Apel Galați. Apel au făcut și procurorii DIICOT, dar și unii dintre inculpați. Astfel, conform deciziei instanței gălățene, „admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea, de inculpații Frecăuțanu Ion, Ududovici Dumitru, Motilică Alexandru, Mera Cristofil, Bolbocean Mihail, Popovici Aurel, Iordache Costel și Dărăban Constantin și de martora Mihalachi Florica. Desființează în întregime sentința penală nr. 229/22.12.2015 a Tribunalului Vrancea, înlăturând dispozițiile pe latură penală și civilă privitoare la inculpații Mera Cristofil și Popovici Aurel, și dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Vrancea cu privire la acești inculpați. Menține actele procedurale efectuate în cauză până la data de 09.12.2015.
    Desființează în parte sentința penală nr. 229/22.12.2015 a Tribunalului Vrancea în ceea ce îi privește pe inculpații Frecăuțanu Ion, Ududovici Dumitru, Motilică Alexandru, Bolbocean Mihail, Iordache Costel și Dărăban Constantin și în rejudecare: II.1. Înlătură dispozițiile art. 35 al. 1 Cod penal din încadrarea juridică a infracțiunii de ,,constituirea de grup infracțional organizat”, (…) reținută în sarcina inculpaților Frecăuțanu Ion, Ududovici Dumitru, Motilică Alexandru, Bolbocean Mihail și Iordache Costel. II.2. Reduce pedepsele principale aplicate inculpatului Motilică Alexandru astfel: – pentru infracțiunea „constituirea de grup infracțional organizat”, de la 30 de luni închisoare la 2 ani închisoare; – pentru infracțiunea de ,,contrabandă calificată”, de la 40 de luni închisoare la 2 ani și 6 luni închisoare.(…) contopește pedepsele principale mai sus arătate, aplicând pedeapsa cea mai grea, de 2 ani și 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse (1/3 din 2 ani = 8 luni), astfel că pedeapsa principală rezultantă va fi de 3 ani și 2 luni închisoare. În final inculpatul Motilică Alexandru va executa pedeapsa principală de 3 ani și 2 luni închisoare, precum și pedeapsa complementară stabilită de instanța de fond a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a,b Cod penal pe perioada de un an după executarea pedepsei. II.3. Reține dispozițiile art. 35 al. 1 Cod penal la încadrarea juridică a infracțiunii de ,,contrabandă calificată”, prevăzută de art. 270 al. 2 și 3 Cod penal, reținută în sarcina inculpatului Bolbocean Mihail. II.4. În baza dispozițiilor art. 91, 92 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principiale de 2 ani, 6 luni și 20 de zile închisoare, precum și a pedepsei accesorii, aplicate inculpatului Iordache Costel, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani (…)”
, a decis instanța.

Despăgubiri civile mai mici

    De asemenea, instanța a dispus modificarea dispozițiilor privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în ceea ce îl privește pe inculpatul Constantin Dărăban în sensul că: înlătură obligația de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanței. De asemenea, instanța a mai completat dispozițiile privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în ceea ce îi privește pe inculpații Constantin Dărăban, Natalița Stănescu și Grafian Iorgu în sensul că pe durata termenului de supraveghere inculpații trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate. Totodată, instanța de apel a dispus modificarea dispozițiilor privind obligarea inculpatului Iorgu la despăgubiri civile în sensul că suma pentru care este acesta este responsabil este de 1.295.850 lei și nu 12.958. 850 lei, cum s-a menționat în sentința apelată. Totodată s-au redus și cheltuielile judiciare la care au fost obligați inculpații către stat astfel: – pentru inculpații  Ion Frecăuțeanu, Dumitru Ududovici, Mihail Bolboceanu de la suma de 40.000 lei fiecare la 16.000 lei, pentru inculpatul Costel Iordache de la 25.000 lei la 11.000 lei, pentru inculpații Alexandru Motilică, Natalița Stănescu și Grafian  Iorgu de la 10.000 lei la 6.000 lei, iar pentru inculpatul Constantin Dărăban de la 6.000 lei la 4.000 lei.

Ce a decis instanța de fond

    Instanța de fond, respectiv Tribunalul Vrancea, i-a condamnat la finele anului trecut pe Ion Frecăuțeanu, zis „Nicu”, Dumitru Ududovici, zis „Dima” și Alexandru Motilică la câte 4 ani și 2 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor pe perioada de un an după executarea pedepsei. Vrânceanul Cristofil Mera a fost condamnat la 5 ani și 8 luni de închisoare, iar Mihail Bolboceanu a primit 4 ani și 10 luni închisoare și un an pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor.  Aurel Popovici a primit 6 ani de închisoare. Costel Iordache, vrâncean și el, a primit o pedeapsă de  2 ani, 6 luni și 20 zile închisoare și 1 an pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor. Au mai fost condamnați Constantin Dărăban, Natalița Stănescu și Grafian Iorgu, ambii din Vrancea, la câte 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendare. 
    Inculpații au fost trimiși în judecată în 2014, prejudiciul fiind estimat la aproape 4 milioane de lei. Membrii grupării au fost ajutați în activitatea infracțională de lucrători cu atribuții de control la Punctul de trecere a frontierei Stânca-Costești, județul Suceava, față de care cauza a fost disjunsă în favoarea Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Suceava.
    În ceea ce-l privește pe Cristofil Mera, afaceristul din Adjud, anchetatorii au precizat că din aprilie 2014,  împreună cu alți membri ai grupării și prin acțiuni repetate, a ajutat membrii grupului să introducă ilegal în țară 356.960 pachete cu țigări, cu timbre de accizare Republica Moldova ori fără timbre, apoi a ajutat la transportul, deținerea și vânzarea țigărilor. 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?