Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a anunțat că „va declanșa într-o primă etapă proteste în stradă‟ din cauza „situației existente în țară generată de lipsa de responsabilitate a guvernanților, care au produs și întreținut o nemaiîntâlnită degringoladă legislativă‟, a „zvonurilor publice legate de așa-zisa «specialitate» a pensiilor ocupaționale (militare), salarizare precară în Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională‟ și „nerespectarea cadrului legislativ și a etapelor de aplicare a Legii 153/2017‟.
O altă problemă care le îngreunează munca polițiștilor este reprezentată de „deficitul de personal nemaiîntâlnit până în prezent în M.A.I, când, pentru prima dată, în școlile de agenți de poliție, după etapa verificării cunoștințelor, au rămas 0,57 candidați/loc‟. SNPPC solicită „aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 pentru întreaga familie ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională începând cu 01.07.2023‟ și „scoaterea Legii 223/2015 din PNRR‟, membrii de sindicat nefiind de acord cu „modificările propuse la Legea 223/2015 în Senat și nici cu noile amendamente propuse la Camera Deputaților‟.
Întâlnire cu ministrul de Interne
În comunicatul remis luni de SNPPC este menționat faptul că aceste proteste ar urma să fie organizate la „sediile MAI – Ministerul Afacerilor Interne și Ministerului Muncii, în zilele de 6, 7 și 8 iunie 2023, între orele 11:00-14:00, urmând să le extindem la Guvern, Comisia Europeană (sediul din București) și Camera Deputaților‟. În cazul în care aceste „prime proteste‟ nu vor avea rezultatul dorit, polițiștii spun că se va putea ajunge la „blocarea sistemului‟. „Atragem atenția guvernanților că, în cazul în care solicitările noastre nu vor fi soluționate, vom trece la proteste masive, inclusiv la blocarea sistemului.
AVEM SOLUȚII SĂ BLOCĂM SISTEMUL! NU NE PROVOCAȚI!‟, potrivit Biroului Executiv Central al SNPPC.
Marți, sindicaliștii au transmis printr-un comunicat că „la data de 30.05.2023 o delegație SNPPC a participat la o întâlnire cu dl ministru Lucian Bode și cu reprezentanții altor sindicate din MAI. Dl ministru Lucian Bode a propus intrarea în grila de salarizarea cu 1 iulie 2023 cu plata pe 14 august și acordarea sporurilor la nivelul noului salariu de funcție începând cu 1 august cu plata pe 14 septembrie 2023. SNPPC a solicitat intrarea în grila de salarizarea cu data de 1 iunie 2023 în integralitate, acordarea normei de hrană actualizate și scoaterea pensiilor militare din PNRR. Așteptăm cu interes emiterea OUG de care depinde renunțarea la mișcările de protest, pentru că, fiind sindicat reprezentativ, avem membru permanent în plenul CES și marțea viitoare vom cunoaște dacă există intenția de a se emite OUG ul promis”.
Ce se întâmplă la nivel local
Am stat de vorbă și cu liderii sindicatelor polițiștilor vrânceni pentru a afla ce se va întâmpla la nivel local. Dacă la nivelul Sindicatului „Pro Lex‟ Vrancea, președintele Nicușor Lupu a spus că „în momentul de față vrem să ne organizăm‟, Andrei Marius, liderul SPR „Diamantul‟ Vrancea, spune că, „față de apelul făcut de cei de la SNPPC, noi am răspuns pozitiv‟, însă „negocierile se fac la nivel național‟.
Liderul SPR „Diamantul‟ Vrancea spune că polițiștii nu au drept la grevă, însă vor căuta metode legale prin care să protesteze față de nemulțumirile legate de salarizare, lipsa personalului și modificările legislative care vizează pensiile. „Deși legea 153/2017 prevedea acea aplicare etapizată a salariului, noi am primit doar două tranșe. Ne afectează și lipsa unui ghid în carieră și faptul că vârsta pensiei a fost majorată la 53 de ani, vârstă la care un polițist nu mai poate fi trimis în operativ. Ne confruntăm cu o lipsă majoră de personal, iar în prezent, sunt situații în care un lucrător muncește pentru alți trei care lipsesc. Așa nu se mai poate‟, spune Andrei Marius.
Printr-o postare pe pagina de Facebook a Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul‟ Oficial, Emil Pascut, președintele onorific (fondator) al SNP „Diamantul‟, anunță că deși „polițiștii nu au dreptul la grevă pentru a protesta împotriva unor acte ale guvernanților pe care le consideră vătămătoare‟, „donarea de sânge, dacă e făcută colectiv de un număr semnificativ din personalul unei structuri de poliție, poate avea efect similar unei greve‟. Prin urmare, „cheia este ca donarea să fie făcută colectiv, în număr cât mai mare. Cu alte cuvinte, donarea colectivă de sânge poate deveni o formă «legală» de grevă a polițiștilor, mai ales dacă organizațiile sindicale naționale cooperează și stabilesc zile comune de donare colectivă pentru membrii lor interesați să participe la un astfel de demers‟, se mai arată în mesajul postat pe Facebook, care poate fi citit în integralitate, accesând link-ul – https://t.ly/r76t3 . După cum se știe, în ziua donării, donatorii de sânge care sunt salariați, beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă, iar prin gestul lor, polițiștii ar urma să blocheze astfel activitatea inspectoratului sau sediului în cadrul căruia activează.
SNPPC Vrancea: „Ne vom mobiliza să mergem la București‟
Am luat legătura și cu Andrei Pruteanu, președintele SNPPC Vrancea care ne-a spus că săptămâna viitoare, pe 6, 7 și 8 iunie, „ne vom mobiliza să mergem la București‟. Liderul SNPPC Vrancea spune că nemulțumirile angajaților MAI sunt legate de „ne aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea unitară, care ar fi trebuit să fie aplicată încă din 2022‟, „legea pensiilor militare‟, aici aducându-se în discuție vârsta de pensionare a polițiștilor și „natura condițiilor grupei de muncă‟ și lipsa personalului. Deși polițiștilor le este „interzis prin lege‟ să participe la grevă, aceștia au posibilitatea să protesteze, astfel încât „cineva să se ducă la apelurile de urgență‟ care apar în acest timp.
Sursa foto: snppc.ro