Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

VIDEO și GALERIE FOTO: Consiliul Județean Vrancea, gazda unei conferințe de seismologie. Cătălin Toma: „Epicentrul cutremurelor este aici”

Luni dimineață, în sala de ședințe a Consiliului Județean (CJ) Vrancea, a avut loc conferința de seismologie „Conștientizare și siguranță la cutremur. Viitorul construcțiilor, unde?”. Evenimentul a fost organizat de SC Alma Consulting SRL Focșani în parteneriat cu CJ Vrancea, comunicările științifice fiind susținute de profesori universitari de renume. La eveniment au fost prezenți Cătălin Toma – președintele CJ Vrancea, Ionel Cel Mare – vicepreședintele CJ Vrancea, ing. Viorica Alexandru-Manta – director SC Alma Consulting SRL, primari din Vrancea și specialiști în domeniul abordat.

„Noi, ca autorități, trebuie să fim pregătiți!”

Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea, a spus în deschiderea conferinței că este „extrem de onorat” să vadă în sala Consiliului Județean Vrancea „adevărați specialiști și oameni care se confruntă într-un interval de timp relativ scurt cu efectele acestor tulburări ale pământului, și aici fac referire la toți reprezentanții instituțiilor abilitate în seismologie”, cărora le-a mulțumit pentru prezență. În același timp, președintele CJ Vrancea i-a mulțumit și ing. Viorica Alexandru-Manta pentru că a inițiat acest eveniment.

Trebuie să recunoaștem că Vrancea, înainte de a ne gândi la podgorii, muzee și eroi, are ceva specific, și anume faptul că epicentrul cutremurelor este aici. (…) Consiliul Județean Vrancea este un partener în acest sens. Suntem deschiși tuturor oportunităților și, în același timp, provocărilor. Nimeni de aici nu-și dorește un cutremur, dar pe de altă parte, cred că specialiștii își doresc aceste cutremure tocmai pentru a vedea ce înseamnă influențe, ce înseamnă toate aceste demersuri care trebuie făcute”, a spus președintele Cătălin Toma. Un lucru este cert: „Noi, ca autorități, trebuie să fim pregătiți. Să acceptăm că se poate întâmpla, și de aici încolo trebuie să lucrăm împreună cu autoritățile competente în așa fel încât să nu avem pagube și pierderi umane”, a concluzionat președintele CJ Vrancea.

Ulterior, au început comunicările științifice. Iată programul evenimentului:

prof. univ.dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu a vorbit despre „Evaluarea riscului seismic: context, principii și abordare”; prof.  univ. dr. ing. Nicolae Boțu a prezentat aspecte legate de „Acțiunile seismice pe alunecări de teren”; insp. general ing. Paul Racovița a prezentat „Aspecte ale activității Inspectoratului de stat în construcții”, iar conf. univ. dr. ing. Petru Mihai a efectuat „Studiul experimental privind eficiența consolidărilor cu materiale compozite a structurilor din cadre cu beton armat”.

Totodată, dr. ing. cercetător științific gr. I Florin Bălan a vorbit despre „Elemente de seismologie urbană”, în timp ce titlul comunicării științifice a prof. univ. asociat doctor fizician Mircea Radulian a fost „Caracterizarea activității seismice în zona Vrancea”, la eveniment fiind invitat și lt. col. George Cășaru din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, membrul echipei RO-USAR-01, Misiunea de asistență internațională la cutremurul produs în Republica Turcia.

În prezentarea sa, focșăneanul Radu Văcăreanu a vorbit despre cutremurele majore care au avut loc în România în secolul al XX-lea, dar a adus în discuție și principalele instrumente pentru managementul riscului seismic în România, și anume „strategia națională de reducere a riscului seismic; reglementările tehnice în construcții (P100-1 și P100-3); legea 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor și programele de finanțare aferente; Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) și Catastrophe Deferred Drawdown Option (CAT DDO) (Opțiunea de Tragere Posticipată pentru Catastrofe)”.

Cei prezenți în sală au putut apoi să vadă rezultatele unui studiu experimental realizat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași privind „eficiența consolidării cu materiale compozite la structurile în cadre de beton armat”, conf. univ. dr. ing. Petru Mihai aducând astfel în discuție „o problemă reală pe care o au construcțiile” atunci când vine vorba de rezistența la seism. Președintele CJ Vrancea a spus că nu și-ar dori ca acest eveniment să rămână „doar o simplă conferință”. „Aș vrea să ne gândim pe parcurs la ceea ce înseamnă viitorul acestei zone minunate, Vrancea, pentru că și la nivel european se acordă un interes deosebit acestor dezastre pe care le provoacă cutremurul”, a mai adăugat Cătălin Toma.

Într-un comunicat de presă, CJ Vrancea arată că în cadrul întâlnirii a fost accentuat faptul că normativele de proiectare trebuie respectate cu strictețe, pentru a avea construcții sigure. Nu în ultimul rând, s-a evidențiat faptul că experiența academică, care a ajuns la un nivel important, poate fi folosită de către proiectanți, într-un proces de consultare cu profesorii universitari. O noutate în domeniu, care vizează îmbunătățirea execuției lucrărilor, este un nou program guvernamental prin care vor fi școlarizați subingineri, care vor lucra în șantiere și vor cunoaște noțiunile de bază în proiectare și construcții.

Consiliul Județean Vrancea este un partener, suntem deschiși tuturor oportunităților și provocărilor, iar noi, ca autorități publice, trebuie să fim pregătiți pentru astfel de situații și să colaborăm cu instituțiile specializate, pentru a diminua pagubele și a preveni efectele negative ale unor seisme de magnitudine mare”, a mai spus Cătălin Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?